Slovenski orli v Oberstdorfu ciljajo na medaljo

sloski.si

Konec tedna prinaša drugi vrhunec letošnje zime v sezoni smučarskih skokov. Oberstdorf bo gostil svetovno prvenstvo v poletih, naslov iz Kulma pa brani Peter Prevc.

Getty Images

Prav zaradi zlate kolajne Petra Prevca bo Slovenija lahko na posamični tekmi v ogenj poslala kar pet tekmovalcev. Ob Petru in Domnu Prevcu bodo na Bavarsko odpotovali še Anže Semenič, Žiga Jelar, Tilen Bartol in Jernej Damjan. Cilj, ki ga je trener Goran Janus postavil že pred sezono, je kolajna, ta pa se po zadnjem vikendu na Kulmu zdi dosegljiva.

Moje predstave so se izboljšale. Na Kulmu sem užival, saj smo bili po dolgem času znova na letalnici in, ko te zrak znova začne dvigovati, v tem najdeš veliko dodatne motivacije in sproščenosti. Ključno je, da sem na tekmah sproščen in osredotočen. Na Kulmu je bilo res super. S prvim letom se je začel užitek in ni bilo kakšnih večjih pretresov. Raven skakanja je bila kar podobna in sem zadovoljen. S tem vikendom sem dobil potrditev, da je lahko vse na kar dobri ravni in sem lahko miren za naprej. Krivulja rezultatov gre res naprej navzgor, a ne veš, kje se lahko ustavi. Ne morem biti ležeren, kot da bi kar samo od sebe šlo na bolje. Zadovoljen sem, kako se odvija, ne smem pa nič oziroma preveč stvari prepustiti naključju,” je o tekmah na Kulmu za RTV Slovenija dejal Prevc.

Šesto mesto na kulmski letalnici je njegov najboljši dosežek v letošnji sezoni svetovnega pokala. Aktualni svetovni prvak je tako znova dokazal, da v poletih res uživa, ob napovedi za svetovno prvenstvo pa dejal: “Spomini na naslov svetovnega prvaka se večkrat vračajo, ampak vedno pravim, da ni čas za obujanje spominov, ampak je treba strmeti naprej, da jih bo še več za obujati. Mislim pa, da zaradi tega naslova ne bo posebnega bremena, oziroma ga ne sme biti. Moram biti zbran na svoje nastope, skoke in biti miren. Ostalo se bo že zgodilo, kot se bo.

V Oberstdorfu bo nastopil tudi Nemec Richard Freitag, ki sicer še ni stoodstotno pripravljen. Iz nemškega tabora so v torek sporočili, da Freitag še vedno čuti bolečine, a je dovolj zdrav, da bo nastopil na domačem svetovnem prvenstvu v poletih.

Freitag se je poškodoval na tekmi novoletne turneje v Innsbrucku, kjer je v prvi seriji padel. Hujših poškodb na srečo ni staknil, imel pa je precej odrgnin in modric.

Svetovno prvenstvo v poletih se bo začelo s kvalifikacijami v četrtek, v petek in soboto pa so na programu štiri serije za posamični naslov. V nedeljo se bodo reprezentance pomerile še na ekipni tekmi.