Fantastična predstava Graneruda, dva Slovenca med deseterico

Smučarski skoki 29. Dec 202219:00 > 19:06
Foto: guliverimage

Halvor Egner Granerud je zmagovalec prve tekme novoletne turneje v Oberstdorfu. Z dvema odličnima skokoma je pošteno odskočil od konkurence in se veselil zmage. Najboljši Slovenec je bil Lovro Kos na sedmem mestu.

Granerud je za kar 13,4 točke ugnal Poljaka Piotra Zylo, tretje mesto je zasedel njegov rojak Dawid Kubacki. Že po prvi tekmi si je Norvežan tako priskakal lepo prednost pred nadaljevanjem turneje.

Najboljši Slovenec je bil na koncu Lovro Kos, ki se je uvrstil na sedmo mesto. Med deseterico se je uvrstil tudi Anže Lanišek, ki je zasedel deseto mesto. Do točk so se uvrstili še Timi Zajc (na koncu 18., v finalu je pridobil kar 7 mest), Peter Prevc (na koncu na 22. mestu) in Žiga Jelar (28.).

Lovro Kos je po sedmem mestu dejal: “Po dveh skokih na treningu sem se končno malo sprostil in zdaj je vse lažje. Očitno pa je, da ‘mi leži’ tudi ta skakalnica Schattenberg. Začetek je dober, moj cilj na turneji pa je, da se štirikrat uvrstim med dobitnike točk.”

Granerud je bil najboljši že v kvalifikacijah in tudi po prvi seriji, Zyla je bil drugi, Kubacki tretji. Vsi trije so zadržali svoje položaje tudi v finalni seriji.

Najboljši Slovenec po prvi seriji je bil Lovro Kos na osmem mestu. Anže Lanišek je zasedal 13. mesto. V finale so se uvrstili še Peter Prevc kot 19., Timi Zajc kot 25. in Žiga Jelar kot 29. Vseh pet je ugnalo svoje nasprotnike v prvi seriji. Edini, ki mu to ni uspelo, je bil Domen Prevc; premagal ga je Avstrijec Manuel Fettner, zato se Prevc se ni uspel prebiti med najboljšo trideseterico.

Zdaj se skakalci selijo v Garmisch-Partenkirchen, kjer jih v nedeljo, 1. januarja, ob 14. uri čaka druga tekma 71. turneje štirih skakalnic. Dan pred tem so ob 14. uri na sporedu kvalifikacije.