Diggins z zmago na 20 km potrdila veliki kristalni globus

Smučarski teki 17. Mar 202412:47 0 komentarjev
Foto: Profimedia

Ameriška smučarska tekačica Jessie Diggins je zmagovalka zadnje tekme letošnje sezone svetovnega pokala, 20 km preizkušnje prosto s skupinskim startom v švedskem Falunu. Z zmago je Američanka še drugič v karieri osvojila veliki kristalni globus za zmago v skupnem seštevku svetovnega pokala. Edina Slovenka na zadnji tekmi Anja Mandeljc je bila 29.

To je še šesta letošnja zmaga za Diggins, ki je letos osvojila tudi novoletno turnejo Tour de Ski.

V seštevku pokala je skupno vodstvo v boju za veliki kristalni globus prevzela že v začetku decembra po drugi postaji sezone, vodstva pa do konca ni več oddala. Dvaintridesetletnica je svoj prvi veliki kristalni globus osvojila v sezoni 2020/21.

V skupnem seštevku je Američanka (2746 točk) po današnji tekmi zadržala prednost pred Švedinjo Linn Svahn (2571), danes le 26., tretja v skupni razvrstitvi sezone pa je rojakinja slednje Frida Karlsson (2309). Diggins je v žep pospravila tudi mali kristalni globus za seštevek tekem na razdaljo.

Dva Slovenca v moški konkurenci

Diggins je danes slavila pred Norvežankama Heidi Weng (+ 0,9) in Anne Kjersti Kalvaa (+ 2,2). Edina Slovenka na tekmi Mandeljc, je zaostala nekaj manj kot dve minuti in zasedla 29. mesto. S tem je osvojila točke tudi na zadnji tekmi sezone, ob 28. mestu v kanadskem Canmoru pa je to njen drugi najboljši dosežek sezone.

V skupnem seštevku sezone je Mandeljc zbrala 178 točk za 64. mesto, v razvrstitvi seštevka tekem na razdaljo je 41. (167 točk). Dvakrat je točke letos v začetku zime osvojila tudi Eva Urevc, a je imela v tej sezoni kar nekaj težav z zdravjem in formo.

Moška preizkušnja na 20 km se bo začela ob 14.15. Od Slovencev bosta na startu Miha Šimenc in Miha Ličef.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!