Ozadje skakalne farse: Kombinezoni odstopali do 10 cm

Peking 2022 9. Feb 202213:04 > 14:16 0 komentarjev
Peter Prevc. Foto: Aleš Fevžer/OKS

Po zlati kolajni slovenske mešane skakalne ekipe na ZOI v Pekingu in farsi s številnimi diskvalifikacijami kandidatk za odličja, smo se oglasili pri krojaču slovenskih skakalnih reprezentanc, Robert Kranjcu. V svoji delavnici tik pod kranjsko skakalnico je med drugim dejal, da se vsi skupaj čisto preveč obremenjujemo s temi izključitvami: "Ne vem, zakaj slaba volja. Diskvalificirani so bili tisti, ki so pretirano hazardirali. Razlika je bila še zmeraj ogromna."

Foto: Egon Parteli
Robi Kranjec v svoji delavnici; Foto: Egon Parteli
dres smučarski skoki dres smučarski skoki
Foto: Egon Parteli
dres smučarski skoki dres smučarski skoki
Foto: Egon Parteli
Robi Kranjec v svoji delavnici; Foto: Egon Parteli
Robi Kranjec v svoji delavnici; Foto: Egon Parteli
Robi Kranjec v svoji delavnici; Foto: Egon Parteli
Robi Kranjec v svoji delavnici; Foto: Egon Parteli
Šiviljski stroj Robija Kranjca; Foto: Egon Parteli
Delavnica "Letečega Kranjca"; Foto: Egon Parteli
Delavnica Robija Kranjca; Foto: Egon Parteli
Mere slovenskih skakalcev in skakalk; Foto: Egon Parteli

Zanimalo nas je, kako je možno, da na tako pomembni tekmi, kot so olimpijske igre, sodniška služba sankcionira toliko ekip.

Kontrolorka iz Poljske in kontrolor iz Finske sta z diskvalifikacijo tekmovalcev v posameznih serijah od kolajn oddaljila Norveško, Avstrijo, Nemčijo in Japonsko. “Vsi so malo konkretneje hazardirali in upali, da jih ne bodo tako zelo strogo pomerili. To je edina razlaga,” je pogovor začel Robert Kranjec, nekdanji vrhunski skakalec, ki zdaj skrbi za kombinezone slovenskih “orlov”.

Leteči Kranjčan je dodal, da bi poljska kontrolorka Aga Baczkowska tekmovalkam zagotovo pogledala skozi prste, če bi širina kombinezonov odstopala za centimeter ali dva. “Tako bi tekmovalke verjetno opozorila in bi zadeve v opozorjenih reprezentancah pred drugo serijo prilagodile, tako pa je šlo za precejšnje odstopanje.”

Katharina Althaus (Nemčija), Sara Takanaši (Japonske), Daniela Iraschko-Stolz (Avstrija), Anna Odine Stroem in Silje Opseth (Norveška) so bile skakalke, ki so bile na tekmi mešanih ekip na zimskih olimpijskih igrah v Pekingu diskvalificirane zaradi dresov.

Po besedah dobitnika bronaste kolajne z olimpijskih iger 2002 v Salt Lake Cityju je obseg kombinezona pri enemu izmed deklet odstopal za kar 10 centimetrov.  Omenjena Poljakinja in Mika Jukkara, ki za FIS opravljata meritve, tekmovalcem mero največkrat vzameta pri nogah ali v bokih.

Razmerje telo in kombinezon

To je najpomembnejši del telesa, ki lahko v zraku “zaplapola”, ustvari upor zraka in povzroči stanje, pri katerem skakalci in skakalke proti dnu lebdijo kot leteče veverice. V “gurtni”, kot je pas poimenoval Kranjec, mora biti razlika med merami telesa in tega s kombinezonom ničelna, drugje nekaj malega odstopanja lahko obstaja.

“Sodnik ima pravico, da ti obseg izmeri na čisto vseh delih kombinezona. Na uradnih tekmah se ravna po FIS merah, lahko označijo in premerijo širino kombinezona in jo primerja z merami tvojega telesa. Pri moških lahko kombinezon doda tri centimetre, pri dekletih pa štiri,” pojasnjuje specialist za letenje.

Pri merjenju teh obsegov posameznega tekmovalca/-ke, se sodnik odloča za poljubno mero. Da zadeva ne bi bila zamudna, se merijo le deli kombinezona, dodaja krojač slovenske reprezentance: “Če bi šli pri tekmovalcih od prvega do zadnjega meriti vse dele telesa, bi tekma potekala cel dan.”

Novinarja bi poslal nazaj v osnovnošolske klopi

Kateri del kombinezona se bo izmerilo, kot pravi sogovornik, se določi že kar pred tekmo, čeprav naj bi pri FIS veljal dogovor, naj se sodnik za merjenje telesa odloča sproti, poljubno.

Kako pa si Kranjec razlaga to, da se je pritožbi nekaterim skakalk najprej ugodilo, potem pa jih je Baczkowska spet (naknadno) izločila?

“Ne vem, ker me ni bilo tam, lahko pa si razlagam, da so bili očitno preveč ‘glasni’, se začeli prerekati med seboj in je imela Poljakinja vsega dovolj ter jih družno diskvalificirala,” se je skušal Robi vživeti v ponedeljkovo dogajanje.

Slovenski skakalni junak, za katerim je bogata 20-letna kariera, se je odzval tudi na provokativno vprašanje enega izmed novinarjev, ki je v Pekingu Petra Prevca pobaral, če je vseeno dober občutek osvojiti zlato kolajno, glede na to, da je bila večina slovenskih konkurentov diskvalificirana.

“Sam bi takšnega novinarja pozval, naj se loti računanja točk. Torej vrnil bi mu z vprašanjem, če se zaveda, kakšno bi bilo točkovno stanje v primeru, da diskvalificiranim reprezentancam prištejemo ocene in daljave, saj bi imela Slovenija še zmeraj 60 točk prednosti,” je bil za konec pragmatičen Kranjec.

Daljši pogovor z Robertom Kranjcem si boste lahko prebrali v petek.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!