Zajc razred zase v kvalifikacijah: Jutri moram to ponoviti

Foto: Profimedia

Timi Zajc je zmagovalec kvalifikacij pred petkovo tekmo na veliki skakalnici na svetovnem prvenstvu v Planici. Drugo mesto je osvojil Poljak Dawid Kubacki, tretji je bil njegov rojak Kamil Stoch.

“Lep dan? Ja, lep, ampak tudi dolg, a sem zadovoljen. Vsi čakamo jutrišnjo tekmo, tako da se že kar malo vleče,” je dejal Timi Zajc, ki je z zmago v kvalifikacijah napovedal napad na jutrišnja odličja. “Nimamo kaj veliko za komplicirati. Skačem dobro. Jutri moram to ponoviti in upati, da se bo izšlo,” je dodal 22-letnik, ki je v Planici v izvrstni formi in podobno samozavesten kot že na lanskem SP v poletih v Vikersundu. “Tam sem vedel, da bom dobil kolajno. Res sem bil močan v zraku, a je bilo veliko lažje. Tukaj pa z manjšo napako na mizi ostaneš brez kolajne.”

Napredek Domna Prevca

Poleg Zajca so se na petkovo tekmo prebili tudi preostali trije Slovenci. Uvrstitev med deseterico je danes vpisal še Domen Prevc, ki je s skokom 131,5 m je končal ravno na desetem mestu. “Danes je bil v primerjavi z včerajšnjim dnem storjen lep napredek . Upam, da bom nadaljeval v tej smeri. Prvi skok je bilo neko spoznanje, kako in kaj je z opremo. Nov material mi ravno ne ustreza. Pa ne, da bi bil slab, ampak meni osebno se paše. Zdaj skačem z istimi materiali kot že celo sezono,” je povedal Domen Prevc.

Domen Prevc
Foto: Profimedia

Skakalec iz Dolenje vasi se sicer ni mogel izogniti vprašanju o zdravstvenem stanju njegovega brata Petra, ki je v sredo grdo padel na treningu, a je 23-letnik zagotovil, da je z njim vse v vredu. “Peter je v redu. To sem včeraj predvideval po njegovem stilu pisanja. Čakali smo preiskavo in zdaj je že na poti domov,” je pristavil.

Lanišek kljub najslabšemu skoku ni zaskrbljen

Nekoliko slabše se je glede na dosežke na treningu tokrat odrezal Anže Lanišek, ki je bil 13. (127 m), svoj današnji nastop pa označil za najslabšega na svetovnem prvenstvu. Kljub temu je zatrdil, da zaradi tega ni prav nič zaskrbljen.

Anže Lanišek
Foto. Profimedia

“Malo sem pogledal mizo in noga se mi je odpeljala. Nato prav veliko nisem mogel storiti, da bi karkoli izboljšal. Vem, kje je sem naredil napako, tako da me za jutri ne skrbi, da ne bi mogel storiti tistega, kar znam. Osnova je bila še vedno dobra. Želim si delati čim boljše in čim bolj sproščene skoke. Verjamem, da sem jih jutri sposoben narediti.”

Na tekmo z visokimi pričakovanji

Z 21. dosežkom je bil najslabši Slovenec v kvalifikacijah Žiga Jelar (129 m), ki priznava, da s svojimi nastopi ni zadovoljen. “Zaradi smole in težav s kolenom na 90-metrski skakalnici sem izgubil nekaj samozavesti. Tudi na večji še nismo našli rešitve za preboj. Vem pa in verjamem, da se lahko v skokih to zgodi čez noč,” ostaja optimističen Jelar, ki je na poškodbo že pozabil, zato upa, da se mu bo uspelo umiriti za petkovo preizkušnjo.

Nad prikazanim svojih tekmovalcev je bil znova zadovoljen glavni trener slovenskih orlov Robert Hrgota, ki pa se zaveda, da bodo pričakovanja domače javnosti za tekmo zelo visoka. A nič manj ambiciozni niso niti njegovi tekmovalci. “Ves čas imamo visoka pričakovanja. Tudi na manjši napravi v tekmi posameznikov smo jih imeli, a tam se nam ni izšlo. Rekel bom, da nas je to motiviralo bolj kot pa potolklo,” je zatrdil Hrgota.

Robert Hrgota
Foto: Aleš Fevžer

Obenem je še izdal, da bo posamična tekma tudi kvalifikacijska za sobotno ekipno. Mesto na njej si bodo zagotovili najboljši trije, četrto pa bi lahko pripadlo Lovru Kosu, ki je iz moštva izpadel v sredo, danes pa treniral v Beljaku in pokazal visoko raven skoko.

Na startni listi je bilo 62 tekmovalcev, tako da je pred petkovo tekmo, ki bo na sporedu ob 17.30, odpadlo 12 tekmovalcev.

Rezultati: 

Komentari

Vaš komentar