Anže Lanišek z odličnim skokom do zmage v Engelbergu

Smučarski skoki 17. Dec 202217:53 > 17:55 0 komentarjev
Foto: GEPA Pictures/Oliver Lerch via Guliver

Najboljši slovenski smučarski skakalec to zimo Anže Lanišek je na generalki pred novoletno turnejo v Engelbergu slavil še tretjo zmago v sezoni svetovnega pokala. Lanišek (320,3 točke), ki je bil po prvi seriji pod goro Titlis drugi, je po izjemnem finalnem skoku premagal tudi vodilnega skakalca v sezoni, Poljaka Dawida Kubackega (317).

Lanišek je v Švico pripotoval z izjemno popotnico, saj je na zadnji postojanki v nemškem Titisee-Neustadtu slavil zmago in osvojil drugo mesto. Dobro formo je potrdil že na prvi od dveh tekem.

Potem ko je po polovici tekme za pol točke zaostajal za Kubackim, mu Poljak po odličnem finalnem skoku (142 metrov), za katerega je od sodnikov prejel tudi prvi dvajsetici sezone med celotno karavano, ni mogel parirati. Dvaintridesetletni Poljak je pristal pri dva metra krajši daljavi in na koncu za Slovencem zaostal za 3,3 točke.

“Spet je bila super tekma. Na treningu mi morda ni šlo tako, kot sem najbolj želel, a sem zelo vesel, da sem stopnjeval skoke do tekme. Super hvaležen sem za vso podporo. Bil je res lep dan,” je po novi zmagi povedal Lanišek.

Šestindvajsetletni Domžalčan se je z zmago pred polnimi tribunami razveselil 18. posamičnih stopničk svetovnega pokala; ob zdaj štirih zmagah ima še deset drugih ter štiri tretja mesta. Obenem je z današnjim slavjem v Engelbergu osvojil skupno 87. zmago za Slovenijo, zadnje tri uspehe je v skupni zbir prispeval on.

Na tretjem mestu je končal še en poljski skakalec; uspeh Kubackega je dopolnil Piotr Žyla (312,3), ki je bil tretji že po prvi seriji.

Do točk so danes prišli vsi slovenski skakalci. Timi Zajc (286,8) je v finalu napredoval na deveto mesto, Žiga Jelar (278,9) je bil 12., Domen Prevc (274,8) 16., Lovro Kos (273,1) 19., Peter Prevc (258,3) pa 26.

Rezultati: 

“Kar vesel sem, da sem končno prišel do solidnega rezultata. Malo mi je odleglo, da ni več toliko negodovanja in mučenja. Nekako zdaj lahko na tem dosežku gradim naprej,” pa je za Smučarsko zvezo Slovenije povedal Zajc po svoji najboljši uvrstitvi to zimo.

Tudi Jelarju je uspel dosežek sezone: “Z današnjim dnem sem super zadovoljen. Dvanajsto mesto je trenutno moja najboljša uvrstitev v sezoni. Vidi se, da grem iz vikenda v vikend korak naprej. Mogoče so še rezerve, a ne bi rad prehiteval. Rad bi le užival in stopnjeval formo, kot sem jo do zdaj. Upam, da povsem do vrha.”

V svetovnem pokalu bo tudi po današnji tekmi rumeno majico nosil Kubacki (550 točk), ki ima to zimo prav tako tri zmage. Lanišek, ki je edini Slovenec med najboljšo petnajsterico, se mu je na drugem mestu približal na vsega 34 točk.

Zajc (106) je po sedmih tekmah svetovnega pokala na 19. mestu, Peter Prevc (88) je 22., Žiga Jelar (55) 27., Lovro Kos (53) 29., Domen Prevc (38) pa 31.

Po prvi od dveh tekem v Švici je bil navdušen tudi selektor Robert Hrgota. “Odličen dan. Zmaga Anžeta, ki je naredil res dva vrhunska skoka. Včeraj smo imeli še težave, spoznavali smo se s skakalnico. Cela ekipa je danes naredila korak naprej. Res me veseli, da smo šli iz skoka v skok. Predvsem Anže je res stopnjeval nastope,” je svoje varovance pohvalil Hrgota.

“Želim si samo, da nadaljujemo v tem ritmu, da se res osredotočimo samo na izvedbo skokov, ker to prinaša rezultate. Čestitke fantom, predvsem pa Anžetu za res vrhunsko ‘oddelan’ dan. Se že veselimo jutrišnjega,” je sklenil glavni trener.

Današnji tekmi bo v nedeljo na istem prizorišču ob 12.30 sledila še ena, obe pa skakalcem služita kot zadnja generalka pred tradicionalno novoletno turnejo štirih skakalnic.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!