Deja vu: Križnar in Bogataj spet na stopničkah

Smučarski skoki 3. Mar 202221:02 > 22:43 0 komentarjev
Matthias Hangst/Getty Images
Matthias Hangst/Getty Images

Za dekleti je še druga tekma v dveh dneh v okviru norveške turneje Raw Air. Tudi tokrat sta bili na odru za zmagovalke Nika Križnar in Urša Bogataj. Tako kot včeraj pa je le malenkost zmanjkalo do zmage. Kljub temu pa Nika Križnar ostaja v skupnem seštevku norveške turneje. Bogataj zaostaja za skoraj 20 točk za Križnar.

Najboljši slovenski skakalki to zimo sta tudi drugo tekmo svetovnega pokala norveške turneje končali na istih mestih kot prvo. Na drugem oziroma tretjem mestu, zamenjala se je le zmagovalka.

Sredino prvo tekmo turneje je dobila danes četrtouvrščena Japonka Sara Takanaši, današnjo pa vodilna v svetovnem pokalu Kramerjeva, ki je slavila sedmo zmago v sezoni. Z zmago je 20-letna Salzburžanka obenem povečala tudi prednost pred branilko velikega kristalnega globusa Križnarjevo v skupni razvrstitvi svetovnega pokala na 244 točk. Tretja skupno je Bogatajeva, ki ima 324 točk manj od Kramerjeve.

Zato pa sta Križnarjeva (853,9 točke) in Bogatajeva (834,1) na vrhu norveške turneje. Današnji prolog, ki je prav tako štel v točkovanje, je namreč dobila Bogatajeva pred Križnarjevo.

“Z današnjo predstavo sem prav tako zadovoljna kot s sredino. Skoki so bili mogoče malenkost slabši kot včeraj, ampak je bil pa doskok veliko boljši. Nisem delala teh napak in izgubljala preveč točk. Sem pa zelo vesela, da sem spet z Uršo stala skupaj na zmagovalnem odru. Do zmage mi je zmanjkala le točka,” je dejala Križnarjeva in dodala: “Nadoknadila jo bom v Oslu in veselim se že naslednjih tekem.”

Zadovoljna skoki, vendar …

Zadovoljna je bila tudi Bogatajeva, a je opozorila na svojo šibko točko v Lillehammerju – doskoke: “S skoki sem zadovoljna, bili so kar dobri. Imela sem nekaj težav s pristanki in tukaj me čaka še veliko dela. Upam, da se s tem enkrat uspešno soočim.”

Od Slovenk pa je današnjo drugo tekmo v olimpijskem Lillehammerju – skakalna karavana se zdaj seli v Oslo – Špela Rogelj končala na 14. mestu, Jerneja Brecl je bila 15., Maja Vtič pa 22. Brez točk pokala je danes z 31. mestom ostala Katra Komar.

V pokalu narodov, zmaga v tem tekmovanju je eden glavnih ciljev sezone selektorja Zorana Zupančiča, Slovenke še naprej vodijo s 3444 točkami. Na drugem mestu so Avstrijke, ki zaostajajo za 298 točk, tretje so Japonke (1597 točk).

“Spet smo dosegli lep uspeh, dvojne stopničke. Danes je bila tekma zelo težka. V bistvu je napet celoten program turneje surovi zrak, ki nima zaman takšnega imena,” je uvodoma dejal Zupančič in poudaril, da se nadaljuje tudi boj za skupno zmago.

“Danes so bile res v ospredju skakalke, ki so naredile najboljše skoke, vesel sem, da imamo tukaj zraven dve Slovenki. Za nekatere je bilo izredno težko, bilo je zanimivo tudi z zaletišči. Nekatere tekmovalke so skakale z ničlo, nekatere so dobile po 30 točk pribitka. Te razmere so zelo težko primerljive. V takšnih razmerah v zraku tekmovalec ne občuti ničesar, kot da bi skakal v prazno,” je tekmo opisal glavni trener.

Skakalke že v petek čaka nova tekma turneje Raw Air; skupaj s fanti se bodo v Oslu pomerile na tekmi mešanih ekip. Ta preizkušnja sicer ne bo štela v točkovanje norveške turneje.