Uveljavljena trenerja zapuščata Slovenijo

Alpsko smučanje 11. Apr 202215:31 > 12. Apr 2022 9:38 0 komentarjev
Livio Magoni in Stefan Abplanalp. Foto: GEPA pictures/Matic Klanšek via Guliver in Aleš Fevžer

Čeprav slovensko smučarsko reprezentanco do imenovanja trenerskega štaba čaka še kar nekaj faz, pa je že jasno, da bosta v prihodnje v novih okoljih delovala priznana tuja strokovnjaka Livio Magoni in Stefan Abplanalp, ki sta v pretekli zimi skrbela za Meto Hrovat oziroma Ilko Štuhec.

Slovenske barve bo na smukaških tekmah najvišje ravni v prihodnji sezoni branila le še Ilka Štuhec. Dvakratna svetovna prvakinja se je namreč odločila za podaljšanje kariere. Ob tem še ni jasno, na katerih smučeh bo nastopala, kot tudi ne, kakšen bo njen strokovni spremljevalni štab.

Jasno je le, da se Mariborčanka po treh sezonah razhaja z dosedanjim trenerjem  Stefanom Abplanalpom. Uveljavljeni švicarski strokovnjak, ki je pečat pustil tudi v štabu ameriške zvezdnice Lindsey Vonn, bo namreč novo sezono pričakal v novem delovnem okolju.

Podobno velja tudi za Italijana Livia Magonija, ki je pred letom kot velika okrepitev in eden od zvezdnikov trenerske tržnice iz ekipe Petre Vlhove prestopil v slovensko reprezentanco, v kateri je bil zadolžen predvsem za Meto Hrovat. Ta je dokaj neposrečeno sezono zaradi poškodbe predčasno končala, očitno pa se je na ta način zaključilo tudi njeno sodelovanje z Magonijem. Ta naj bi imel na mizi že več ponudb, pa zadnjih namigih pa se utegne vrniti v Italijo.

Meta Hrovat v novo sezono z novim trenerjem. Foto. Aleš Fevžer

Meta Hrovat, ki v veleslalomu še drži korak s širšim svetovnim vrhom, medtem ko pa je njena slalomska krivulja strmoglavila, bo tako tudi v novo pripravljalno obdobje vstopila z novim trenerjem. Ena od idej, ki je vzklila v vrhu reprezentance, je, da bi to postal Denis Šteharnik. Nekdanji glavni trener ekipe za tehnični disciplini naj bi se pod reprezentančno okrilje vrnil skupaj z Nejo Dvornik, za katero skrbi v zasebni ekipi.

A scenarij, po katerem bi Šteharnik skupaj vodil tako Meto kot Andrejo, vključuje še kar nekaj preprek. Največja je verjetno odločno nestrinjanje Smučarske zveze Slovenije s predlogom štaba Dvornikovih, da bi bil v proces dela vključen tudi tekmovalkin oče Mladen. Posledično lahko na tej ravni pričakujemo nadaljnje pogovore.

Manj nejasnosti naj bi bilo okrog nadaljnjega dela Ane Bucik, Tine Robnik in Andreje Slokar. Za prvi dve bo, če bo prestal imenovanja na vseh organih, po vsej verjetnosti še naprej kot šef ekipe skrbel Sergej Poljšak, medtem ko pa bo zadnja kot odkritje zadnjih dveh sezon ostala pod okriljem trenerja Boštjana Božič.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!