Pozor: prvenstvo v Planici prinaša spremembe za gledalce

Foto: Denis Sadiković

Prizorišče prihajajočega svetovnega prvenstva v nordijskem smučanju je v teh dneh videti kot mravljišče. Planiški organizatorji skupaj s številnimi delavci urejajo še zadnje podrobnosti, da bo dolina pod Poncami čez manj kot štirideset dni povsem pripravljena na gostovanje najboljših smučarskih skakalcev, tekačev in nordijskih kombinatorcev sveta.

Čeprav so v Planici vajeni organiziranja tekem na najvišji ravni, saj ob koncu marca na letalnici že tradicionalno poteka finale svetovnega pokala v smučarskih skokih za moške, pa bo letošnja izkušnja povsem nova. Po večletnem prizadevanju bo eden najmodernejših nordijskih centrov na svetu vendarle dočakal tisto, kar je bil tudi glavni razlog za njegovo izgradnjo: gostiteljstvo svetovnega prvenstva v nordijskih disciplinah.

Le še zaključne malenkosti

Najboljši smučarski skakalci, tekači in nordijski kombinatorci se bodo za odličja merili od 22. februarja do 5. marca. Generalni sekretar organizacijskega komiteja Planice 2023 Tomaž Šušteršič poudarja, da skupaj s sodelavci že nestrpno odšteva dneve do začetka.

“Mesec dni pred največjim športnim dogodkom, ki ga gosti neodvisna Republika Slovenija, smo tam, kjer smo si zadali že pred leti. Tik pred zdajci, urejanje prizorišč je prav tako tik pred zdajci. Zdaj se urejajo še podrobnosti, napeljave. Športni del, torej snežna podlaga, bo še doživela nekaj strojne preparacije do začetka prvenstva. Sicer pa smo res globoko v pripravah.”

Foto: Denis Sadiković
Foto: Denis Sadiković
Foto: Denis Sadiković
Rastoča tribuna na tekaškem stadionu. Foto: Denis Sadiković
Foto: Denis Sadiković
Foto: Denis Sadiković
Foto: Denis Sadiković
Foto: Denis Sadiković

Dva presežka v manj kot mesecu dni

Pestro zimsko-športno dogajanje v dolini Tamarja se bo sicer začelo že prej, saj bo Planica po dogovoru z deželo Furlanijo – Julijsko že konec januarja gostila skakalni del tekmovanja za Evropski festival olimpijske mladine. Sledil bo 12-dnevni praznik v obliki svetovnega prvenstva, manj kot tri tedne po njegovem koncu pa se bodo smučarski skakalci v Zgornjesavsko dolino vrnili še enkrat, ko bodo na letalnici končali sezono svetovnega pokala (30. marec – 2. april).

“Ta sezona bo naporna, to smo vedeli vnaprej. Veliko naših sodelavcev se je moralo dodatno angažirati, vzeti dopuste, da bodo časovno premico zmogli. Dnevne obremenitve bodo precejšnje, na samem prvenstvu bodo namreč potekale tri športne discipline. Delavniki se bodo tako raztegnili na 10, 12 ur. In tukaj smo bili posebej pazljivi, da ljudje ne bi bili preveč obremenjeni – zato smo uvedli izmene. Sodelavci bodo nekaj dni delali, nekaj dni počivali. To pa seveda pomeni, da morajo biti vse ekipe dvojne. Za vse položaje na tekmovališčih imamo po dve osebi, njun čas pa se ne bo prekrival,” organizacijske priprave pojasnjuje Šušteršič.

Pomen megaprojekta za Slovenijo

“Govorimo lahko o mega projektu, ki ima namen pokazati vse tisto, kar so slovenski potenciali. Ne samo športni in organizacijski, temveč tudi naravne lepote, kultura, kulinarika, gostoljubje, tudi gospodarstvo Slovenije.”

Obisk tujih skakalcev je poskočil vsaj za polovico

Šušteršič je ob pogledu na dve ločeni prizorišči za svetovno prvenstvo – skakalni stadion ob Bloudkovih napravah in tekaški stadion nad osrednjim objektom nordijskega centra – zadovoljen s trenutnim stanjem.

“Direktor tekmovanj svetovnega pokala oziroma tehnični delegat se bosta še oglasila. Za svetovno prvenstvo je priprava snežne podlage še toliko bolj pomembna. Približno 40 dni do prvenstva je časa še dovolj. Cilj je, da v začetku februarja začnemo z zaključnimi pripravami snežnih podlag,” dodaja predsednik OK.

Ob tem razkriva, da težav na skakalnicah ne pričakuje, saj sta obe vrhunsko pripravljeni že od decembra naprej, kar je bilo potrjeno tudi na tekmah nižje ravni (celinski pokal) in številnih treningih tujih reprezentanc. “Ker tekmovalci prvenstva na napravah v zadnjem mesecu pred tekmovanjem ne smejo trenirati, so to priložnost izkoristili že prej. Nekateri pa so prišli tudi zato, ker v okoliških državah niso imeli dobrih pogojev za trening,” pravi Šušteršič, ki ocenjuje, da je v Planici od začetka nove sezone potekalo polovico več treningov tujih skakalcev kot v preteklih letih.

CELOTEN SPORED SVETOVNEGA PRVENSTVA V PLANICI

Foto: Denis Sadiković

Več dela s tekaškimi progami

Nekaj več dela imajo organizatorji s pripravo tekaškega dela tekmovališč. Na stadionu, kjer bo startno-ciljni prostor, so morali postaviti dve veliki začasni konstrukciji, ki bosta služili kot tribuna za gledalce in tribuna za novinarsko delo. Zato so s pripravami prog začeli nekoliko pozneje. “Trenutno je s snegom pokritih med dvema tretjinama in tremi četrtinami vseh tekaških prog, ki bodo v uporabi med prvenstvom. Nekaj delov je treba še dodatno opremiti s snegom. Upamo na hladne dni, da ga bomo lahko pripravili s snežnimi topovi,” še pravi glavni mož prihajajočega športnega spektakla na slovenskih tleh.

Foto: Denis Sadiković

Kakšna je razlika med prvenstvom in finalom svetovnega pokala?

“Dobivamo vprašanja, kaj to prvenstvo prinaša Sloveniji in zakaj je drugačno od klasičnega finala svetovnega pokala v skokih. Tu je treba narediti jasno razliko. Svetovno prvenstvo je enkratni, neponovljiv dogodek v treh disciplinah. Tekmovalo bo mnogo večje število športnikov, prizorišči bosta funkcionirali vzporedno. Tak spektakel si je vredno ogledati. S tem ne želim zmanjševati pomena zaključka svetovnega pokala, ki je za Planico zaradi zgodovine in tradicije morda celo bolj pomemben. Je tudi bolj zasidran v srcih Slovencev. A ta sezona ponuja dva presežka, z ogledom velja izkoristiti oba.”

Zadnji kilometer in pol le peš

Ogromno pozornosti so namenili tudi logistiki. Zaradi dveh vzporednih tekmovališč bo prostora za gledalce in transport v dolini pod Poncami veliko manj, kot ga je ob klasičnih tekmah na letalnici.

“Zaradi dnevnih migracij, dostopa in omejenosti parkirnih mest, ki jih je tokrat veliko manj, bo vstopna točka za SP nadstrešnica na področju Ledin, takoj iz vasi Rateče. Zadnji kilometer in pol bo treba prepešačiti. Na ta način skušamo biti čim bolj trajnostni, kar je eden od strateških ciljev prvenstva. Spodbujamo ljudi, da pridejo z vlakom in avtobusom. Vse, ki bivajo v okoliških krajih, pa spodbujamo, da pridejo v Planico peš. Kranjska Gora je od prizorišč oddaljena 5,5 kilometra, kar pomeni dobro uro hoje. Za tiste, ki se bodo pripeljali organizirano, pa bo zadnja postaja torej v Ratečah, od koder bo do prizorišč mogoče priti le peš. Tako je v navadi tudi na drugih svetovnih prvenstvih in na olimpijskih igrah,” o novici, ki zagotovo ne bo navdušila starejših obiskovalcev planiškega tekmovanja, pravi Šušteršič.

Foto: Denis Sadiković

Tradicionalni krožni promet od Kranjske Gore bo tako potekal tudi letos, a bo njegova končna postaja torej že ob vstopu v dolino Tamarja. Tam bo tudi vstopni trg, kjer bodo navijači že lahko kupili prvo hrano in pijačo, navijaške artikle, poskrbljeno bo tudi za animacijo.

Več o zakulisju svetovnega prvenstva v Planici si boste na naši spletni strani lahko prebrali v soboto, ko bo do začetka šampionata ostal le še mesec dni.

Komentari

Vaš komentar