Urok Drammna premagan: Anamarija Lampič na stopničkah

Smučarski teki 3. Mar 202213:56 > 14:22 1 komentar
Najboljše tri na sprintu v Drammnu. Foto: Guliverimage

V manj kot tednu dni so se smučarski tekači in tekačice merili še na drugem sprintu za svetovni pokal. Mestno preizkušnjo je gostil norveški Drammen. Edina slovenska tekačica Anamarija Lampič je še četrtič letos osvojila tretje mesto.

Po petem mestu v sprintu v prosti tehniki minulo soboto v Lahtiju je najboljša slovenska smučarska tekačica Anamarija Lampič tokrat v Drammnu nastopila v klasičnem sprintu. V izločilne boje se je prebila kot 20. v kvalifikacijah, nato pa v četrtfinalu zasedla drugo mesto. V polfinalu je odločno začela in z veliko prednostjo vodila po polovici proge. Na koncu je zasedla tretje mesto v skupini, a je bil čas dovolj dober za uvrstitev v finale.

Aktualna dobitnica sprinterskega globusa je v finalu ves čas tekla v ospredju z Jonno Sundling in Miken Caspersen Fallo, na koncu pa vendarle nekoliko popustila proti Švedinji in Norvežanki in osvojila tretje mesto. To so njene četrte stopničke v sezoni, skupno pa 13. v karieri.

Zmage se je veselila Falla, pred Sundlingovo je imela 53 stotink prednosti, Slovenka na tretjem mestu je zaostala skoraj dve sekundi (+1,97). A prednost pred četrto Majo Dahlqvist je bila dovolj velika za novo veselje.

Rezultati so na voljo TUKAJ.

Velik obliž za Peking, prvič na odru v Drammnu

Po razočaranju in 12. mestu na olimpijskih igrah v Pekingu, kamor je 26-letnica prišla kot ena izmed glavnih favoritinj za kolajno, se je zdaj pobrala in po petem mestu prejšnjo soboto v Lahtiju ponovno stopila na stopničke. Še četrtič (skupaj z ekipnim sprintom v Dresdnu pa petič) v tej sezoni je osvojila tretje mesto. Višje letos še ni uspela.

Je pa na jugu Norveške postavila najboljši osebni rezultat, v Drammnu do zdaj še ni končala bolje kot na šestem mestu (2017 in 2020). Preizkušnja se je v to mesto vrnila po dveh letih odsotnosti zaradi pandemije koronavirusa. Od zadnjih slovenskih stopničk v tem norveškem mestu je sicer minilo že 14 let, ko je drugo mesto osvojila Petra Majdič. To ji je uspelo tudi leto prej, leta 2006 pa je tam osvojila eno od svojih 24 zmag v svetovnem pokalu.

Foto: Guliverimage

Francosko slavje in kitajska senzacija

V moški konkurenci so ob odsotnosti Johannesa Klaeba na odru za zmagovalce sami nasmejani obrazi. Prvič v karieri (prej tri druga in devet tretjih mest) je na najvišjo stopničko stopil Francoz Richard Jouve, drugo mesto pa je osvojil Kitajec Qiang Wang. Zanj so to sploh prve stopničke v karieri, s čimer se je zapisal v zgodovino kitajskih nordijskih disciplin. Za državo z največ prebivalci je to prva uvrstitev med najboljše tri v smučarskih tekih, skokih ali nordijski kombinaciji. Tretje mesto je osvojil še en Francoz Lucas Chanavat.

V ospredju zmagovalec Richard Jouve, v ozadju kitajska senzacija Qiang Wang. Foto: Guliverimage

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje