Prevc in Jelar tik pod stopničkami v Hinterzartnu

Getty Images

Na drugi tekmi poletne velike nagrade v nemškem Hinterzartnu sta bila odlična Peter Prevc in Žiga Jelar, ki sta končala tik pod zmagovalnim odrom.

Sklepno dejanje izredno natrpanega urnika, ki so ga bili deležni skakalci in skakalke včeraj in danes v Hinterzartnu je pripadlo smučarjem skakalcem na pozno popoldanski oz. večerni posamični tekmi. Manjkalo je kar nekaj skakalcev, tudi zmagovalec uvodne tekme v Wisli, Timi Zajc. Slovenijo so zastopali trije skakalci, dva sta prišla tudi do točk. Žal je le 2 desetinki do 30. mesta zmanjkalo Roku Justinu, ki je s 95.5 metri zasedel nehvaležno 31. mesto. Peter Prevc je bil po prvi seriji po ne najboljšem skoku na 15. mestu, pristal je pri 100.5 metrih, zbral pa je 118,9 točk. Žiga Jelar, zmagovalec včerajšnjih kvalifikacij je bil s 103.5 metri in 122,4 točkami na visokem 7. mestu.

Vodil je prerojeni Avstrijec Gregor Schlierenzauer, ki je skočil 105 metrov, zbral pa je 131,0 točk. 1,1 točke je zaostajal domačin Karl Geiger s 106 metri, tretji je bil še en Nemec, Constantin Schmid s 105 metri in 127,4 točkami.

Prevc v finalu najdlje med vsemi
V finalni seriji, ki ni ponudila dolgih skokov, začelo pa je tudi deževati, je odlično svojo nalogo opravil Prevc, ki je bil s 101.5 metri nedosegljiv za vse, 245,3 točk pa je bilo dovolj, da se je s 15. mesta prebil kar na končno odlično četrto. Le dve desetinki je na koncu za njim zaostal Jelar, v finalu je skočil 96.5 metrov, s 5. mestom pa je postavil rezultat kariere, sploh prvič je končal med prvo deseterico. “Sem zelo zadovoljen z izkupičkom v Hinterzartnu. Nekako sem izpolnil svoje cilje. Na tekmi mešanih parov sem mogoče skočil malo slabše, a sem se nato iz tistih napak dobro zbral za posamično tekmo. Zdaj grem z dobrimi občutki naprej, vsekakor pa so rezerve še prisotne. Predvsem v sami plovnosti, saj skačem s krajšimi smučmi kot prej,” je bil zadovoljen mladi Jelar.

Zmage se je pred domačo publiko razveselil Geiger z 99 metri v finalu in skupno 253,6 točkami, Schlierenzauer je bil drugi z 98.5 metri in 253,2 točkami, kar je pomenilo, da je za 0,4 točke zaostal za prvo zmago po štirih letih. Tretji je bil še en domačin, Richard Freitag, četrti po prvi seriji, skočil je 97.5 metrov, zbral pa 248,7 točk.

Poletna velika nagrada se bo nadaljevala 10. avgusta s tekmo v Courchevelu.