Pomenljivo zbadanje Tine Maze

Alpsko smučanje 8. Dec 202113:40 4 komentarji
Sofia Goggia in Tina Maze ob slovesu slovenske šampionke leta 2017

S sanjsko vrnitvijo po poškodbi, kanadskim trojčkom zmag v Lake Louisu, in spletno zbadljivko Tine Maze se je zadnja smukaška olimpijska prvakinja in prva smukačica pretekle zime Sofia Goggia v velikem slogu vrnila na najhitrejšo smučino.

Prihodnji mesec bo minilo natančno pet let od trenutka, ko je najboljša slovenska alpska smučarka Tina Maze še zadnjič nastopala v svetovnem pokala. Ob razgretem ozračju, za katerega je poskrbel predhodni spor z vodilnimi možmi Smučarske zveze Slovenije, je bilo vzdušje v ciljni areni mariborske proge dokaj nenavadno. Slovenske reprezentantke, trenersko osebje in tudi predstavniki SZS so se v velikem loku izogibali stiku s poslavljajočo se šampionko.

Tako se je z naskokom najbolj čustveno od nje poslovila Sofia Goggia. Italijanka ob tem ni skrivala spoštovanja do večkratne svetovne in olimpijske prvakinje, zato je ob Tininih zadnjih zavojih tudi zajokala. Na tisti tekmi se je Goggia povzpela na zmagovalne stopničke, dobro leto pozneje pa je v Pjongčangu postala olimpijska prvakinja v smuku. Na štartu takrat ni bilo predhodne prvakinje. To je bila namreč prav Tina Maze.

Smučarki sta ostali v stikih, pred dnevi pa sta pred očmi spletne javnosti uprizorili zanimiv ‘pogovor’. Ob Italijankinem trojčku zmag v Lake Louisu je namreč Mazejeva na twitterju zapisala: “Ej, Sofia, se nisi morda v zadnjem obdobju preveč spoprijateljila z Lindsey Vonn? Trojna Goggia! Čestike!” Kmalu je sledil italijanski odgovor: “Tudi s tabo sem pripravljena skleniti odločno prijateljstvo!”

Vražje hitra Goggia

Soffia Goggia je torej v Lake Louisu ponovila podvig nesporne kraljice kanadske ‘avtoceste” Lindsey Vonn. S trojčkom, dvema zmagama v smuku in eno v superveleslalomu, je potrdila trenutno premoč v hitrih disciplinah. Delovala je kot smučarka iz višjega razreda – izjemno hitra na ravninskih delih, agresivna in natančna v zavojih, suverena in učinkovita v skokih, predvsem pa vseskozi napadalna in vražje hitra.

Njena dominantnost ima sicer še dodatno težo. To so bile namreč njene prve tekme v hitrih disciplinah po nesrečni januarski poškodbi kolena, zaradi katere je tedaj v solzah ostala brez domačega svetovnega prvenstva v Cortini d’Ampezzo. Tekmovalni led je sicer prebila že oktobra v Söldnu, kjer je zasedla šestnajsto mesto v veleslalomu.

Izjemo formo in v celoti povrnjen hitrostni občutek bo skušala Sofia Goggia zdaj unovčiti še v Evropi, kjer se bo ob koncu tedna nadaljeval svetovni pokal. Najprej z dvojnim superveleslalomskim programom v St. Moritzu. Tekmi sta sicer dolgo viseli v zraku, saj nove švicarske koronske uredbe za potnike iz Kanade predvidevajo desetdnevno karanteno. Alpski smučarji bodo zdaj izjema, tako da bodo lahko smučarke nemoteno tekmovale, nato pa se preselile še v Val d’Isere, kjer bosta 18. in 19. decembra na sporedu superveleslalom in smuk.

S sanjskim koncem tedna je Sofia Goggia postala tudi povsem legitimna tekmica v boju za najvišja mesta v skupnem seštevku svetovnega pokala. S 315 točkami že zaseda tretje mesto, takoj za osrednjima favoritinjama – Mikaelo Shiffrin in Petro Vlhovo. Za večjo mero konkurenčnosti bo sicer Goggia zanesljivo potrebovala tudi boljši veleslalom, vsekakor pa bo na razvoj dogodkov vplivala še koledarska selektivnost, saj tako Slovakinja kot Američanka ne skrivata olimpijskih ambicij, na račun katerih sta pripravljeni tvegati tudi nekaj točk v svetovnem pokalu.

Foto: Mathias Mandl via Guliver

Pester nabor uspehov …

Sofia Goggia je sicer v svoji karieri dobila že 14 tekem svetovnega pokala in zbrala 35 uvrstitev na stopničke. V domači vitrini ima tudi dva smukaška kristalna globusa (2017/18 in 2020/21) ter bron v skupnem seštevku (2016/17). Eden od vrhunskem kariere je naslov olimpijske smukaške prvakinje 2018, medtem ko pa je bila na svetovni prvenstvih druga (superveleslalom 2019) in tretja (veleslalom 2017).

… in poškodb  

(Pre)dolg pa je tudi seznam njenih poškodb. Že pri 18 letih si je prvič strgala kolenske vezi. Dve leti zatem si je na tekmi evropskega pokala zlomila nogo. V sezoni 2013/14 je sledila nova poškodba kolena. Leta 2018 je utrpela nov zlom noge. Leta 2020 si je poškodovala ramo, letos januarja pa vnovič koleno.