Zupančič: Če bi želel drugam, bi verjetno že bil tam

Smučarski skoki 18. Maj 202212:51
Delite:
Zoran Zupančič
Zoran Zupančič (Foto: Egon Parteli)

Domače svetovno prvenstvo, norveška turneja Raw Air in pa silvestrska turneja bodo glavni cilj slovenske ženske vrste v smučarskih skokih v prihodnji sezoni. Po fantastični lanski zimi so pričakovanja javnosti velika, a z glavnim trenerjem Zoranom Zupančičem na čelu zagotovo tudi uresničljiva.

Ogromno prahu je letošnjega marca dvignila odločitev Zorana Zupančiča, ki se je po zadnji tekmi svetovnega pokala poslovil od mesta glavnega trenerja slovenskih smučarskih skakalk. Te so pod njim osvajala odličja na svetovnih prvenstvih in olimpijskih igrah ter se veselila tudi številnih zmag v svetovnem pokalu.

A po kakšnem mesecu negotovosti sta Smučarska zveza Slovenije in trener le našla skupni jezik ter podaljšala sodelovanje, ki je bilo za obe strani v preteklosti še kako plodno. Slovenske orlice se tako tudi na prihodnjo sezono že pripravljajo pod budnim očesom 46-letnika, ki se nadeja nove uspešne tekmovalne zime.

trening
Foto: Egon Parteli

“Ekipa se je deloma spremenila. Zapušča nas Špela Rogelj, v ekipo dobivamo mlade tekmovalke. Ekipa je dopolnjena s Katjo Komar in Jernejo Repinc Zupančič, ki sicer nimata popolnega kriterija za A-reprezentanco, tako da lahko normalno tvorimo delovno skupino,” je ob robu tradicionalnga srečanju z novinarji na kranjskem stadionu razkril Zupančič.

A-reprezentanca je tako poleg že omenjenih Komar in Repinc Zupančič sestavljena še iz Urše Bogataj, Eme Klinec, Nike Križnar, Jerneje Brecelj in Maje Vtič, poleg pa sta še mladi Nika Prevc in Taja Bodljaj.

Ponovno našli skupno pot

Ista medtem ostaja delovna ekipa, s tem pa tudi že poznan način dela. A kot je dodal Zupančič, za zimo še vedno iščejo serviserja. “Zavezujemo se, da bomo za naše tekmovalke naredili vse. Upamo, da bodo to spoštovale in nas nagradile z dobrimi rezultati,” je obljubil glavni trener, v nadaljevanju pa tudi razkril, kaj se je dogajalo v tednih, ko je bil brez službe.

Zoran Zupančič
Zoran Zupančič (Foto: Sportklub)

“Veliko sem hodil in razmišljal. Težko je bilo vse skupaj pustiti. Takoj sem šel v akcijo, preveril interes pri tekmovalkah, pri klubih in tudi vodstvu. Ta je bil zelo velik, tako da smo začeli debate v tej smeri, da smo ponovno našli skupno pot. Lahko ocenim, da smo se našli nekje na sredini, kar je zadovoljivo, vendar bo treba v prihodnje  tudi na tem področju pridno delati,” je zatrdil Zupančič in priznal, da je bil njegov odstop predvsem taktične narave.

“Povedal sem, da sem opozarjal na nekatere stvari in nekaj je bilo treba narediti, da se spremenijo,” je dejall in pristavil, da je v svoj nabiralnik dobil tudi ponudbe iz tujine. “Vsekakor so ponudbe bile, a težko je zapustiti ekipo, ki deluje in punce, s katerimi si skoraj zrasel in preživiš več časa kot domačimi. Srce je bilo vedno doma in če bi želel drugam, bi verjetno tamže bil.”

Razlikovanj v odnosu v pretekosti preveliko

Znova je ponovil, da je pred prevzemom ženske reprezentance 20 let delal tudi s skakalci, zato dobro pozna razlike, ki obstajajo v načinu dela. Tudi zato meni, da je bilo razlikovanj v odnosu v preteklosti enostavno preveč.

Popolnoma razumem delo moških in žensk. S tega stališča so smučarski skoki težji za dekleta. Nikakor ne velja, da je delo z njimi lažje. Ženskih smučarskih skokov se v Sloveniji lotujemo resno, zato si tudi zaslužimo določen nivo. Delovne pogoje vsekakor imamo, razlikovanj v odnosu pa je bilo pred tem preveliko,” je pojasnil Zupančič, ki pogodbe z zvezo sicer še nima sklenjene, a naj bi do podpisa prišlo še ta mesec.

Lahko rečem, da se o pogodbah še nismo pogovarjali, saj jih sklepamo v maju. A v športu je vedno tako, da dokler imaš podporo vodstva in tekmovalcev, si prisoten, nato pa te ni. Tudi če imaš pogodbo sklenjeno za dlje časa. Pri nas jo največkrat sklepamo za eno leto,” je obrazložil nekdanji smučarski skakalec, za konec pa spregovoril še o prihajajočih ciljih reprezentance.

Foto: Guliverimage

“Težko bo ponoviti minulo sezono, vendar cilji ostajajo visoki. Vsekakor so najvišji na domačem svetovnem prvenstvu, na vseh tekmovanjih je cilj kolajna. Poleg tega je cilj RawAir turneja in pa domača silvestrska turneja, ki se letos širi v sosednji Beljak. Čaka nas še preizkus letalnice. Upam, da bomo takrat v dobri formi in da bodo dekleta imela stabilne skoke, svetovni rekord pa da ostane v naših rokah,” je sklenil Zupančič.

Komentari

Vaš komentar