Anamarija Lampič navdušila v Nemčiji

Smučarski teki 18. Dec 202112:51 > 15:24 2 komentarja
Foto: Guliverimage

Na četrtem sprintu sezone v nemškem Dresdnu je slovenska smučarska tekačica Anamarija Lampič zasedla tretje mesto. Še četrtič zapored je zmagala Švedinja Maja Dahlqvist. Drugo mesto je zasedla njena rojakinja Jonna Sundling. Eva Urevc je prvič letos nastopila v finalu, končala je na 6. mestu.

26-letnica iz Valburge je tako prišla še do drugih stopničk v tednu dni, prejšnji vikend je bila tretja na sprintu v Davosu. To so njene 11. enajste stopničke v svetovnem pokalu. Danes bi težko dosegla več, saj sta bili Švedinji v zaključku enostavno premočni. Dahlqvistova je na četrtem sprintu še četrtič zmagala, prevzela pa je tudi vodstvo v skupnem seštevku svetovnega pokala.

“Danes je bila zanimiva tekma, dinamična. Precej prerivanja, ne toliko sicer kot lani, ko sem zlomila palico. Spet stopničke. Sem zadovoljna, malce grenkega priokusa pa je, ker se mi zdi, da bi lahko pokazala še več. Imela sem slabe štarte, nisem se mogla prebiti naprej, a vesela sem, da sem tretja. Bila sem zaspana, lena, ni bilo živahnosti v meni, šele v drugem krogu sem prišla na nivo, ki sem si ga želela. A bilo je prepozno se prerivati naprej. Jutri bo še več gneče, na kupu bo še več deklet, veliko bo nervoze in upam le, da bo šlo vsem vse tekoče in potem bo prišel tudi rezultat,” je po drugem tretjem mestu v sezoni dejala Anamarija Lampič.

Eva Urevc je prav tako nastopila odlično, bila v kvalifikacijah celo hitrejša od Lampičeve, v finalu pa ji je zmanjkalo moči in zasedla je končno šesto mesto. Še vedno je to za 26-letno Gorenjko najboljši rezultat v tej sezoni.

“Res sem zadovoljna, ker kažem nek napredek iz tekme v tekmo. Vem, da sem sposobna še več. Prave občutke v finalu še iščem. Danes sem imela drugo skupino v polfinalu in je bilo manj premora do finala. A če vse povzamem, sem zadovoljna,” pa je po šestem mestu povedala Eva Urevc. 

Prvič letos obe v finalu

Prva polfinalna skupina je bila izjemno zahtevna, saj sta Lampičevi družbo delali dve močni Švedinji – Dahlqvistova in Sundlingova. 26-letnica iz Valburge kljub temu ni popuščala, kot tretja je bila dovolj hitra, da se je v veliki finale kot najboljša srečna poraženka prebila po času.

Druga skupina je bila namreč počasnejša od predhodne, Urevčeva pa ni ničesar prepuščala naključju. Ves čas je tekla v ospredju, končala kot druga in si sploh prvič v sezoni pritekla uvrstitev v najboljšo šesterico. Tam sta poleg dveh Slovenk nastopili še dve Norvežanki in dve Švedinji.

Med dvanajst kot prvi

Lampičeva je v prvi četrtfinalni skupini brez večjih težav in naprezanja osvojila prvo mesto in se suvereno prebila v polfinale. Ob koncu ji nekaj metrov celo ni bilo treba teči na polno. Nekaj več težav je imela v prvi stopnji izločanja Urevčeva, ki pa je po zunanji strani vseeno vrhunsko finiširala in iz četrte skupine prav tako napredovala kot prva.

Rezultate izločilnih bojev ženskega sprinta najdete tukaj. 

Vili Črv presenetil

V kvalifikacijah je najbolje nastopila Švedinja Jonna Sundling, od Slovenk pa je najhitreje tekla Urevčeva, ki je končala na tretjem mestu (+1,38 sekunde). Lampičeva je končala na 6. mestu (+2,25, ostali Slovenki pa sta bili prepočasni za uvrstitev med trideseterico. Anji Mandeljc je na 37. mestu do uvrstitve med trideset najboljših zmanjkala točno sekunda, Klari Mali na 59. mestu pa precej več.

Je pa zato do uspeha kariere prišel Vili Črv. Kot 27. se je prebil v izločilne boje, kar mu je uspelo sploh prvič v karieri. V zahtevni četrtfinalni skupini se je hrabro boril, na koncu pa v njej osvojil peto mesto. Skupno je osvojil 24. mesto. Preostali Slovenci so bili slabši od petdesetega mesta: Miha Šimenc (52.), Janez Lampič (58.) in Anže Gros (78.) V moški konkurenci je zmago sicer slavil Norvežan Haavard Solaas Taugboel, na stopničke sta stopila še Italijan Federico Pellegrino in Francoz Lucas Chanavat.

Jutri bo v Dresdnu še ekipni sprint, lani sta Urevčeva in Lampičeva na tem prizorišču zasedli tretje mesto.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje