Hrgota po nepozabnem Vikersundu miri pred evforijo

Smučarski skoki 14. Mar 20228:59 0 komentarjev
Robert Hrgota
Robert Hrgota (Foto: Denis Sadiković)

Slovenska reprezentanca v smučarskih skokih je na ekipni tekmi 27. svetovnega prvenstva v poletih v Vikersundu na Norveškem poteptala konkurenco in se razveselila zlatega odličja. "Še vedno se nismo povsem umirili in še vedno je prisotnega nekaj adrenalina," je po velikem uspehu dejal glavni trener slovenskih orlov Robert Hrgota, ki že komaj čaka na zaključek sezone v Planici.

Še nikoli doslej reprezentanca na ekipni preizkušnji svetovnega prvenstva v poletih ni zmagala s tako visoko prednostjo kot v nedeljo slovenska v Vikersundu. Timi Zajc, Anže Lanišek ter Peter in Domen Prevc so drugouvrščene Nemce za seboj pustili za neverjetnih 128 točk, še dodatnih 24 je za njimi zaostala Norveška, ki se lahko tolaži s prvim mestom domačega junaka Mariusa Lindvika na posamični tekmi.

Slovenski smučarski skakalci so na Norveškem še enkrat več potrdili, da veljajo za mojstre poletov, z uspehom po drugem mestu Zajca dan poprej pa kronali izjemno sezono, v kateri so navdušili že na olimpijskih igrah, s katerih so se vrnili z zlatim in srebrnim odličjem.

Foto: SZS

“Še vedno se nismo povsem umirili in še vedno je prisotnega nekaj adrenalina. Pred tekmo smo veljali za favorite, zato me veseli, da se nismo ustrašili, sprejeli izziv in v tekmo šli suvereno ter odločno,” je po uvrstitvi na najvišjo stopničko zmagovalnega odra svoje četverice dejal glavni trener Robert Hrgota.

Tudi če bi zmagali za eno točko, bi bil enako vesel

Slovenija je bila izjemno suverena že v poskusni seriji, izvrstna v prvi, v kateri si je nabrali 63,4 točke naskoka pred Nemci, v finalni pa svojo prevlado še povečala in potrdila zmago.

“Pred tekmo sem bil še vedno rahlo nervozen, saj sem vedel, da moramo vlogo favorita potrditi. Za koliko točk smo na koncu zmagali, na koncu ne igra nobene vloge. Tudi če bi zmagali za eno točko, bi bil enako vesel. Bolj me veseli, da smo opravili osem dobrih skokov in skakali tako, kot smo želeli. Prišli smo po medaljo in jo osvojili. Čestitke fantom. To so lepi trenutki, v katerih moramo uživati,” je dejal Hrgota.

Kako suverena je bila slovenska vrsta na tekmi, ne kaže le velika točkovna prednost, temveč tudi dejstvo, da se je Hrgota za zadnji skok odločil, da Zajca spusti z nižjega naletnega mesta. Kot je pozneje priznal, je to storil predvsem zato, ker je želel , da Zajc skoči brez razmišljanja o doskoku.

Foto: SZS

“Raje vidim, da Timi skoči pol metra manj in je suveren ter odločen. Če se nam to ni izšlo v soboto, se nam je vsaj danes. A na koncu za končni rezultat to ni igralo vloge. Je pa odločitev temeljila na skupku tako taktike kot varnosti,” je poudaril 33-letnik, ki je s svojimi sodelavci ustvaril sijajno vzdušje znotraj ekipe, ki je naredila še korak naprej v primerjavi s preteklo zimo.

Konkurenca ne počiva, vsi si želijo na vrh

“Mislim, da so fantje še premalo samozavestni (smeh),” se je pošalil Hrgota, zasluge za napredek pa pripisal predvsem skakalcem samim.

“Fantje so naredili premik pri sebi, mi smo tu le, da jim pomagamo in jih usmerjamo. Ključne stvari so naredili sami. Ukvarjajo se s svojimi skoki in rečmi, za katere vedo, da delujejo. Posledično je tudi nam trenerjem lažje. Veseli me, da z roko v roki gradimo na skakanju. Z višjo ravnjo skakanja je tudi samozavest višja. Še vedno pa enkrat gre, drugič malo manj. Ključno je, da ohranjamo rdečo nit, za katero vemo, da vodi k dobrim rezultatom. Je pa vselej treba ostati na realnih tleh, saj je treba za vsak rezultat trdo delati. Konkurenca ne počiva, vsi si želijo na vrh. Zdaj je uspelo nam, a nič ni zagotovljenega, zato se moramo truditi še naprej,” ni prav nič evforičen glavni trener Slovencev.

Vse od olimpijskih iger dalje, odšteva dneve do Planice

Misli reprezentance so sedaj že usmerjene na zaključek sezone. Pred smučarskimi skakalci so že ta konec tedna na sporedu poleti v Oberstdorfu v Nemčiji, sledi še veliki finale v Planici, ki bo po skoraj treh letih znova potekala z gledalci ob vznožju letalnice.

Vrhunec zaključka zime bodo smučarski poleti v Planici. V dolini pod Poncami bodo po treh letih spet lahko prisotni gledalci.

“Vse od olimpijskih iger dalje, odštevam dneve do Planice. Želim si, da se v izteku zbere čim večja množica in uživa v poletih tako zelo, kot jaz, saj fantje zares lepo letijo. Želim si, da navijači začutijo ta utrip, čeprav smo še vedno v koronskih časih. A z neko odgovornostjo se lahko še vedno sprostimo in uživamo v prazniku, ki smo ga pogrešali tri leta. Letos si želimo, da Slovenci uspešno zaključimo sezono, se borimo za zmagovalni oder oziroma za zmage in gledalcem pričaramo lepe trenutke,” je sklenil Hrgota.