Odločitev o velikem kristalnem globusu se je prestavila

Smučarski skoki 16. Mar 202414:05 > 14:09 1 komentar
Nika Prevc
FOTO: Guliverimage

Slovenska smučarska skakalka Nika Prevc je tik pred osvojitvijo velikega kristalnega globusa za seštevek svetovnega pokala. Trenutno ima pred najbližjo zasledovalko 194 točk naskoka, do konca pa so še tri tekme. Prva serija bi se morala začeti ob 10. uri, a sta jo sneg in veter najprej prestavila za pol ure, nato pa so se organizatorji odločili, da tekmo odpove. Tekmovalke bi se na letalnici v Vikersundu prvič v zgodovini merile za točke svetovnega pokala.

Jutri bosta v Vikersundu potekali dve tekmi deklet v poletih za svetovni pokal. Prva z le eno, druga pa z dvema serijama.

V kolikor bi Prevc, ki je v petek praznovala 19. rojstni dan, na naslednji preizkušnji osvojila sedem točk več od Avstrijke Eve Pinkelnig, bi si dve tekmi pred koncem že zagotovila veliki kristalni globus.

Po 22 posamičnih tekmah je slovenska tekmovalka osvojila 1370 točk, Pinkelnig pa 1176. To sta edini tekmovalki, ki še lahko posežeta v boj za skupno zmago.

Do konca so še tri tekme. Poleg poletov v Vikersundu še nedeljska na norveškem prizorišču in četrtkov finale sezone v Planici na veliki skakalnici.

Poleg boja za veliki kristalni globus je v igri tudi zmaga na norveški turneji. Pri ženskah ima domačinka Eirin Maria Kvandal 53,5 točke naskoka pred Pinkelnig, Nika Prevc na tretjem mestu zaostaja 83,7 točke.

Na petkovem treningu na letalnici se Prevc še ni najbolje znašla, najdlje je poletela do 159 m. Edina od Slovenk je mejo 200 m presegla svetovna rekorderka Ema Klinec. Med 17 tekmovalkami bo jutri od Slovenk nastopila še Nika Križnar.

Nika Križnar
Foto: Profimedia

Moški bodo – če bo kajpak vreme sploh dopuščalo – tekmovali ob 16. uri. V petek so opravili kvalifikacije, v katerih je slavil Peter Prevc in se v seštevku norveške turneje povzpel na drugo mesto. Na tekmo so se uvrstili tudi preostali štirje Slovenci.

V seštevku norveške turneje sicer še naprej vodi Avstrijec Stefan Kraft, ki ima 48,8 točke naskoka pred Petrom Prevcem.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje