Za Špelo Rogelj samo obljube niso bile dovolj

Smučarski skoki 28. Mar 202212:00 > 12:072 komentarja
Špela Rogelj (levo) in Katra Komar na finalu svetovnega pokala v Planici. Foto: Matic Klanšek - Gepa Pictures via Guliver

Ob pogledu na vrhunsko pripravljeno planiško letalnico marsikoga zasrbijo pete, da bi se spustil po zaletišču največje skakalnice na svetu. Še posebej željne so tega skakalke, ki na svojo priložnost na velikankah še vedno čakajo. Brez poletov je ostala tudi pionirka ženskih skokov pri nas Špela Rogelj.

Prva slovenska skakalka z zmago v svetovnem pokalu (na uvodni tekmi sezone 2014/15 v Lillehammerju je kot prva s sončne strani Alp oblekla tudi rumeno majico) je s skoki tesno povezana že celo življenje. Pot na skakalnicah je začela še kot majhna punčka, ob koncu letošnje sezone pa se je odločila, da smuči – vsaj profesionalno – pospravi v kot.

Slovo zasenčila odločitev glavnega trenerja

Špela Rogelj je pri 27 letih končala športno kariero. Bila je zraven pri vseh največjih uspehih slovenskih ženskih skokov, z mladinskih svetovnih prvenstev ima štiri kolajne, s članskih eno (srebro na ekipni tekmi lani v Oberstdorfu). Vse od njegovega nastanka je nastopala v svetovnem pokalu, v katerem je poleg zmage še štirikrat stopila na najnižjo stopničko zmagovalnega odra.

Po odpovedi ruske turneje, ki bi se v Čajkovskem morala končati ta konec tedna, je bilo njeno slovo predčasno. Zadnjič je nastopila v Oberhofu pred dvema tednoma, kjer je bila priča zgodovinski trojni zmagi svojih rojakinj. A zaključek kariere je vendarle minil tudi v šoku, saj je na zadnji dan tekmovalne sezone trener Zoran Zupančič sporočil, da zapušča slovenske vrste.

Špela Rogelj je postala prva Slovenka z zmago in rumeno majico v svetovnem pokalu. Foto: Guliverimage

Borba za enakopravnost že ves čas

“Ga razumem. Imeti take rezultate je nekaj neverjetnega, takšna sezona je praktično neponovljiva. Globus za zmago v pokalu narodov je zelo težko doseči, saj mora celotna ekipa sodelovati in dosegati vrhunske izide. Je pa tu vprašanje enakopravnosti med moškimi in ženskimi skoki, za katero se borimo že vse od začetka našega svetovnega pokala. Zoran je imel vsega dovolj, vse, kar zahteva, pa je ta enakopravnost,” pravi članica skakalnega kluba Ilirija in doda, da po zaključku tekem ni imela veliko časa zase.

“Vse dni po koncu sezone sem bila zelo zaposlena s sponzorskimi in medijskimi obveznostmi, tako da nekega ekstremnega počitka ni bilo. Ta konec tedna sem v Planici … Imela sem veliko obveznosti, ki jih nisem pričakovala.”

Foto: SK

Samo ena je Planica

Sveža upokojenka ob pogledu na planiško lepotico prizna, da ji bo letenje vedno ostala velika želja: “Zagotovo mi je žal. S skoki sem začela kot majhna punčka, vedno pa sem imela željo leteti. Žal nisem uspela tekmovati na letalnici. Na obljube odgovornih se ne morem zanašati. Na vprašanje, kdaj bomo lahko nastopile na velikankah, vedno dobimo odgovor: v obdobju od dveh do petih let. Pri puncah se leta štejejo malce drugače, v življenju imamo še druge cilje in težko je vleči kariero v nedogled.”

Želja po skokih, ki bi v dolžino merili 200 metrov ali več, se še poveča ob spremljanju moških poletov. “Od prve do zadnje si vsaka želi leteti daleč in tukaj se lahko leti najdlje. Pa še to vzdušje … Podobno je tudi na Ljubnem, a zadnji dve sezoni tega zaradi koronavirusa ni bilo. Zelo smo pogrešale navijače. Planica je le Planica, vsakega zgrabi želja, da bi letel,” še doda 27-letna Ljubljančanka.

Zapis Nike Križnar na instagramu

Tudi brez nje drugo leto pričakuje vrhunske izide

Nekoliko je razočarana nad dejstvom, da se organizatorji niso uspeli dogovoriti za gostiteljstvo odpadlih tekem v Rusiji, saj je prepričana, da bi si Slovenke po izjemni sezoni zaslužile finale svetovnega pokala pred domačimi gledalci.

To priložnost bodo slovenske tekmovalke in tekmovalci dobili že čez manj kot leto dni (22. 2. – 5. 3. 2023), ko bo v dolini pod Poncami na sporedu svetovno prvenstvo v nordijskem smučanju. Je Špela razmišljala, da bi kariero končala leto kasneje, po domačem vrhuncu?

“To odločitev sem veliko premlevala. Še do zadnjega tedna nisem bila prepričana, če je to to, ali bi nadaljevala še eno leto. Toda vedno sem si želela končati na vrhu, ves čas sem si govorila, da me dobri skoki ne smejo zavesti pri odločitvi. Mislim, da me niso. Končala sem na visokem nivoju, za drugo leto v Planici pa se nam ni treba bati, da ne bi imeli dobrih tekmovalk in rezultatov.”

Špela Rogelj je končala skakalno kariero.

Brez skokov ne more živeti

Za skakalko, od katere so se s čustvenimi zapisi na družbenih omrežjih poslovile tudi reprezentančne kolegice, ni dvoma, da bo Slovenija v tem športu velesila tudi v prihodnje:

“Za prihodnost nam ni treba skrbeti. Punce so zelo sposobne. Sploh Nika Prevc, ki prihaja v ozadju, je res odlična. Upam, da bodo trenerji z njo delali, kot je treba. In bomo v njej imeli naslednjo nosilko globusa. Sploh pa ni edina, imamo res veliko deklet. Vpisi v skakalne šole se povečujejo, mlade so pritegnili dobri rezultati. Upam, da bodo imeli dobre pogoje za razvoj v članski kategoriji.”

Pri tem jim namerava pomagati tudi sama, saj se v prihodnosti ne vidi daleč od skakalnic. Na kakšen način bo to počela, pa še ne ve. “Skoki so moja ljubezen, v tem športu sem že 20 let. Težko je kar naenkrat iti in končati. Želim si pomagati podmladku in še pripomoči k razvoju ženskih skokov. V kakšni vlogi bom to počela, bomo še videli. Trenutno rabim malce počitka,” v smehu zaključi trikratna udeleženka olimpijskih iger.

Špela Rogelj je trikrat nastopila na OI. Najuspešnejša je bila v Pekingu letos, ko je osvojila 9. mesto. Foto: Aleš Fevžer/OKS
Komentari

Vaš komentar