Nemško slavje na spektaklu v Schladmingu, Slovenca brez točk

Alpsko smučanje 24. Jan 202421:44 > 21:45 2 komentarja
Linus Strasser
Foto: Profimedia

Nemec Linus Strasser je zmagovalec nočnega slaloma v Schladmingu. Na tekmi sta nastopila tudi dva Slovenca, toda tako Žan Kranjec kot tudi Tijan Marovt sta odstopila že v prvi vožnji.

Nemški je za 28 stotnik sekunde ugnal Norvežana Timona Haugana, tretji pa je bil Francoz Clement Noel, ki je zaostal 1,02 sekunde.

Na današnjem slalomu pod žarometi na progi Planai sta od Slovencev nastopila Žan Kranjec, ki je v torek osvojil tretje mesto v veleslalomu, in Tijan Marovt. Slovenca si nista prismučala finalnega nastopa, oba sta odstopila. Slovenska moška reprezentanca se tako tudi na šestem slalomu v tej sezoni ni uvrstila v finalno vožnjo.

V tej pa so najboljši trije v težkih razmerah in dežju – kljub temu se je v cilju spet zbralo veliko število gledalcev – potrdili svoje mojstrstvo in zadržali svoja mesta iz prve vožnje. Strasser, ki je v Schladmingu zmagal že leta 2022, je zdržal tudi pritisk vodilnega po prvem delu, v takšnem položaju namreč še ni bil.

Ob tem mu je rokavico vrgel še Haugan, ki je dobro odpeljal drugo vožnjo in zanesljivo ugnal dotlej vodilnega Noela. A Nemec se ni dal in s sedmim časom druge vožnje pristal na najvišji stopnički.

Najboljša druga vožnja je sicer uspela Avstrijcu Fabiu Gstreinu, ki se je s 26. mesta povzpel na deseto. Boljši Avstrijec od njega je bil le skupno vodilni slalomist Manuel Feller.

Ta je bil po prvi vožnji na osmem mestu, tudi v drugo se mu ni izšlo povsem po željah, po sicer zelo dobrem spodnjem delu je končal na petem mestu. Predenj se je uvrstil še Švicar Marc Rochat, ki je na četrto napredoval z desetega mesta ter izenačil svoj najboljši dosežek v svetovnem pokalu.

Brez dosežka pa sta ostala Slovenca, a Klemen Bergant, glavni trener slovenskih alpskih smučarjev v tehničnih disciplinah, ni bil povsem nezadovoljen.

“Tudi danes nismo imeli tekmovalca v drugi vožnji, a je današnja slika precej drugačna kot na prejšnjih slalomih. Žan je bil zelo dobro na poti, tudi Tijan se je gibal blizu finalu. Naredila sta napako v strmini oziroma na koncu nje, žal. Pristop do tekme je bil boljši, a v slalomu in veleslalomu je dvakrat treba priti do cilja, če želimo začeti govoriti o točkah. Upam in želim si, da bo bolje že na naslednjem slalomu,” je za Smučarsko zvezo Slovenije povedal Bergant.

V skupnem seštevku svetovnega pokala še vedno premočno vodi Švicar Marco Odermatt z 1256 točkami, sledita Francoz Cyprien Sarrazin s 660 in Feller s 559. Kranjec je kot najboljši Slovenec na 19. mestu z 226 točkami. V slalomu pa ima Feller na vrhu 440 točk, Strasser je drugi s 308, Haugan pa tretji z 228.

Alpske smučarje konec tedna čakata novi preizkušnji v hitrih disciplinah, v soboto in nedeljo bosta v Garmisch-Partenkirchnu superveleslaloma.

Schladming, slalom

Najboljši trije:

  1. Linus Strasser (NEM)
  2. Timon Haugan (NOR)
  3. Clement Noel (FRA)

Odstop:

  • Žan Kranjec
  • Tijan Marovt

Podrobni rezultati


Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje