Skakalci na DP pokazali, kdo je pred novim letom v formi

Smučarski skoki 22. Dec 202121:31 > 22:28 1 komentar
Timi Zajc. Foto: Guliverimage

Timi Zajc in Urša Bogataj sta v Planici na Bloudkovi velikanki postala nova državna prvaka v smučarskih skokih. Enaindvajsetletni član SSK Ljubno BTC je tretjič v karieri osvojil domačo zimsko krono, članica Ilirije Bogatajeva pa je bila najboljša drugič.

#related-news_0

Zajc (306,8 točke) je prepričljivo ugnal drugouvrščenega Lovra Kosa (294,9) in tretjega Ceneta Prevca (283,5).

Najboljši slovenski skakalec v svetovnem pokalu to zimo in lanski državni prvak Anže Lanišek (269,2) je bil četrti, peto mesto pa je pripadlo Anžetu Semeniču (268,0).

Zajc je bil vodilni že po prvi seriji, v drugi pa je zanesljivo ubranil prednost in za več kot deset točk ugnal Kosa. Cene Prevc je na tretjem mestu zaostal že več kot 20 točk. Zajc je državni prvak postal že v sezoni 2017/18 ter 2018/19, nato pa je dvakrat zapovrstjo naslov osvojil Lanišek.

Anže Lanišek
Anže Lanišek.

S tremi naslovi državnega prvaka se je Zajc izenačil z Jernejem Damjanom, s šestimi je na vrhu seznama Primož Peterka, od tega dvakrat na srednji skakalnici, po petkrat pa sta slavila Robert Kranjec in Peter Prevc.

Naslov v ženski konkurenci je drugič v karieri pripadel Urši Bogataj (251,7), ta čas najboljši slovenski skakalki v svetovnem pokalu. Članica Ilirije je za skoraj deset točk ugnala Emo Klinec (241,8), še malenkost več pa je na tretjem mestu zaostala Nika Križnar (240,2). Za njimi je bila četrta Špela Rogelj (213,1), peto mesto pa je pripadlo Jerneji Brecl (205,7).

Urša Bogataj, foto: REUTERS/Annegret Hilse via Guliver

Bogatajeva je tako po sezoni 2018/19 znova prišla do naslova in se z dvema nazivoma najboljše v državi pridružila Moniki Pogladič, Evi Logar in Katji Požun. Več lovorik imata le Maja Vtič (6) in Ema Klinec (3).

Skakalce in skakalke zdaj čakata izziva novoletne turneje. Moški se bodo v ponedeljek odpravili v Oberstdorf, kjer se bo v torek s kvalifikacijami začela jubilejna 70. turneja štirih skakalnic, medtem ko dekleta čaka prva izdaja tako imenovane silvestrske turneje z dvema tekmama, ki bosta na Ljubnem ob Savinji 31. decembra in na novega leta dan.

Triglavani razred zase

Po koncu posamičnega tekmovanja so organizatorji izpeljali še ekipno tekmo. Močno je slavila prva ekipa SSK Triglav Kranj, ki je nastopila v postavi Mark Hafner, Žiga Jelar, Cene Prevc in Peter Prevc. Triglavani so zbrali 912,2 točke in tako za skoraj 100 točk prehiteli prvo ekipo SSK Ilirija. Tretji so bili člani kluba SSK Ljubno BTC.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje