Žigi Jelarju so nova pravila prinesla dodaten stres

Smučarski skoki 21. Nov 202318:28 0 komentarjev
Žiga Jelar
Foto: Aleš Fevžer

Ljubitelji smučarskih skokov bodo ta konec tedna znova prišli na svoj račun. V finski Ruki se začenja nova zimska sezona, med peterico slovenskih orlov, ki potujejo na sever Evrope, pa je tudi Žiga Jelar.

Zaključek lanske sezone ni minil po željah Žige Jelarja. Na skandinavski turneji tik pred koncem zime je staknil bakterijsko okužbo, ki mu je pobrala ogromno moči. Posledično je bil primoran izpustiti prva dva dni tekmovanj v domači Planici, na zadnji dan zadnje izvedbe svetovnega pokala pa je na letalnici pod Poncami praktično iz bolniške postelje poletel do šestega mesta.

Težave z zdravjem so preteklost, komaj že čaka, da se začne novo tekmovalno obdobje. Kako so minili zadnji dnevi in tedni? “Komaj sem čakal, da gremo na ledeno smučino. Tam se je po nekaj prvih skokih videl velik napredek v primerjavi s skoki na keramični podlagi. Zaenkrat sem zelo zadovoljen, fizično sem dobro pripravljen. Stvari potekajo po načrtih, pika na i morda manjka pri dresih. Na tem trenutno močno delam. Še to popolnoma uredim, potem pa se močno veselim starta.”

Ob omembi dresov seveda ne gre brez novih pravil. “Pravila so bila postavljena maja, ampak v praksi je marsikatera stvar drugačna kot v teoriji. Na to tudi na Fisu niso bili pripravljeni. Skozi tekme so še na novo omejevali, zato je konstantno iskanje tega, kaj si želiš. Obenem nekaj najdeš, pa spet omejevanje. Tudi zato bo prva tekma izziv tako za nas kot predstavnike Fisa. Da se vse uskladi. Ampak smo v okvirjih, v katerih moramo biti,” je prepričan 26-letnik.

In še enkrat doda, da verjame, da so Slovenci na ’varni’ strani pravil. “Mi smo vedno raje na pravi strani, kot pa da preizkušamo nove stvari s preskakovanjem meje dovoljenega. Nikoli pa ne veš. Prehitro se stvari spreminjajo. A smo lahko zelo mirni.”

Žiga Jelar
Foto: Aleš Fevžer

Borba namesto užitka

V Ruki, kjer se bo nova sezona začela s petkovimi kvalifikacijami, je Jelar do zdaj v štirih poskusih najvišje končal na 13. mestu (dvakrat leta 2020). S podobnim izkupičkom bi bil zadovoljen tudi tokrat. “Če bi začel v prvi deseterici ali petnajsterici, bi bil to zelo lep start v sezono. Po navadi ko sem ujel prave skoke in se je to tudi rezultatsko poznalo, sem le še stopnjeval vse skupaj. In to je tudi moj cilj pred startom,” še pravi član skakalnega kluba Triglav iz Kranja.

Poleg sprememb glede opreme pa je novost tudi, da imajo najmočnejše reprezentance v vsaki periodi eno mesto manj. Slovencev bo tako do novoletne turneje skakalo po pet, posledično pa je bilo napeto že na treningih. “Sploh oktober je bil zaradi tega stresen. Praktično do zadnjega, do dveh tednov nazaj, nismo vedeli, kakšna bo ekipa na začetku. Dodaten stres. Bojuješ se znotraj ekipe, kjer bi moral uživati. Ampak tako je, na to smo se že navadili. Enako je na svetovnih prvenstvih, kjer skačejo samo štirje.”

Zajc Jelar Mogel
Foto: Aleš Fevžer

Če bo ritem pravi …

Prav SP v poletih bo poleg novoletne turneje glavni vrhunec prihajajoče zime. Gostil ga bo avstrijski Kulm. “Ta letalnica je pri meni po priljubljenosti takoj za Planico. Zelo se veselim,” še dodaja skakalec iz Besnice pri Kranju, ki mu je všeč tudi, da bo šampionat na sporedu že januarja, manj kot mesec dni po boju za zlatega orla.

“Če bom ujel pravi ritem, ni pomembno, kdaj pridejo te tekme. Tam je treba še bolj stopiti na plin in biti bolj drzen. Veselim se vrhuncev, predvsem bi pa rad novoletno turnejo izpeljal na najvišjem nivoju,” zaključi Jelar.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!