Japonski veteran, ki obožuje Slovenijo, srečal abrahama

Smučarski skoki 6. Jun 202210:13 > 10:22 0 komentarjev
Noriaki Kasai
Noriaki Kasai (Foto: Guliverimage)

Danes 50 let praznuje legendarni smučarski skakalec Noriaki Kasai. Čeprav Japonec v svetovnem pokalu ne nastopa več vse od sezone 2018/19, pa o slovesu od skakalnic še ne razmišlja.

“Ne mislim prenehati. Podpira me veliko ljudi, zato se čutim dolžnega, da se jim oddolžim. Letos sem še nekoliko močnejši kot lani, a lahko sem še veliko boljši. Nikamor se mi ne mudi, na vrh se želim vrniti počasi,” je januarja letos zatrdil Noriaki Kasai.

Legendarni smučarski skakalec, ki je v svetovnem pokalu debitiral leta 1988, ko je kraljeval še že pokojni finski as Matti Nykänen, je izjavo podal po tekmi japonskega prvenstva, na kateri je osvojil tretje mesto. Tedaj je še enkrat več zatrdil, da o športnem slovesu ne razmišlja, pa čeprav so od njegovega zadnjega nastopa v svetovnem pokaluminila že tri leta. Še več, lanskega decembra je celo napovedal, da bo skakal do svojega 60. leta, na koledarju pa naj bi si že označil 6. februar 2026, ko bo olimpijske igre gostila Cortina d’Ampezzo.

Noriaki Kasai
Noriaki Kasai (Foto: Guliverimage)

Kasai sicer že zdaj velja za rekorderja po nastopih na tekmovanjih pod petimi krogi. Nastopil je na kar osmih. Prvič že v Albertvillu leta 1992. Sledili so Lillehammer (1994), Nagano (1998), Salt Lake City (2002), Torino (2006), Vancouver (2010), Soči (2014) in Pjongčang (2018).

Leta 2014 je osvojil tudi svojo edino posamično olimpijsko odličje. Na veliki skakalnici je bil srebrn, s čimer je postal najstarejši skakalec z olimpijsko medaljo. Poleg tega ima z olimpijskih iger še dve ekipni kolajni in je hkrati tudi najstarejši zmagovalec tekme svetovnega pokala v smučarskih skokih – nazadnje je slavil novembra 2014 v Kuusamu na Finskem.

Simpatični Kasai, ki mu tuji jeziki ne gredo najbolje od rok, ima sicer svoje navijače tudi v Sloveniji. V Planici je prvič skakal že leta 1990, leta 2016 pa je prav v dolini pod Poncami vpisal tudi svoj 500. nastop v svetovnem pokalu. “Slovenija me obožuje, tudi sam jo ljubim. Vsako leto se veselim prihoda v Planico,” je večkrat ponovil japonski veteran smučarskih skokov, ki je v Planici nazadnje skakal spomladi 2019.