Tragedija v slovenskih tekaških vrstah

Smučarski teki 11. Avg 202214:43 > 16:26 1 komentar
Hana Mazi Jamnik
Foto: SZS/JWSC 2022

Na Norveškem je v tragični nesreči umrla mlada, 19-letna članica A-slovenske reprezentance v teku na smučeh Hana Mazi Jamnik, so sporočili s Slovenske smučarske zveze (SZS).

Življenje mlade športnice, ki se je na novo sezono prvič pripravljala kot članica ekipe prve ekipe, je ugasnilo med pripravami na Norveškem. O tem je javnost obvestil tiskovni predstavnik SZS. “Trenutno so vse naše misli pri družini, ki ji izrekamo globoko sožalje. Prosim vas, da v teh težkih trenutkih spoštujete zasebnost družine in članov reprezentance, ki so nad dogodkom pretreseni,” so v izjavi za javnost zapisali pri krovni slovenski smučarski organizaciji.

V Kranjčanko je malo pred deveto uro med treningom na rolkah v predoru Botshei na cesti med Forsandom in Joerpelandom trčil tovornjak. Kot poroča Sportal, so ponesrečenko s helikopterjem odpeljali v bolnišnico v Stavanger, kjer pa zdravnikom ni uspelo rešiti njenega življenja.

“Voznika in vozilo imamo pod nadzorom. Vzeli smo mu vozniško dovoljenje in ga ovadili. Vzeli smo mu tudi vzorec krvi, da ugotovimo, če je vozil pod vplivom alkohola,” je za norveško spletno stran norvay.posten.com dejal predstavnik policije, ki je po nesreči za dalj časa zaprla cesto.

Kdo je bila Hana Mazi Jamnik:

Hana Mazi Jamnik, rojena 8. 12. 2002, je bila del novega tekaškega vala. Prav pred kratkim je bila prvič uvrščena v A-ekipo, ki jo po novem vodi Ola Vigen Hattestad. Za Kranjčanko je bilo predvideno tudi mesto na domačem svetovnem prvenstvu v Planici.

Svoj največji uspeh je sicer doslej dosegla v teku na rolkah, in sicer lani, ko je v dolini Fiemme postala celo mladinska svetovna prvakinja v teku na 10 km in podprvakinja na 13 km.

Na smučarskih tekmah pod okriljem FIS je debitirala leta 2018. Dve leti pozneje je nastopila na mladinskih olimpijskih igrah ter zasedla 18. mesto v klasični preizkušnji na 5 kilometrov. Trikrat je nastopila tudi na mladinskih svetovnih prvenstvih, njen najboljši rezultat pa je dvanajsto mesto iz Vuokattija 2021. Priložnosti na tekmah svetovnega pokala še ni dobila.