Ganljiv zapis ob planiški tragediji

Smučarski skoki 14. Nov 202311:06 1 komentar
Iztok Pergarec – Ič (1959 -2023). Foto: SloSki

Iztok Pergarec, mož iz ozadja, a obenem nepogrešljivi del organizacijskega orkestra skakalnih tekem v Planici. Ob tragični smrti so se mu poklonili tudi pri Smučarski zvezi Slovenije.

Kot smo poročali v ponedeljek, se je popoldan v Planici zgodila delovna nesreča. Kot je potrdila policija, je moški padel z višine in zaradi hudih telesnih poškodb na kraju nesreče umrl. Izkazalo se je, da je bil dogodek usoden za Iztoka Pergarca, dolgoletnega sopotnika planiških skakalnih tekem. V organizacijo tekem je bil vključen kot vodja priprave letalnice, s sodelavci pa je pomagal tudi pri pripravi skakalnic na olimpijskih igrah v Sočiju. Danes so se od njega z ganljivim zapisom poslovili tudi pri Smučarski zvezi Slovenije.

Včeraj se je v tragični nesreči v Planici, ki mu je bila tako pri srcu, iztekla življenjska pot Iztoka Pergarca – Iča. V imenu vseh, planiških delavcev, tekmovalcev, trenerjev in kolegov iz Smučarske zveze Slovenije ter Zavoda SLOSKI – izrekamo iskreno sožalje njegovi družini in vsem, ki ste Iča imeli radi.

Ič, ki smo ga vsi globoko cenili, je v Planici našel svoj drugi dom. Bil je izjemen poznavalec priprave Letalnice bratov Gorišek, njegova strast in predanost sta bili brezmejni. Njegov ponos je dosegel vrhunec, ko se je ob uradnih otvoritvah tekem FIS svetovnega pokala v smučarskih skokih s slovensko zastavo spustil po doskočišču Planice, ob zvokih Zdravljice, ki so pod Poncami odmevali kot čarovnija.

Zaznamoval ga je njegov prepoznaven slog: z dvema radijskima postajama okoli vratu in značilnim klobukom na glavi je izkazoval svojo edinstvenost. Kot vodja priprav letalnice je vedno poudarjal, da je največje priznanje zanj prišlo od tekmovalcev, ki so cenili njegovo delo. Teh priznanj je bil deležen nešteto.

Ičeva zgodba v Planici se je začela že v otroštvu, ko je kot desetletni deček pomagal pri pripravi skakalnic. Skozi leta je postal eden od njih, nato njihov vodja in končno, vodja letalnice – položaj, ki ga je z velikim ponosom zasedal dve desetletji.

Iča si bomo zapomnili kot srčnega, a hkrati strogega vodjo, predanega svojemu delu. Njegove izjemne veščine so ga pripeljale celo do olimpijskih iger v Sočiju, kjer je s planiško ekipo skrbel za pripravo skakalnic.

Dragi Ič, pogrešali te bomo, a spomin nate bo z nami ostal za vedno v dolini pod Poncami.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje