Trojček izvrstne Švedinje, pred finalom najbolje kaže Američanki

Smučarski teki 6. Jan 202412:57 0 komentarjev
Foto: Profimedia

Švedinja Linn Svahn je zmagovalka ženske preizkušnje na 15 km klasično s skupinskim startom za novoletno turnejo v smučarskem teku Tour de Ski za svetovni pokal v Val di Fiemmeju. Na predzadnji tekmi turneje je za 0,4 sekunde ugnala rojakinjo Frido Karlsson. Slovenski tekmovalci so turnejo sklenili še pred zaključkom v dolini Fiemme.

Tretja je bila z zaostankom 1,6 sekunde Nemka Katharina Hennig. Sicer pa so bile ob koncu tekmovalke precej zgoščene, prvih 19 je končalo v razmaku dobre 34,7 sekunde.

Linn Svahn, vodilna po točkah v seštevku turneje, je imela v ciljnem sprintu več moči od rojakinje za sedmo etapno zmago v karieri, tretjo na letošnji turneji. Pred tem je letos dobila oba sprinta v Dobbiacu in Davosu.

V skupnem vodstvu na novoletni turneji še naprej ostaja Američanka Jessie Diggins (+ 5,7), ki je bila danes osma. Pred zadnjo etapo ima 47 sekund naskoka pred Finko Kerttu Niskanen in 49 pred Švedinjo Jonno Sundling. Svahn je z zaostankom minute in dveh sekund šesta. Diggins tudi v skupnem seštevku svetovnega pokala še naprej vodi.

Iz slovenskega tabora je od novoletne turneje pred drugo tekmo v švicarskem Davosu odstopila še zadnja Slovenka Anja Mandeljc. Osemnajsto izvedbo Tour de Ski so ob njej začeli še Miha Šimenc, Miha Ličef, Vili Črv, Anže Gros in Eva Urevc, a je bolezen hitro razredčila slovenske vrste. Tudi v drugih reprezentancah imajo sicer veliko zdravstvenih težav.

Slavje Norvežana

Norvežan Erik Valnes je zmagovalec 15-kilometrske klasične preizkušnje v smučarskem teku za svetovni pokal na novoletni turneji v Val di Fiemmeju. Skupno je v seštevku turneje Tour de Ski pred zadnjo postajo v nedeljo v vodstvu ostal njegov rojak Harald Oestberg Amundsen.

Odločitev o zmagovalcu je danes padla šele ob koncu preizkušnje, ko je v sprintu večje skupine Valnes za devet desetink ugnal Šveda Williama Poromaaja, tretji je bil Švicar Cyril Fändrich z 1,1 sekunde zaostanka.

Norvežan Amundsen je današnjo etapo novoletne turneje začel z minuto in 39 sekundami naskoka, prednost pa je ostala približno enaka, saj je bil vodilni tekač turneje blizu tudi danes. Na šestem mestu je zaostal le 7,9 sekunde za najboljšim.

Prav Valnes je zdaj najbližje rojaku po predzadnjem delu turneje, a ima Amundsen še vedno krepkih 1:34 minute naskoka za zadnje dejanje.

Tako bo v seštevku turneje bolj zanimiv boj za tretje mesto, kjer je po današnji etapi še en Norvežan Martin Loewstroem Nyenget (+1:42), danes deseti. A sta s petimi sekundami zaostanka za njim v igri tudi še Francoz Hugo Lapalus in Nemec Friedrich Moch.

V nedeljo se bo turneja končala s tradicionalnim vzponom na Alpe Cermis.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!