Šok za Maribor: dokončno brez Zlate lisice?

Foto: Aleš Fevžer

Po treh zaporednih selitvah Zlate lisice v Kranjsko Goro zdaj Mariboru dokončno grozi, da bo ostal brez ženskih tekem svetovnega pokala v alpskem smučanju.

Šest selitev v zadnjih enajstih letih je ob prenovljenem vodstvu Mednarodne smučarske zveze, kot vse kaže, sodu izbilo dno. V zadnjih tednih so se že razširile govorice, da bo Maribor izpadel iz osnutka koledarja smučarskega svetovnega pokala za novo sezono. Namige je pred dnevi ob robu planiških skakalnih tekem slovenski delegaciji potrdil tudi generalni sekretar FIS Michel Vion.

”Prestavitve naj bi predstavljale preveliko negotovost in logistične zaplete tako pri Mednarodni smučarski zvezi, TV produkciji kot pri ekipah posameznih nacionalnih zvez, udeleženk tekmovanj. Predvsem pa želijo poleg obljub na terenu videti konkretne tehnične rešitve, ki jih do danes še ni,” so stik z Vionom potrdili pri Smučarski zvezi Slovenije in dodali, da sestavo novega koledarja dodatno otežujejo tudi ambicije FIS, ki si želi več novih prizorišč v različnih državah, saj bi s tem promoviral smučanje na novih trgih v Evropi.

”Zavedajoč se nevzdržnosti obstoječega modela smo v SZS že takoj po letošnji izvedbi Zlate lisice v Kranjski Gori začeli intenzivne pogovore z ASK Branik Maribor in MO Maribor. Slednja se po novem aktivno vključuje v organizacijo Zlate lisice kot enakovredni partner, s pravicami in obveznostmi. Lastnik smučarskega centra Pohorje v tej novi sestavi obljublja potencialno izvedbo Zlate lisice v Mariboru, kot prioriteto novega podjetja pod Pohorjem. Tej viziji pa naj bi sledile tako investicije v tehnično zasneževanje, kot tudi način upravljanja centra, kjer bi bila prva prioriteta zasnežena proga za Zlato lisico,” še sporočajo iz SZS.

Pohorje
Zlata lisica je bila zaradi pomanjkanja snežne odeje že desetkrat prestavljena v Kranjsko Goro. (Foto: Elvis Piazzi/AP)

Spomnimo, zavedajoč se težav pri zagotavljanju zadostnih količin snega, ki so postale kronične, so Mariborčani že lani napovedali oblikovanje rezervne proge v zgornjem delu Pohorja. Teren si je že ogledal tudi vodja ženskih tekem svetovnega pokala Peter Gerdol. A zdi se, da čas ni zaveznik Maribora, bonusi na račun bogate zgodovine, tradicije in številnih tekem z navijaškim vzdušjem pa porabljeni.

Upanje, da bi tekmi vendarle ostali v Sloveniji, zdaj tli predvsem zaradi slovenskih delegatov v mednarodnih smučarskih strukturah. Če pa bi Maribor dokončno ostal brez tekem, bi to predstavljalo velikanski udarec za lokalni klub in pohorsko smučanje, na finančni ravni pa tudi za SZS.

Komentari

Vaš komentar