Slovenke pete na ekipni tekmi v Zau, zmaga Nemkam

SZS

Na prvi letošnji ekipni tekmi smučark skakalk v japonskem zau so Špela Rogelj, Maja Vtič, Urša Bogataj in Nika Križnar osvojile peto mesto.

Vreme v Zau je bilo tokrat bolj prizanesljivo do skakalk, kot včeraj, prva od dveh ekipnih tekem v tej sezoni je potekala precej gladko, z le krajšimi prekinitvami zaradi premočnega vetra. Kot prva je za Slovenijo skakala Špela Rogelj. Pristala je pri 83 metrih, 78,7 točk pa je bilo dovolj za peto mesto po prvi skupini tekmovalk. Vodile so Nemke. Maja Vtič je z 72 metri naše potisnila za Rusinje na šesto mesto z zaostankom slabih sedmih točk. Nemke so še naprej vodile.

Kot tretja je Urša Bogataj z 91.5 metri svojo nalogo opravila zelo dobro in našo reprezentanco približala Rusiji na le 7 desetink točke, Nemke so na vrhu imele skoraj 30 točk naskoka pred Avstrijkami. Vrhunski skok pa je nato uspel naši zadnji, Niki Križnar. S 96.5 metri je bila najdaljša med vsemi v prvi seriji, Slovenijo pa je to znova potisnili nazaj na peto mesto, s prednostjo skoraj 25 točk pred Rusijo. Po prvi seriji so premočno in pričakovano vodile Nemke pred Avstrijkami in Japonkami.

V finalni seriji je Rogljeva pristala pri 82 metrih, skupno 447,9 točk pa je bilo dovolj za ohranitev 12,2 točk prednosti pred Rusijo. Vtičeva je v finalni seriji pristala pri 78 metrih, naše pa so tudi po šestih skokih imele prednost pred Rusijo, a le še 2,9 točk. Nemke so kljub 82 metrom Ramone Straub še naprej vodile s prednostjo 17,3 točk pred Avstrijkami.

Odličen skok je v finalni seriji uspel Bogatajevi, ki je s 95 metri postavila svojo naj daljavo v Zau, naše pa so s 631,5 znova ušle Rusinjam, razlika se je povečala na več kot 25 točk. Prednost Nemčije pred Avstrijo se je pred zadnjo skupino na vrhu še malce stopila in sicer na 9,2 točk. Naše so za stopničkami zaostajale za 20,3 točk. V zadnji skupini je še enkrat več odlično skočila Križnarjeva, tokrat 96 metrov, s tem pa je Sloveniji potrdila peto mesto na današnji tekmi. Naše so zbrale 743,4 točk, Norveška je imela na četrtem mestu 756,5 točk, Japonska na tretjem 768,3 točk, Avstrija je bila na koncu druga z 811,2 točkami, Nemke pa so slavile z 838,6 točkami. Križnarjeva je bila danes četrta najboljša posameznica tekme