Kriechmayr prekinil letošnjo prevlado Kildeja

Alpsko smučanje 15. Dec 202213:10 > 13:16 0 komentarjev
Martin Čater. Foto: guliverimage

Tretji smuk letošnje sezone za alpske smučarje so organizirali v italijanski Val Gardeni. Aleksander Aamodt Kilde je dobil letošnja prva dva, tokrat pa je bil najhitrejši Avstrijec Vincent Kriechmayr. Slovenska smukača sta ostala brez točk.

Nič ne bo s tretjo zaporedno zmago Norvežana Aleksandra Aamodta Kildeja v letošnji smukaški sezoni. Tokrat so ga prehiteli kar štirje: smuk v Val Gardeni je dobil Avstrijec Vincent Kriechmayr, ki je za 11 stotink sekunde ugnal Švicarja Marca Odermatta. vodilnega smučarja svetovnega pokala. Še dodatni stotinki je zaostal Avstrijec Matthias Mayer. Kildeja pa je na četrtem mestu prehitel še Francoz Johan Clarey.

Razlike na sicer kratkem smuku v Val Gardeni so bile precej majhne. Prva deseterica tekmovalcev je končala znotraj pol sekunde, na koncu 23. Bryce Bennett, sicer zmagovalec lanskega smuka na tem prizorišču, pa je še vedno zaostajal za manj kot sekundo.

Odermatt je pred Norvežanom Kildejem tako še povečal prednost v skupnem seštevku svetovnega pokala, ta zdaj znaša že 175 točk. V smukaškem seštevku pa se je izjemni Švicar približal Norvežanu na zgolj 25 točk razlike. Današnji zmagovalec Kriechmayr je zdaj tretji tako v boju za veliki kot tudi za mali kristalni globus.

Na startu smuka v italijanski Val Gardeni sta bila dva Slovenca Miha Hrobat in Martin Čater. Oba sta za zmagovalcem zaostala za več kot sekundo in pol ter se uvrstila izven najboljše trideseterice ter končala brez točk.

Huda padca sta utrpela Nemec Dominik Schwaiger in Avstrijec Daniel Hemetsberger, ki pa sta jo na srečo odnesla brez poškodb.

Avstrijci so bili nekoč velesila tekmovanj v Val Gardeni. Pred Kriechmayrjem je smuk v Val Gardeni leta 2016 osvojil Max Franz. Kriechmayr je leta 2019 na tem prizorišču dobil superveleslalom, na lanskem superveleslalomu pa sta Avstrijca Mayer in Kriechmayr zaostala zgolj za Kildejem.

Bližnja Alta Badia bo v nedeljo in ponedeljek prizorišče dveh moških veleslalomov. Slovenski as Žan Kranjec bo na progi Gran Risa lovil nove stopničke. Kranjec je bil drugi na uvodnem veleslalomu v Söldnu, v Val d’Iseru se je z 11. časom prve vožnje zavihtel na stopničke s tretjim mestom. Današnji smuk je nadomestil odpadlega iz Beaver Creeka. Dogajanje v Val Gardeni se bo nadaljevalo tudi v prihodnjih dneh. Jutri bo na sporedu superveleslalom, v soboto še en smuk.

Končni vrstni red:

1. Vincent Kriechmayr (Avt) 1:25.44
2. Marco Odermatt (Švi) + 0.11
3. Matthias Mayer (Avt) + 0.13
4. Johan Clarey (Fra) + 0.23
5. Aleksander Aamodt Kilde (Nor) + 0.26
6. Josef Ferstl (Nem) + 0.28
7. James Crawford (Kan) + 0.32
8. Nils Allegre (Fra) + 0.44
9. Beat Feuz (Švi) + 0.49
10. Stefan Rogentin (Švi) + 0.50
10. Sam Morse (ZDA) + 0.50

46. Miha Hrobat (Slo) + 1.56
50. Martin Čater (Slo) + 1.83

Odstopa: Dominik Schwaiger (Nem), Daniel Hemetsberger (Avt)

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!