Slovenska smučarska slika še brez barv

Alpsko smučanje 23. Maj 20249:58 0 komentarjev
Andreja Slokar. Foto: Profimedia

V vodstvu alpskih disciplin pod okriljem SZS v novi sezoni na ravni tekem svetovnega in evropskega pokala računajo na 15 smučarjev. Šestnajsta bi bila lahko Lila Lapanja. Po sredini seji alpskega odbora je novi vodja panoge Matjaž Šarabon predstavil tudi seznam trenerje, na katere računa. Pogodbe z njimi še niso podpisane.

Okroglih 50 dni po imenovanju za vodjo panoge za alpsko smučanje Matjaž Šarabon zaostaja za zastavljenim ciljem, po katerem je upal, da bo že sredi tega meseca lahko potrdil sestavo tekmovalcev in trenerje za predolimpijsko sezono 2024/25. Ko je danes v družbi direktorja SZS Uroša Zupana ter predsednika zbora in odbora Janeza Bijola stopil pred medije, je priznal, da do zamud prihaja zaradi prepotrebnega zategovanja finančnega pasu. Pri SZS zdaj upajo na sejo alpskega zbora v prvi polovici julija.

Seznam smučarjev je pripravljen. Na njem je petnajst imen, med katerimi pa (še) ni dosedanje ameriške smučarke Lile Lapanja. A če bo v začetku junija prejela zeleno luč predsedstva FIS, bo lahko branila slovenske barve. Precej več dela vodstvo zveze čaka v pogovorih s trenerji in štabom Ilke Štuhec. ”Dogovori s skoraj vsemi trenerji so načeloma dogovorjeni, pogodbe pa niso podpisane. Trener, s katerim se moramo tudi finančno uskladiti okrog njegove ekipe, pa je Miha Verdnik, ki je predviden za Kranjčevega trenerja. To je bila Žanova želja,”  pravi Šarabon in dodaja, da so razhajanja v pogovorih z Verdnikom še precejšnja.

Matjaž Šarabon
Matjaž Šarabon; Foto: Mapa

Predlagani seznam trenerjev je sicer takšen, kakršnega smo nakazali že v pretekih tednih. Aleš Gorza se seli v ekipo Ilke Štuhec. V moški ekipi za hitri disciplini ga bo nasledil Aleš Brezavšček. Njegova desna roka bo Natko Zrnčić-Dim. V raznorodni ženski ekipe za tehnični disciplini bo delo razpršeno na manjše ekipe, trenerji pa bodo pričakovano Mitja Kunc, Denis Šteharnik in Boštjan Božič.

Za alpski pogon naj bi bilo na voljo 3,3 milijona evrov, od tega 2,3 milijona za samo izvedbo, konkretno za ekipe svetovnega in evropskega pokala pa 1,65 milijona evrov. Del zbranih sredstev bodo morali alpinci nameniti za zaostale obveznosti. V minuli sezoni naj bi namreč zazevala vrzel v višini 0,5 milijona evrov. Nastala je zaradi odpadlega pokala Vitranc in drugih nerealiziranih prihodkov. “Vsekakor moramo ostati v določenih finančnih okvirih,” pravi vodja panoge.

”Morda smo se v zadnjih letih malce razvadili in nismo delovali povsem racionalno. Zdaj želimo programe takšne, kakršne so bili. Ob tem pa bi radi znižali stroške in predvsem denar, ki ga namenjamo za podporo. Tudi vodstvo je močno znižalo svoje plače,” pravi Šarabon in dodaja: ”Veliko energije vlagamo v mladinski in otroški program. Prepričani smo, da moramo narediti velik korak naprej. Podmladek, ki bo v olimpijskem ciklu prišel na položaje, ki ji zasedajo Žan Kranjec, Ilka Štuhec in drugi.”

Miha Verdnik. Foto: Aleš Fevžer

Predlog ekip svetovnega in evropskega pokala

Moški – tehnični disciplini

Tekmovalci: Žan Krajec, Tijan Marovt, Anže Gartner in Miha Oserban

Predlagana trenerja: Miha Verdnik in Sergej Poljšak

Moški – hitri disciplini

Tekmovalci: Miha Hrobat, Martin Čater, Nejc Naraločnik in Rok Ažnoh

Predlagana trenerja: Aleš Brezavšček in Natko Zrnčič-Dim

Ženske – hitri disciplini

Tekmovalka: Ilka Štuhec

Trener v samostojni ekipi: Aleš Gorza

Ženske – tehnični disciplini

Tekmovalke: Ana Bucik, Andreja Slokar, Neja Dvornik, Nika Tomšič, Anja Oplotnik in Caterina Sinigoj

Trenerji: Mitja Kunc, Denis Šteharnik in Boštjan Božič

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!