Nova polena pod noge Luki Dončiću

Košarka 16. Mar 20245:00 2 komentarja
Luka Dončić v boju za MVP
Foto: Profimedia

Luka Dončić je v svoji šesti sezoni v ligi NBA raven svoje igre dvignil do novih višav. Čeprav je letos najverjetneje edini pravi tekmec izjemnemu Nikoli Jokiću, ga v ZDA tudi letos ne štejejo med kandidate za MVP naziv. Odločajo novinarji, ki pa ga v ZDA nimajo najraje. Zakaj?

V ligi NBA so vstopili v zadnji mesec rednega dela sezone 2023/24. Zadnje tekme so na sporedu 14. aprila, Dallas Mavericks pa imajo v naslednjih 30 dneh v koledarju še natanko 15 obračunov. Običajno se po februarski tekmi zvezd pogovori o najkoristnejšem igralcu sezone močno razvnamejo in letos ni nič drugače. In čeprav je Luka Dončić še peto leto zapored praktično “zaklenjen” v prvo peterko sezone, ga ameriški novinarji znova dajejo na stranski tir, ko je govora o najprestižnejši individualni nagradi v najmočnejši ligi na svetu.

Zdi se skoraj kot deja vu. Ko se sezona bliža koncu, Luka plačuje ceno lastnega uspeha. Vedno znova se lahko vračamo v njegovo prvo sezono v ligi NBA, ko je bil za bolj naravno gradnjo povsem novega moštva enostavno prehitro predober. Dallas po naboru 2018 ni več izbiral podobno visoko, ker je slovenski čudežni deček košarke že kot najstnik franšizo vrnil v boj za končnico.

Ko vključimo še nekaj ponesrečenih potez, predvsem menjava za Kristapsa Porzingisa je za več let močno zajezila možnosti na trgu in s položaja odnesla dolgoletnega športnega direktorja Donnieja Nelsona, dobimo moštvo, ki je dolgo stagniralo. Vsaj dokler ni pred letošnjo sezon novi odločevalec Nico Harrison vendarle uspel izvesti prepotrebno pomladitev.

Posledično se Dallas nikoli ni prav zares vmešal v boj za najvišja mesta zahodne konference. Novinarji, ki glasujejo za individualne nagrade ob koncu sezone, pravico ima 100 izbrancev, pa pri izbiri močno upoštevajo tudi uspeh ekipe. Zdi se nenavadno, a vendarle kvaliteto igralca povezujejo tudi z uvrstitvijo na lestvici. Ker je Dallas na Zahodu v zadnjih štirih sezonah osvojil sedmo, peto, četrto in enajsto mesto ter tudi letos ne kotira najvišje, trenutno je osmi (38-29), se vse večja krivda nalaga na plečih slovenskega zvezdnika.

Luka Dončić
Novinarji ga tako zelo cenijo, da od njega pričakujejo še več. Foto: Profimedia

Gre za dvorezen meč. Po eni strani Luka letvico postavlja tako visoko, da javnost od njega pričakuje največ. Razvadil nas je do te mere, da se večeri, ko vpiše 25 točk, ne zdijo nič posebnega. S takšnim košarkarjem naj bi se ekipa iz sezone v sezono borila za sam vrh. Po drugi strani prav zaradi ekipnega primanjkljaja Luka v pogovorih za MVP ne prebije ledu. Če smo zadnja leta poslušali predvsem pogovore o Nikoli Jokiću, Giannisu Antetokounmpu in Joelu Embiidu, se je letos tej elitni druščini priključil Shai Gilgeous-Alexander. Seveda po zaslugi izjemnih ekipnih predstav, Oklahoma se namreč bori za prvo mesto zahodne konference.

So mediji zasovražili Dončića?

Namesto debat za MVP, se je zadnje dni o Dončiću govorilo kot košarkarju, ki bo moral spremeniti mišljenje novinarjev. Zanimivo mnenje je delil Eddie Johnson, 64-letni nekdanji košarkar, ki je v ligi NBA igral kar 17 sezon:

“Mislim, da ga veliko novinarjev z glasovalno pravico ne mara. To je tisto, kar mora popraviti. To seveda ne pomeni, da ni v redu fant. Številni soigralci ga imajo radi. Gre bolj za njegovo obnašanje na igrišču. Veliko se pritožuje, kar nekatere odvrača. To lahko odvrne tudi nekaj glasovalcev. Res mislim, da ima izjemno sezono, tega ne moremo ignorirati, a nekaj je na njem, zaradi česar še nima prave podpore. To bo moral spremeniti.”

V zadnjih tednih smo se lahko v ameriških medijih naposlušali dobro znanih floskul. Od tega, da Luka ne igra obrambe, čeprav je ta aspekt igre precej popravil, a stereotipe je težko ovreči. Do tega, da premalo v igro vključuje soigralce, čeprav je za taktično zamisel kot prvi odgovoren Jason Kidd. Spomnimo, da je bila v preteklosti pogosto tema pogovorov tudi njegova teža, medtem ko že vsa leta velika težava ostaja, kot je omenil že Johnson, njegovo pritoževanje pri sodnikih. Vse to prepogosto meče senco na njegovo košarkarsko briljantnost.

Pred dnevi je postal celo prvi igralec v zgodovini lige NBA, ki je vpisal šest zaporednih trojnih dvojčkov z vsaj 30 točkami. Dosega torej še nikoli videne številke v svetu košarke. Podobnih mejnikov ima Luka vse več, a kljub temu tudi letos ni v MVP pogovorih.

Svoje mnenje, zakaj je tako, je delil tudi JJ Redick, nekdanji soigralec Slovenca v Dallasu: “Pogovarjamo se, kdo bi moral imeti več pozornosti, a zadeve otežuje to, da zadnja leta vidimo, kako favoriti za MVP združujejo ekipni uspeh in zgodovinske individualne sezone. To ne pomeni, da si Luka ne zasluži postati MVP, saj ima noro sezono, a ko vključimo dejstvo, da Dallas ni najboljši in čeprav zmaguje v največji meri prav zaradi Dončića, ga je težko izbrati pred Jokićem, Shaijem ali Giannisom.”

Dejstvo: Dallas daleč od mest, ki prinašajo MVP

Večina nagrajencev je v sezoni, ko je osvojila MVP naziv, osvojila prvo mesto v svoji konferenci. Takšnih je kar 48 od 68 oziroma 70,6 odstotka. Od preostalih 20 sezon je MVP osemkrat prišel iz ekipe, ki je osvojila 2. mesto v konferenci, sedem jih je zasedlo 3. in le eden 4. mesto.

Ostanejo štiri anomalije, ko so najkoristnejši igralci postali s 6. mesta. To so poleg Kareema Abdula-Jabbarja, ki je hkrati edini MVP brez uvrstitve v končnico, še Moses Malone, Russell Westbrook in Nikola Jokić. V primeru slednjih dveh, je bila obakrat na njuni strani močna zgodba, ko sta franšizi 6. mesto osvojili proti vsem pričakovanjem. Oklahoma je pred sezono ostala brez Kevina Duranta, Denver pa so med sezono povsem zdesetkale poškodbe.

Dallas bo torej moral prvič, odkar je njegov član tudi Dončić, zasesti eno od prvih treh mest v zahodni konferenci, oziroma kar prvo, če bo želel resnično povečati njegove možnosti za naziv najkoristnejšega igralca lige. Ob številkah, ki jih dosega, bi bil ob prvem mestu na lestvici skoraj zagotovo izglasovan z veliko večino.

Iskanje naslednje zgodbe

Povsem v ameriškem slogu gre pri iskanju naslednjega MVP-ja lige NBA tudi za primerjanje zgodb. Sliši se klišejsko in nekoliko v nasprotju z logiko športa, a tako deluje trg v ZDA. Ko je Nikola Jokić osvojil prvi MVP naziv, je bil junak, ki je na hrbet naložil zdesetkano ekipo Denverja. V drugo je z zdravo ekipo pometal s konkurenco. Brez tretjega zaporednega naziva je ostal čeprav je bil znova najboljši posameznik sezone. V glasovanju ga je prehitel Joel Embiid. Ne, ker bi bil boljši, temveč zato, ker je bil njegov čas, ker je "prišel na vrsto".

Letos je novi ljubljenček Shai, ker je mlada ekipa Oklahome naredila preskok od franšize, ki je sredi prenove, v enega glavnih konkurentov za naslov. Tako je po mnenju novinarjev Kanadčan zdaj resen kandidat za MVP in v izboru pred Dončićem, četudi bi večina, če bi morala izbirati med obema, kot boljšega kljub temu označila Slovenca.

Zato ima Johnson najverjetneje kar prav. Ko bo Dallasu uspelo skočiti še korak višje in ko bo Luka še nekoliko omejil udrihanje po sodnikih, bo na njegovi strani tudi zgodba sezone. Ne bo več izjemen posameznik, čigar talent se zdi v Mavsih neizkoriščen, temveč bo postal igralec, ki je storil še zadnji korak v razvoju, na tisto najvišjo mogočo raven v košarki, kar nenazadnje od njega tudi vsi pričakujejo.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje