Lillehammer tokrat ni bil srečen kraj za slovenske skakalce

Smučarski skoki 14. Mar 202318:02
Žiga Jelar
Jelar je bil najboljši Slovenec na prvi tekmi v Lillehammerju. Foto: Profimedia

Na tretji tekmi smučarsko-skakalne turneje Raw Air, prve od dveh v Lillehammerju, je bil najboljši domači adut Halvor Egner Granreud. Vodilni na turneji je za 2,3 točke premagal Stefana Krafta. Najboljši od Slovencev je bil Žiga Jelar na sedmem mestu, ki pa je v drugo izgubil štiri mesta. Anže Lanišek je po ponesrečenem prvem nastopu končal na 18. mestu.

Norvežan Halvor Egner Granerud je prvič v karieri prišel do zmage na domačih tleh. Z izvrstnim finalnim skokom (139,5 metra) je izničil veliko prednost Stefana Krafta po prvi seriji in Avstrijca premagal za 2,3 točke. Na tretjo stopničko je stopil še en Avstrijec – Manuel Fettner je v drugo pridobil kar 13 mest, za zmagovalcem pa je zaostal za 21,9 točke.

Brez petih posamičnih stopničk v karieri pa je na prizorišču, kjer je pred tremi leti sploh prvič stopil na zmagovalni oder, ostal Žiga Jelar. Kar nekoliko presenetljivo je bil po prvih nastopih najbolje uvrščeni Slovenec na tretjem mestu, v drugo pa je izgubil štiri mesta in končal kot sedmi. “Sedmo mesto je zelo lep rezultat, a mogoče je malo grenkega priokusa. Vseeno mislim, da sem danes prikazal dva zelo, zelo lepa skoka. A to je šport v naravi, včasih se ‘poklopi’, včasih ne. V četrtek nas čaka že nova tekma in zelo se veselim nadaljevanja turneje,” je dejal.

Izvrsten položaj za napad v drugo je imel tudi Timi Zajc, ki je bil po prvi seriji zgolj tri točke za stopničkami na šestem mestu, a je tudi on v drugo nastopil slabše in končal kot 10.

Točke so osvojili še trije Slovenci. Anže Lanišek, ki je po ponesrečenem prvem nastopu vtis popravil s finalnim skokom, je s 27. mesta napredoval na 18. Kljub temu je v seštevku turneje Raw Air izgubil eno mesto in je trenutno tretji za Kraftom in Granerudom. Avstrijcu je predal tudi tretje mesto v seštevku svetovnega pokala, Žaba bo skupne stopničke sezone lovil na zadnjih šestih tekmah v Lillehammerju, Vikersundu, Lahtiju in Planici. Trenutno za avstrijskim tekmecem zaostaja 49 točk.

Na 21. je tekmo končal Domen Prevc, le dve desetinki točke za njim je končal Rok Masle, za katerega so to tretje točke v karieri svetovnega pokala. Že v prvem poskusu je razočaral Lovro Kos, ki je po skoku le 95 metrov še tretjič zapored ostal brez mesta v najboljši trideseterici.

“Za nami je dobra tekma. Malo sreče je v finalu zmanjkalo, da bi bila Žiga in Timi v igri za stopničke. Sicer pa je predvsem Žiga danes odskakal zelo lepo, Timi solidno. Mogoče to še ni ta raven, ki si jo želimo,” je uvodoma tekmo ocenil selektor Robert Hrgota.

“Malo smole pri Anžetu v prvi seriji, v drugi pa je naredil popravek in pokazal, da je v dobri formi. Čestitke seveda tudi Roku za odlično 22. mesto, za nabiranje točk in izkušenj. Gremo naprej, jutri so kvalifikacije, skušali bomo popraviti te napake,” je dodal Hrgota.

Ob 19.30 bodo v Lillehammerju še kvalifikacije za žensko sredino tekmo. V četrtek bodo na drugi tekmi v olimpijski vasici nastopili še moški.

Komentari

Vaš komentar