Pregorele v preveliki želji

Foto: Profimedia

Slovenska pričakovanja pred prvo tekmo skakalk na domačem svetovnem prvenstvu so bila visoka. Čeprav orlice na včerajšnjih kvalifikacijah niso navdušile, pa bi lahko ob idealnem razpletu posegle tudi po kolajni. Prav zato je razočaranje še večje, aktualne zmagovalke v pokalu narodov so na koncu ostale celo brez uvrstitve v prvo deseterico.

Da sreda ni slovenski dan, je bilo jasno že po prvi seriji ženske posamične tekme na srednji skakalnici. Ob pogledu na listo rezultatov med prvo petnajsterico ni bilo niti ene slovenske zastave. Varovanke Zorana Zupančiča so sicer v finalu pred skromnim občinstvom (okrog tisoč gledalcev) malce popravile izkupiček, a reprezentanca, ki je lani zmagala v pokalu narodov, Ema Klinec pa je na tekmi nastopila v majici svetovne prvakinje, je na prvi skakalni končni odločitvi v Planici morala priznati poraz.

Enostavno preveč napak

“Upali smo, da presenetimo, a so punce v preveliki želji, sploh v prvi seriji, konkretno grešile. Nismo prišli brez težav, vemo, kaj se je dogajalo pred prvenstvom in že prej čez zimo. Pozitivno je, da je Nika Križnar kljub bolezni ’zborbala’ in ob pol moči v drugi seriji pokazala soliden nastop. Ema je imela težave s kolenom, zato je včeraj opravila magnetno resonanco na Jesenicah. Bolečine so vplivale nanjo, pojavi se dvom, zato ni mogla pokazati podobne predstave kot v Oberstdorfu,” je nastop 11. in 19. tekmovalke v konkurenci ocenil trener Zupančič.

“Za Niko Prevc je bilo to prvo svetovno prvenstvo, šele v drugem skoku je nastopila sproščeno in normalno. Maja Vtič in Katra Komar pa vsaka s po enim dobrim skokom, kar je premalo. Na SP moraš biti stoodstoten in priti s polno mero motivacije. Mi je v zadnjem obdobju nismo uspeli nabrati, tako da smo prišli le z upanjem,” je dodal prvi mož stroke v ženskem taboru.

Zoran Zupančič. Foto: Aleš Fevžer

V soboto v lov za snežinko, a …

Ni pozabil čestitati najboljšim trem, ob tem pa je priznal, da so pred ekipo težki dnevi. “Nismo prišli ravno s pozitivnimi mislimi. To nas je skrhalo, videli smo samo posamezne dobre skoke. Ne pa tistega zaleta kot pred Oberstdorfom in Pekingom, ko smo formo stopnjevali kot ekipa. Moramo se zbrati in delati naprej. Ter iz tega potegniti največ na sobotni ekipni tekmi,” je pripomnil Zupančič, ki na naslednji preizkušnji napoveduje boj za kolajno, a le če bodo tekmovalke prave in bodo pokazale najboljše skoke.

Zupančič bo na petkovem treningu določil četrto tekmovalko za sobotno tekmo. Za zadnje mesto se borita Maja Vtič in Katra Komar, nastop pa imajo že zagotovljen Nika Križnar, Ema Klinec in Nika Prevc.

V življenju so tudi hujše stvari

Solze so že med obema serijama premagala zdaj že nekdanjo svetovno prvakinjo. Ema Klinec je nastopila s protibolečinskimi tabletami, zasedla je 19. mesto. “Včeraj zvečer nisem mogla povsem skrčiti in stegniti kolena. Hvaležna sem fizioterapevtu Gabru, da me je pripravil za nastop.”

A izgovorov v tem ni iskala: “Včeraj sem rekla, da bom ob dveh skokih ne glede na rezultat zadovoljna. Danes ne skoka ne rezultat nista dobro. Seveda je prisotno razočaranje, a se mi svet zaradi tega ne bo podrl. V življenju so še veliko hujše stvari, zato grem z dvignjeno glavo naprej. Na skakalnici se v počepu nisem znašla, čutila sem koleno, a me ni to oddaljilo od najvišjih mest.”

Ema Klinec se poslavlja od naziva aktualne svetovne prvakinje. Foto: Guliverimage

Za Križnar je že nastop kot zmaga

Čeprav je še vedno opazno brez moči, pa je bila ob pogovoru z novinarji najbolj zgovorna Nika Križnar. Z 11. mestom je bila najboljša Slovenka: “Ponosna sem, da sem sploh tukaj in da tekmujem pred domačim občinstvom. Stisnila sem zobe in šla čez sebe, mislim, da je bilo vredno.”

Njeno zdravstveno stanje je bilo v jutro pred tekmo še slabše kot prejšnje dni, a se je uspela dovolj spočiti. “Vse skupaj sem sprejela pozitivno. Pri zdravju ne moreš iti preko sebe in narediti čudežev. Vesela sem, da imam toliko moči, da sem lahko nastopila,” je še dodala. Bolezen premaguje s tabletami, čajem in fantovim medom, v ogrevalnem kontejnerju pa pogreša družbo. Prav tako je razkrila, da zaradi bolezni nima apetita, a nekaj na silo vendarle poje, saj mišice potrebujejo hranilo.

Nika Križnar, zadovoljna po drugem skoku. Foto: Guliverimage

Led je prebit, zdaj le še bolje?

Nika Prevc je po ponesrečenem prvem skoku, ko je bila šele 29., vtis popravila v drugem poskusu in končala kot 17. “Prvi skok je bil zelo zamujen in izgubila sem veliko metrov. V drugem je bilo veliko bolje, a sem izgubljala točke pri doskoku. Nekatere smo imele visoka pričakovanja, nekatere previsoka, kar se ni izkazalo za dobro taktiko.”

Nika Prevc je v finalu pridobila 12 mest. Foto: Guliverimage

Katra Komar je bila 23., ob tem pa je ob debiju na SP čutila veliko treme. “Kot ste videli, je nisem najbolje krotila. To je velika šola za naprej. Pritisk se je čutil že nekaj časa. Vseeno sem zadovoljna s prvim nastopom na SP, na začetku sezone nisem upala razmišljati, da bom tukaj sploh tekmovala.”

Da se skoki tudi njej niso izšli po načrtih, pa je priznala Maja Vtič. “Bilo je preveč napak. To moramo čimprej analizirati in pozabiti. Želele smo pokazati največ, kar znamo, a v tej želji delale prevelike napake. Upam, da je led prebit, da se bomo zdaj lahko bolj zbrale in bo lažje,” je še dodala Dolenjka, ki jo jutri na uradnem treningu čaka boj za mesto na sobotni ekipni tekmi, na kateri bodo Slovenke branile srebrno kolajno iz Oberstdorfa 2021.

Komentari

Vaš komentar