Novost, za katero verjamejo, da jih bo nesla zelo daleč

Smučarski skoki 28. Sep 202218:18 0 komentarjev
Foto: SK

Slovenska reprezentanca v smučarskih skokih se je dober mesec dni pred pričetkom svetovnega pokala zbrala v Ljubljani, kjer je predstavila novo čelado, s katero bodo slovenski orli in orlice nastopali v letošnji zimi. Ta bo znova pestra, saj jih med 21. februarjem in 3. marcem prihodnje leto čaka nastop na svetovnem nordijskem prvenstvu v Planici, ki bo predstavljal vrhunec sezone.

Pred slovenskimi smučarskimi skakalci je še sklepni del priprav na novo sezono svetovnega pokala, ki se letos začenja že 5. novembra v Wisli na Poljskem. Zaradi zgodnjega termina se bo sploh prvič zgodilo, da bodo morali skakalci po ledeni smučini pristajati na plastiki, česar v slovenskem taboru tega ne obešajo na veliki zvon.

“Če se sezona že mora začeti na tak način, naj se to zgodi v Wisli, kjer so imeli vedno težave s snegom. Prava zima se bo začela na Finskem v Kuusamu,“ je dejal glavni trener slovenskih skakalcev Robert Hrgota.

Brez kosa opreme, ki bi jim dal dodatnih pet metrov daljave

Kot je povedal, je najtežji del priprav že za njimi, zato je sedaj poudarek predvsem na piljenju motorike, vzdrževanju kondicije in testiranju opreme. Mednjo sicer ne sodi nova čelada, ki so jo slovenski orli danes predstavili skupaj s svojimi stanovskimi kolegicami, temveč je poudarek predvsem na dresih, smučeh in okovju, ki je lani razburjalo konkurenco. Hrgota upa, da bo letos pretresov okoli tega manj.

Foto: Aleš Fevžer

“Če bomo na 15. mestu, novosti ne bodo nikogar zanimale, v primeru zmage pa bo naš kos opreme zagotovo sporen. A zaenkrat ni nič spornega, a nenazadnje tudi tisto okovje ni bilo nič posebnega. Pravzaprav ni kosa opreme, ki bi nam dal dodatnih pet metrov. Povsod iščeš malenkosti, saj lahko te skupaj prinesejo več metrov, a na koncu moraš še vedno skočiti,“ je poudaril Velenjčan, ki ga s svojimi tekmovalci konec tedna čaka finale poletne velike nagrade v Klingenthalu v Nemčiji. Sredi oktobra bodo nato opravili še krajše priprave na ledeni smučini v Oberstdorfu, pred odhodom na Poljsko pa jih čakajo še treningi v Kranju in Planici.

Lanišek presenetil samega sebe

Ker je bila lanska sezona daljša, podobno naporna pa bo tudi letošnja, je slovenska reprezentanca z najboljšimi izpustila večino preizkušenj za poletno veliko nagrado. V Rasnovu v Romuniji je tako nastopil le Peter Prevc, v Hinzenbachu pretekli konec tedna pa od najboljših Timi Zajc in Anže Lanišek. Slednji je že zdaj v zelo dobri formi, kar je potrdil z drugim mestom v nedeljo in nato še s torkovo zmago na poletnem državnem prvenstvu ter si za nastope prislužil pohvale glavnega trenerja.

Anže Lanišek
Foto: Aleš Fevžer

“Nisem presenetil le njega, temveč tudi samega sebe. Nisem pričakoval tako dobrih skokov, kot sem jih pokazal tako v Hinzenbachu kot v Kranju,“ je priznal Anže Lanišek, za katerega je v zadnjih nekaj letih postalo že običajno, da v sezono vstopa sijajno pripravljen.

“Morda sem se v preteklosti preveč osredotočal na poletje, zato je bilo letos dobrodošlo, da smo spustili prve tekme poletne velike nagrade. A zima je tista, ki vedno šteje.“ je poudaril v minuli sezoni s sedmim mestom najboljši Slovenec v skupnem seštevku svetovnega pokala.

Šestindvajsetletnik ima visokoleteče načrte tudi v prihajajoči zimi. “Za vsako tekmo se ve, kje želim biti. Moj cilj je vsako tekmo zmagati. A bomo videli , kako se bodo stvari odvijale. Seveda si želim tudi medalje na svetovnem prvenstvu vPlanici, a do tega je še nekaj časa, zato je treba iti iz tekme v tekmo,“ je dejal smučarski skakalec.

Jelar bo raje počakal, kot premikal gore

Nekaj več smole se drži Žige Jelarja. Če je lani izpustil dobršen del sezone zaradi hujše oblike koronavirusa, mu je tokrat zagodla poškodba gležnja. “Zdaj sem že v drugem tednu prilagojenih treningov in že precej bolje, čeprav je še vedno prisotna manjša oteklina. Treba je upoštevati fizioterapevtska in zdravniška navodila, četudi je želja športnika, da se vrne čim hitreje. A gora se ne da premikati, zato je bolje počakati še kakšen dan več,“ je zatrdil Jelar, ki se z zdravstvenimi nevšečnostmi ne želi pretirano obremenjevati.

Foto: Aleš Fevžer

“Življenje te vedno preizkuša, zato te stvari sprejemam. Verjamem, da se bom iz vsega tega nekaj naučil in se vrnil še močnejši tako fizično kot psihično,“ modro odgovarja športnik, sicer v upanju, da bo za tekme v Wisli že pripravljen.

“Na splošno se veselim sezone, čeprav bom rekel, da mi je poletje minilo neobičajno hitro. Ob vseh obveznostih in treningih ni bilo veliko premora. Bilo je kar pestro. Rezultatskih ciljev si sicer ne želim postavljati, saj nikoli ne veš, kaj te lahko doleti. Pomembno bo, da se v primeru slabega vikenda ne ustavljam in premlevam stvari, ampak grem dalje in se borim do zadnje tekme v Planici,“ je povedal član skakalnega kluba Triglav, ki je kmalu po koncu lanske sezone odpotoval na Tenerife, poleti pa je skočil še na morje v soseščino. “Je pa dopusta tako ali tako vedno premalo,“ je v smehu sklenil 24-letnik.

Čelado oblikovali z mislijo na orla

Smučarski skakalci in skakalke so danes predstavili tudi novo čelado, s katero bodo skakali v prihajajoči sezoni. Kot je na predstavitvi povedal njen oblikovalec Blaž Skodlar, so podobo čelade zasnovali z mislijo na orla.

Čelada
Foto: SZS

“Navdušena sem nad videzom čelade. Končna različica je precej drugačna, kot smo jo dobili v test na začetku. Posredovali smo svoje ideje in moram reči, da mi je zdaj zelo všeč. Verjamem, da nas bo čelada nesla zelo daleč,” je o novem kosu opreme povedala najboljša skakalka lanske zime v svetovnem pokalu, Nika Križnar, ki ima podobno kot Jelar težave z gležnjem.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!