Beloruski tekačici zaradi Lukašenka ob olimpijski nastop

Smučarski teki 12. Jan. 202216:54 > 16:54
Delite:
Foto: AP Photo/Ng Han Guan via Guliverimage

Beloruski režim predsednika Aleksandra Lukašenka še naprej buri duhove. Zaradi nestrinjanja z njim sta z mednarodnih tekmovanj izločeni tudi dve mladi smučarski tekačici.

Sedemnajstletna Darja Dolidovič in pet let starejša Sviatlana Andrijuk sta se nadejali olimpijskega nastopa, a jima je domača zveza odvzela licenco, tako da se ne moreta udeleževati mednarodnih tekmovanj.

Kot poroča AFP, so več deset profesionalnih športnikov in trenerjev zaradi drugačnih nazorov odpustili iz reprezentance, nekaj pa jih celo poslali v zapor.

Darjin oče in trener obeh tekačic Sergej Dolidovič, nekdanji uspešen smučarski tekač in sedemkratni olimpijec, trdi, da nihče ni dobil pojasnila, zakaj sta bili izključeni iz reprezentance.

“Nihče ne zna razložiti Sviatlani in Darji, zakaj se jima to dogaja. Poskušali smo ugotoviti, kaj točno se je zgodilo, vendar nismo dobili pojasnil. Nobena se ni pridružila protestom ali podpisala odprtega pisma z zahtevo po svobodnih volitvah. Menim, da sta kaznovani zaradi mojih stališč. Vedno sem govoril, da država potrebuje spremembe, zato sem na opozicijski strani,” je dejal Dolidovič, ki je tudi potrdil, da njegova hči ne želi več zastopati Belorusije.

Komentari

Vaš komentar