Led na svetovnem prvenstvu je končno prebit

Smučarski skoki 26. Feb 202321:49
Foto: Guliverimage

Glavna trenerja slovenske ženske in moške reprezentance v smučarskih skokih Zoran Zupančič in Robert Hrgota nista skrivala zadovoljstva po osvojenem bronastem odličju na tekmi mešanih ekip na domačem svetovnem prvenstvu v Planici. Oba upata, da je led po prvem odličju prebit in da bo nadaljevanje prvenstva sedaj lažje.

Čeprav so bili Nika Križnar, Ema Klinec, Timi Zajc in Anže Lanišek na današnji tekmi mešanih ekip dolgo celo v boju za zlato odličje, pa so bili v slovenskem skakalnem taboru zelo veseli tudi brona. S tem je tako pri fantih kot dekletih skoraj pozabljeno razočaranje v uvodnih dneh prvenstva, ko so močno zaostali za visokimi pričakovanji domače javnosti.

“Če imaš možnost za kolajno, jo moraš zagrabiti. Mi smo jo poskušali že včeraj, a nam je ušla. Smo jo pa zato danes,” je na sobotno tekmo, ko sta bila tako Lanišek kot Zajc žrtvi vetrovnih razmer in odločitev žirije, spomnil Robert Hrgota.

Robert Hrgota
Foto: Gepa/Guliverimage

Dvojec se je moral sprijazniti z devetim in desetim mestom, a kljub velikemu razočaranju in neprespani noči ohranil mirnost ter danes znova navdušil. “Ne vem ali sta bila po rezultatih danes prvi in drugi ali prvi in tretji, a to je lep obet za večjo napravo. Vse skoke na srednji skakalnici sta opravila na zelo visoki ravni. Po rezultatih sta bila z izjemo včerajšnje tekme vseskozi pri vrhu, kar je lepa popotnica za nadaljevanje,” je poudaril glavni trener slovenskih orlov, zadovoljen, da je z osvojenim odličjem led na svetovnem prvenstvu končno prebit.

Zupančič: Zdaj bo lažje

Četverica je sicer osvojila sploh prvo slovensko medaljo na mešanih ekipnih tekmah na SP in tako še dopolnila bogato zbirko slovenskih odličij z velikih tekmovanj. “Zdaj bo seveda lažje. Na veliko tekmovanje greš po kolajno, a lahko hitro ostaneš tudi brez nje,” je poudaril Zoran Zupančič.

Zoran Zupančič
Zoran Zupančič (Foto: Sportklub)

Sedeminštiridesetletnik je že pred začetkom letošnje zime napovedal, da bodo njegove skakalke v Planici osvojila tri odličja, a so se pričakovanja po številnih pretresih v zadnjih mesecih močno zmanjšala. Poškodba in predčasen zaključek sezone Urše Bogataj, težave s kolenom pri Emi Klinec in ne nazadnje tudi zdravstvene nevšečnosti Nike Križnar, ki je tik pred prihodom v dolino pod Poncami zbolela za gripo, so namreč močno načele psihološko stanje v ekipi.

“Nismo bili ravno v stanju, da bi bili favoriti za osvajanje kolajn. Pred prvenstvom smo imeli kar nekaj težav. Vsekakor smo startali na odličja, a lahko ste videli, da smo morali biti 100-odstotni. Ta kolajna je zdaj osvojena, a kaj hitro bi jo lahko tudi izgubili,” je povedal Zupančič, ki ga je razveselila predvsem vzpenjajoča se forma Nike Križnar. 22-letnica je namreč v obeh serijah preskočila sto metrov.

“Vesel sem, da je Nika spet Nika. S poskusno serijo vred je, kot da ni čutila bremena, opravila tri odlične skoke. Manjka samo še malenkost lepši doskok, a to je Nika, ki smo je navajeni,” je še poudaril glavni trener Slovenk.

Jutri je na svetovnem prvenstvu prost dan, nato pa se bo dogajanje preselilo na veliko skakalnico. Skakalke se na delo vračajo v torek s treningi in kvalifikacijami, posamična tekma jih čaka v sredo. Takrat bodo prve treninge na Bloudkovi velikanki opravili moški, ki jih v četrtek čakajo kvalifikacije, v petek posamična in v soboto še ekipna tekma.

Komentari

Vaš komentar