Tina Maze bi bila vesela naslednika

Alpsko smučanje 20. Okt 202111:35 3 komentarji
Tina Maze je v Söldnu kot edina Slovenka zbala tri zmage.

Slovenska smučarska reprezentanca veleslalomsko odprtje sezone v Söldnu pričakuje z najboljšim ekipnim izhodiščem v novejšem obdobju.

Prihodnji teden bo minilo devet let od trenutka, ko je Tina Maze z zmago v Söldnu začela svoj veliki pohod proti velikemu kristalnemu globusu. Da bi slovenskega naslednika na najvišji stopnički na Rettenbachu dobila že ta teden, ni povsem izključeno.

Navsezadnje je Žan Kranjec že več sezon član elitne veleslalomske skupine, leta 2019 je bil tretji na odprtju in že zmagovalec dveh tekem svetovnega pokala, prvokategornica pa je tudi Meta Hrovat, ki se je v minuli sezoni dvakrat zavihtela na stopničke, zdaj pa ob trenerski prevetritvi deluje še posebej navdahnjeno.

A skorajda bolj kot iskanje favorita za zmago, ki jo je Mazejeva v Söldnu kot edina Slovenka slavila trikrat, velja v slovenskem taboru izpostaviti ugodno štartno izhodišče slovenske reprezentance. Takšnega v novejši zgodovini ne pomnimo.

Slovenske uvrstitve na stopničke v Söldnu

2002: 1. mesto – Tina Maze

2005: 1. mesto – Tina Maze

2012: 1. mesto – Tina Maze

2019: 3. mesto – Žan Kranjec

 Manj govora o opremi

“Od mene lahko pričakujete, da bom na vsaki tekmi iz sebe poskušal iztisniti maksimalno dobre vožnje. Veseli me, da sem dobil nazaj zaupanje vase in v opremo ter se posledično veselim začetka sezone,” razmišlja Kranjec, ki se je poleti spoprijateljil z novo Rossignolovo opremo, kar je lahko eden od temeljev njegovega vnovičnega vzpona. Francozi so opravili ”domačo nalogo”.

REUTERS/Denis Balibouse
Žan Kranjec, Foto: REUTERS/Denis Balibouse

Lani so namreč iz slovenskega tabora prihajali tihi očitki na račun smuči, ki so bile v določenih pogojih manj konkurenčne. Če bo torej Kranjec v nedeljo povsem začutil podlago in se prisilil v zanj značilno mejno smučanje, se lahko vmeša v boj za najvišja mesta. Tudi za zmago, čeprav o tem v slovenskem taboru javno ne želijo razpredati.

Pestra ženska ponudba

Poleg Kranjca na svoje prve točke v Söldnu računa tudi Štefan Hadalin, ki bo nastopil znotraj trideseterice. Dan pred tem pa bodo poleg članice prve jakostne skupine Mete Hrovat svojo priložnost iskale še Tina Robnik, ki se je naposled le otresla vseh zdravstvenih težav, na krilih dobre predhodne sezone motivirana Ana Bucik, ledeniška debitantka Andreja Slokar in pa Neja Dvornik, ki s svojo ekipo deluje povsem ločeno od reprezentance.

“Ključno je, da je trening potekal po načrtih. Vreme nam je bilo naklonjeno. Jasno, smučarke imajo določene težave, ki jih odpravljajo. Verjamem, da so pripravljene,” pravi glavni trener ženske ekipe svetovnega pokala Sergej Poljšak, ki je na terenu zadolžen predvsem za Bucikovo in Robnikovo, medtem ko pa za Hrovatovo in Slokarjevo v prvi vrsti skrbita trenerja Livio Magoni in Boštjan Božič.

Vse slovenske zmage

Tina Maze 26 zmag

Ilka Štuhec   9

Bojan Križaj  8

Mateja Svet  7

Špela Pretnar          6

Urška Hrovat in Rok Petrovič 5

Jure Košir 3

Žan Kranjec in Andrej Jerman 2

Mitja Kunc, Katja Koren, Veronika Šarec, Nataša Bokal, Boštjan Kline, Mojca Suhadolc, Matjaž Vrhovnik, Boris Strel, Grega Benedik, Alenka Dovžan, Andrej Miklavc in Martin Čater 1

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje