Anže Lanišek pokoril konkurenco v “svoji” Ruki

Smučarski skoki 26. Nov 20228:51 > 9:54
Foto: SZS

Anže Lanišek je zmagovalec tekme svetovnega pokala v smučarskih skokih v finski Ruki! Lanišek je bil danes razred zase, najdlje skočil že v kvalifikacijah in izjemno formo prenesel tudi v uvodno serijo, ko je poletel do rekorda skakalnice (149 m). V finalu je zdržal pritisk in vpisal svojo drugo zmago v karieri. Prvo je lani na istem prizorišču na Finskem.

Anže Lanišek je lansko sezono prav v Ruki slavil svojo prvo in do danes tudi edino zmago v svetovnem pokalu, izkupiček pa je zdaj podvojil. Da bo to znova njegov dan, se je nakazovalo že zgodaj zjutraj, ko je bil najdaljši v kvalifikacijah. V prvi seriji tekme, v kateri je bilo uspešnih vseh šest Slovencev, je poletel še dlje. Doskočil je pri kar 149 metrih, kar je nov rekord skakalnice v Ruki.

V finalu je branil 5,2 točki naskoka pred Stefanom Kraftom in sicer ob doskoku zmajeval z glavo, a naposled vendarle ohranil 1,3 točke naskoka pred Avstrijcem ter se povzpel na najvišjo stopničko odra za zmagovalce.

Mirno čakal na razpet

“Moram reči, da sta bila danes kar oba moja skoka vrhunska. Morda je bil finalni malo slabši. Ampak ne glede na to, zelo sem zadovoljen, zelo sem vesel, da mi je uspelo pokazati tako dobre skoke in upam, da bom jutri nadaljeval v tem slogu,” je po zmagi svoj današnji nastop ocenil Lanišek, ki je za Smučarsko zvezo Slovenije dodal, da v finalu ob čakanju na oceno ni bil preveč živčen. “Ni bilo preveč napeto, ali bom prvi ali drugi ali tretji, saj za nazaj tako in tako nisem mogel več ničesar spremeniti. Vedel pa sem, da sem dobro skočil,” je pojasnil najboljši slovenski skakalec to zimo.

Priznal je, da je po dobrih treningih in kvalifikacijah, ki jih je tudi danes dobil, nekoliko lažje potem nastopiti na tekmi: “Res je malo lažje, ampak povsod se dobro počutim in bolj pomembno je, da nadaljujem skoke, ki jih kažem na treningih. Ter da na tekmi potem ni napak.”

Foto: Guliverimage

Odlični so bili tudi ostali Slovenci. Peter Prevc je tekmo sklenil na 14. mestu, Lovro Kos je bil 16., potem ko je v finalu izgubil pet mest. Timi Zajc se je zavihtel na 23. mesto, Domen Prevc na 24. in Žiga Jelar na 25. Slednji bi skoraj ostal brez finala, a ga je na njegovo srečo polomil Avstrijec Philipp Aschenwald.

V skupni razvrstitvi svetovnega pokala se je Lanišek torej po drugem mestu na uvodu v Wisli ter današnji zmagi prebil na drugo mesto s 186 točkami, vodi David Kubacki (250 točk). Medtem ko je Egner Halvor Granerud sicer zasedel 5. mesto in najprej ohranil 2. mesto, vendar po diskvalifikaciji zdrsnil po lestvici. V pokalu narodov je Slovenija (328) četrta, vodi Avstrija (509) pred Norveško (477).

V nedeljo bo v Ruki še druga posamična tekma; prva serija bo prav tako na sporedu ob 9. uri.

Končni izidi:

Komentari

Vaš komentar