Družinska zgodba dinastije Prevc je zdaj popolna

Smučarski skoki 10. Feb 202319:12 0 komentarjev
Nika Prevc
Prve stopničke v svetovnem pokalu. Foto: Sloski/Gepa

S tretjim mestom Nike Prevc na prvi tekmi smučarskih skakalk v Hinzenbachu je družina Prevc iz Dolenje vasi v Selški dolini potrdila primat najbolj skakalne družine v Slovenije. Po Petru, Domnu in Cenetu je skok na stopničke uspel tudi njihovi mlajši sestri, ki bo šele v tem letu dopolnila 18 let. To so jubilejne 70. stopničke za četverico izvrstnih skakalcev.

Ko je Peter Prevc 22. marca 2013 na takrat še stari letalnici bratov Gorišek v domači Planici poletel do drugega mesta, se je začela pisati neverjetna zgodba, ki traja še danes. Kasnejši zmagovalec svetovnega pokala in novoletne turneje je namreč kot prvi iz svoje družine stopil na zmagovalni oder in poskrbel za navdušenje pri očetu Božidarju in mami Julijani.

Takrat 21-letni skakalec je sicer že prej sedemkrat obiskal stopničke na ekipnih tekmah, a stati na njih po individualni tekmi je vendarle nekaj posebnega. Peter je v naslednjih letih poskrbel za nekaj najlepših trenutkov v zgodovini slovenskih smučarskih skokov, saj je postal svetovni prvak v poletih, osvojil veliki kristalni globus in novoletno turnejo, z velikih tekmovanj (olimpijske igre in svetovna prvenstva) pa ima v svoji vitrini kar 11 kolajn, od tega šest posamičnih. V svetovnem pokalu pa je do danes nabral 58 individualnih uvrstitev med najboljše tri (od tega 23 zmag).

Prve posamične stopničke Petra Prevca: Planica 2013 (drugo mesto). Foto: Guliverimage

19. decembra 2015, torej v Petrovi nepozabni sezoni, se mu je pri zbiranju stopničk pridružil najmlajši brat Domen. V švicarskem Engelbergu sta poskrbela za redko videno situacijo, ko sta se dvojne zmage veselila brata. Danes 23-letni Domen je še bolj zablestel v naslednji sezoni, ko je tudi štirikrat zmagal in pred novoletno turnejo nosil rumeno majico. Če izvzamemo ekipne tekme, je najmlajši moški predstavnik dinastije Prevc zbral 11 uvrstitev na stopničke (od tega pet zmag). Nazadnje je bil med najboljšo trojico na poletih na Kulmu konec januarja po skoraj dveh letih. Z velikih tekmovanj ima dve moštveni kolajni v poletih – srebrno iz leta 2018 in zlato iz leta 2022.

Prve posamične stopničke Domna Prevca (v družbi brata Petra): Engelberg 2015 (drugo mesto). Foto: Guliverimage

Dlje od svojega starejšega in mlajšega brata pa je na prvi skok med najboljše tri čakal Cene Prevc. Pravzaprav mu je to uspelo le enkrat, in sicer lani v Willingenu, ko je bil tretji. Je bil pa zato 26-letnik, ki je ob koncu minule sezone prekinil aktivno športno pot in se bo od skokov poslovil na poletih konec marca v Planici, na stopničkah v svetovnem pokalu še petkrat z ekipo. Bil pa je tudi moštveno srebrn na OI 2022 v Pekingu.

O družinski zgodbi najuspešnejše skakalne družine pri nas smo se med lanskimi olimpijskimi igrami pogovarjali z Ano Prevc Megušar, teto uspešne četverice. 

Prve in edine posamične stopničke Ceneta Prevca: Willingen 2022 (tretje mesto). Foto: Guliverimage

Bratje Prevc so spisali številne zgodovinske zgodbe, sploh prvič so namreč trije bratje nastopili na eni tekmi smučarskih skokov, hitro zatem tudi vsi trije osvojili točke. A bližnji so opozarjali, da v ozadju prihaja še en zelo obetaven član družine, tokrat v ženski konkurenci. Mlada Nika Prevc je blestela v alpskem pokalu, v zadnjih dveh letih pa tudi na mladinskih svetovnih prvenstvih, s katerih se je v zadnjih dveh letih vrnila s kar šestimi kolajnami (tremi zlatimi in tremi srebrnimi). Čeprav šteje šele 17 let – polnoletnost bo dopolnila šele 15. marca letos – pa je zdaj dočakala tudi že prve stopničke v svetovnem pokalu.

Nika Prevc
Nika Prevc po doskoku v Hinzenbachu. Foto: Sloski/Gepa

Hinzenbach ji bo zagotovo za vedno ostal v lepem spominu, na stopničkah ji je družbo delala še reprezentančna kolegica Ema Klinec. Še vedno mlada in obetavna skakalka pa je tako 10. februarja 2023 zaokrožila družinsko zgodbo, ki naj za dobro slovenskih skokov kar traja in traja …

V svetovnem pokalu je družina Prevc do zdaj zbrala že 70 stopničk – od tega 28 zmag. Zelo uspešni pa so tudi na svetovnih prvenstvih (v nordijskem smučanju in v poletih) ter olimpijskih igrah, kjer so osvojili že 14 kolajn. Tudi tu prednjači Peter (11 medalj). Brez takšne (mladinska svetovna prvenstva, kjer je blestela celotna četverica, niso všteta) je le Nika, ki pa se ji prva priložnost ponuja od 22. februarja do 5. marca v domači Planici.

Bratje Prevc leta 2016. Zdaj se jim je na najvišjem nivoju s stopničkami pridružila še sestra Nika. Foto: Aleš Fevžer

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!