Lampičeva v Davosu do jubilejnih desetih stopničk!

Smučarski teki 11. Dec 202115:42 > 17:59
Foto: Daniel Schoenherr -GEPA via Guliver

Na tretji sprinterski tekmi sezone v švicarskem Davosu je slovenska tekačica Anamarija Lampič zasedla tretje mesto. Za 26-letnico so to že desete stopničke v svetovnem pokalu. Druga Slovenka Eva Urevc je po zmagi v kvalifikacijah nastope končala v polfinalu.

V sprintu v prosti tehniki je simpatična tekačica iz Valburge premoč priznala le Švedinji Maji Dahlqvist in Švicarki Nadine Faendrich. Slovenka je v finalnem nastopu ves čas tekla v ospredju, na zaključnem vzponu se izognila padcu Brennanove, nato pa v zaključku pritekla do desetih stopničk v karieri. Po treh zmagah, petih drugih mestih je še drugič zasedla tretje mesto. Po 7. in 6. mestu na uvodnih sprintih je to za dobitnico malega kristalnega globusa v lanski sezoni najboljši rezultat novega tekmovalnega obdobja.

Lampičeva je sicer v dopoldanskih kvalifikacijah zasedla tretje mesto, nato pa v izločilnih bojih suvereno napredovala. V četrtfinalu je v tretji skupini zasedla drugo mesto za Američanko Rosie Brennan, še bolje pa ji je šlo v drugi polfinalni skupini, kjer je zmagala.

“Zelo sem zadovoljna, lahko kar vriskam. Zelo sem vesela, dosegla sem največ, kar sem danes lahko. Forma se počasi stopnjuje in gremo naprej!” je po prvih stopničkah v sezoni dejala Anamarija Lampič. 

Po prvem mestu v kvalifikacijah pa je več verjetno pričakovala druga Slovenka Eva Urevc. V četrtfinalu je v prvi skupini zasedla tretje mesto, trepetala do konca, nato pa se kot srečna poraženka uvrstila med najboljših 12 tekačic. V polfinalu je v svoji skupini končala na petem mestu.

Med moško konkurenco so nastopili trije Slovenci, a se nikomur ni uspelo uvrstiti v izločilne boje. Miha Šimenc je končal kot 47., Vili Črv kot 62., Janez Lampič pa kot 85. Zmage se je sicer znova veselil Norvežan Johannes Hoesflot Klaebo, na stopničke sta stopila še Rus Sergej Ustjugov in Francoz Richard Jouve. 

V nedeljo bosta v Davosu še tekmi na razdalji (10 km za ženske in 15 km za moške).

Sprint, prosto, ženske

1. Maja Dahlqvist (Šve) 1:43,89

2. Nadine Fähndrich (Švi) +0,34

3. Anamarija Lampič (Slo) 0,74

4. Rosie Brennan (ZDA) 2,81

5. Tiril Udnes Weng (Not) 3,43

6. Emma Ribom (Šve) 5,10

– izpadla v polfinalu: 9. Eva Urevc (Slo)

Skupni vrstni red (7), ženske:

1. Frida Karlsson (Šve) 340

2. Maja Dahlqvist (Šve) 332

3. Rosie Brennan (ZDA) 278

4. Therese Johaug (Nor) 275

5. Nadine Fähndrich (Švi) 194

6. Jessie Diggins (ZDA) 187

9. Anamarija Lampič (Slo) 156

31. Eva Urevc (Slo) 48

Komentari

Vaš komentar