Skakalke bodo morale na lov na rekord počakati do sobote

Smučarski skoki 17. Mar 20238:26 > 9:40
Ema Klinec
Foto: Guliverimage

Ob 10. uri bi se moral na največji letalnici na svetu začel uradni trening za ženske, a je bil ta zaradi dodatnega snega, premočnega vetra in slabe vremenske napovedi odpovedan. Najboljša petnajsterica norveške Raw Air turneje bo tako morala na zgodovinsko priložnost, da prvič preizkusi velikanko v Vikersundu, počakati vsaj do sobote. V nedeljo pa skakalke, med katerimi sta tudi dve Slovenki, čaka tekmovalni krst v poletih.

Zgodovinski dan za smučarske skakalke se zamika vsaj za 24 ur. Premočan veter in slaba vremenska napoved sta namreč onemogočila izvedbo petkovega treninga v treh serijah. To pomeni, da se bodo skakalke na vrh vikersundske velikanke prvič podale jutri ob 10. uri, ko jih prav tako čakajo trije skoki za trening.

Čast prve tekmovalke, ki se bo spustila po znameniti Vikersundbakken, bo zdaj šele v soboto pripadla Juki Ito. Japonka je bila zaradi prepoznega starta na zadnji tekmi v Lillehammerju diskvalificirana, posledično pa je izpadla iz prve petnajsterice seštevka Raw Air. Na pobudo sotekmovalk so pri Fis naredili izjemo in po odpovedi nastopa 18-letne Avstrijke Julie Mühlbacher Japonko vključili med nastopajoče. Od vseh tekmovalk na startni listi ima najboljši osebni dosežek, letos je v Willingenu pristala pri 154,5 metra.

Ob njej bodo jutri in v nedeljo nastopile še Nemke Katharina Althaus, Selina Freitag in Anna Rupprecht, Norvežanke Anna Odine Stroem, Silje Opseth in Maren Lundby, Avstrijki Eva Pinkelnig in Chiara Kreuzer, Kanadčanki Abigail Strate in Alexandria Loutitt, Francozinja Josephine Pagnier in Finka Jenny Rautionaho. Največ oči slovenske javnosti pa bo jasno uprtih v vodilno tekmovalko turneje Emo Klinec, ki ji bo slovensko družbo delala še Nika Križnar.

Neuradni ženski rekord ima trenutno v lasti Avstrijka Daniela Iraschko Stolz, ki je leta 2003 na Kulmu doskočila pri točno 200 metrih.

Po sobotnem treningu skakalke v nedeljo čaka tekma Fis, ki ne bo štela za svetovni pokal, bo pa štela za razvrstitev turneje Raw Air.

V seštevku ženske turneje vodi Klinec, ki ima 20,8 točke naskoka pred Nemko Katharino Althaus. Njena rojakinja Selina Freitag na tretjem zaostala 38,8 točke. V igri za skupno zmago so še številne druge, tudi sedmouvrščena Križnar, ki zaostaja 112,2 točke, saj prave primerjave zaradi sploh prvih nastopov v poletih med tekmovalkami ni.

Vprašanje je, kaj bo s preostankom petkovega sporeda. Ob 14.45 bi se morali na treningih predvidoma pomeriti še moški, ob 17. uri pa so zanje predvidene še kvalifikacije, ki štejejo v seštevek turneje.

Komentari

Vaš komentar