Slovo Roberta Kranjca v slogu! Poletel preko 200 metrov

sloski.si

Danes se je v Planici od tekmovalne kariere poslovil eden najboljših letalcev na smučeh, Robert Kranjec.

Leteči Kranjčan, svetovni prvak v poletih iz leta 2012, je v najlepši dolini na svetu danes opravil še zadnji polet v svoji bogati in uspešni karieri. Robert Kranjec je na tekmi svetovnega pokala prvič nastopil 13. marca 1998 v norveškem Trondheimu, kjer je osvojil 48. mesto. Na zmagovalni oder je prvič skočil v Ruki na Finskem 26. novembra 2005, skupno pa je nanizal sedem posamičnih zmag v svetovnem pokalu, osemkrat se je veselil z ekipo. Nazadnje je slast zmage okusil v nepozabni Planici pred tremi leti, ko mu je na odru družbo delal Peter Prevc na drugem mestu. Na zmagovalnem odru je skupno stal 28-krat, največkrat, 14-krat je bil tretji, šestkrat pa je zaostal samo za enim tekmovalcem.

Rojeni letalec, zagotovo človek z največ občutka za letenje na smučeh v vsej zgodovini, ima v lasti tudi dva mala kristalna globusa za zmago v skupnem seštevku svetovnega pokala v poletih. Najboljši je bil leta 2010 in 2012, še dvakrat pa je končal skupno na drugem mestu v tem seštevku. Od sedmih zmag v svetovnem pokalu se jih je šest veselil na letalnicah. Točke svetovnega pokala je osvajal v šestnajstih sezonah, najvišje je bil leta 2013 na skupno šestem mestu, med deseterico najboljših na svetu je končal tudi v letih 2012 in 2010.

Njegov zadnji polet v karieri danes v Planici je bil že njegov rekordni 212 preko dvestotice. “Hvala navijači! Hvala za navijanje ob vsakem poletu za mene in hvala, ker ste navijali za ekipo!”