Klimov v Kranju "ukradel" zmago Zajcu

Getty Images

Drugo tekmo celinskega pokala v Kranju je dobil Rus Jevgenij Klimov, ki je z odličnim finalnim skokom za 4 desetinke točke ugnal zmagovalca petkove tekme Timija Zajca, tretji bi moral biti Tilen Bartol, a je bil v finalu diskvalificiran.

Po pozno popoldanski petkovi tekmi, je Kranj v soboto že zgodaj dopoldne z začetkom ob 9.30 uri gostil še drugo letošnjo tekmo celinskega pokala. Slovenski skakalci so znova prikazali dobre predstave. Brez točk so ostali le Domen Prevc na 44. mestu, ter Jaka Hvala in Lovro Kos, ki sta danes dobila priložnost namesto Ernesta Prišliča in Tjaša Grilca, zasedla pa sta 38. in 46. mesto.

Odlično je, v tokrat vzgonskem vetru, v prvi seriji skočil Timi Zajc, ki je novo zmago napovedal s 112.5 metri in 139,7 točkami. Najbolj se mu je približal včerajšnji sozmagovalec, Jevgenij Klimov iz Rusije, ki je s 112 metri ter 132,6 točkami zasedal drugo mesto, tretji pa je bil s 109 metri in 130,3 točkami še en domačin, Tilen Bartol. Med deseterico so bili še Cene Prevc na 7. mestu, Žiga Jelar na 9. mestu in Anže Lanišek na 10. mestu. Naj daljavo prve serije je s 114.5 metri postavil Anže Semenič, ki pa je brez doskoka v telemark zasedal 12. mesto. Tik za njim sta bila Peter Prevc in Rok Justin, Jernej Presečnik pa je zasedal 24. mesto.

V finalni seriji, ki se je nekajkrat prekinila zaradi neenakovrednih vetrovnih razmer, smo videli znova najprej odličen skok Petra Prevca, ki je s 115 metri in 235,7 točkami napredoval na končno 7. mesto. Boj za zmago je napovedal Bartol s 105.5 metri in 244,4 točkami, a zadnja tekmovalca sta bila še boljša. Predvsem Klimov, ki je s skokom sezone, dolgim 116 metrov in 258,4 točkami vrgel rokavico Zajcu. Štajerski skakalec je odgovoril s 105.5 metri in 258,0 točkami, kar je bilo le malo premalo za drugo zmago v Kranju letos. Žal je po tekmi na meritvah opreme prišlo do diskvalifikacije Bartola in tako je padel na 30. mesto, na tretje pa se je povzpel Nemec Pius Paschke z 241,4 točkami.

O skokih ne bi govoril veliko, sem v zelo dobri formi. Danes je bila zmaga ukradena, Klimov je enostavno imel toliko boljše razmere, da je moral zmagati. Danes so mi razmere ukradle zmago, s tem pa se je potrebno sprijazniti. Vem, da sem v dobri formi in da bi danes lahko zmagal za več kot deset točk, a je šele julij, do marca pa je še dolga. Včerajšnjo tekmo bi ocenil z oceno devet, danes pa bi dal po drugi seriji in slabših razmerah oceno štiri,” je bil po tekmi malce razočaran Zajc. Lanišek je končal na 10. mestu, Jelar je bil 12., Cene Prevc 16., Semenič 17., Presečnik 18. in Justin 21. Gorazd Bertoncelj, glavni trener naše reprezentance, je po tekmi povedal: “Timi je oba skoka naredil zelo solidno. V finalu je imel malce smole z vetrom. Veterna izravnava je morda pokazala malce premalo razlike med njim in Klimovim. A pomembno je, da smo zadovoljni z nivojem skakanja in s pripravljenostjo. V naslednjem tednu bomo opravili priprave na veliki skakalnici v Planici. Malce več časa bomo posvetili fazi leta, nato pa nas kmalu že čaka poletna velika nagrada v Wisli.”

Celinski pokal se bo naslednji teden nadaljeval v kazahstanskem Šučinsku. (vir: sloski.si)