Norveški as na “prepovedanih” smučeh

Alpsko smučanje 13. Dec 20229:34 0 komentarjev
Henrik Kristoffersen- Foto: Profimedia

Legendarni Marcel Hirscher, ki je dobil kar 67 tekem svetovnega pokala, nato pa je leta 2019 naznanil upokojitev, še čaka na prvo zmago v vlogi proizvajalca smuči. Vseeno pa njegovi tekmovalci na čelu z Norvežanom Henrikom Kristoffersenom nove opreme v smučarski areni ne smejo razkazovati.

Henrik Kristoffersen je imel v nedeljo lepo priložnost za prvo zmago v novi sezoni. V Val d’Iseru je namreč vodil po prvi slalomski vožnji, a se mu je nato finalni nastop ponesrečil, tako da je zdrsnil na šesto mesto. Bolj podrobni opazovalci smučarske dogajanja so ob tem bržčas opazili, da je znova nastopil na povsem črnih smučeh, brez znakov proizvajalca, tudi v FIS-ovi dokumentaciji pa je polje “smuči” ostalo prazno.

Medtem ko je ob imenih Lucas Braathen in Manuel Feller, ki sta na koncu zasedla prvi mesti, jasno pisalo, da nastopata na Atomicovih smučeh, je bil med finalisti “brez opremljevalca” le še Timon Haugan. Njegova težava je podobna. Norvežana namreč nastopata na smučeh znamke Van deer. In ker je idejni oče ter lastnik novih smuči to blagovno znamko povezal s proizvajalcem energijskih pijač Red Bullom in jelenu v logotipu dodal še znamenitega rdečega bika, je s tem trčil ob pravila Mednarodne smučarske zveze.

Pri FIS namreč vztrajajo pri pravilu, da se “identifikacija proizvajalca uporablja predvsem za tekmovalno opremo”, pri tem pa ne sme biti podobna ali enaka obeležjem drugih artiklov. Zaradi povezovanja športne opreme in energijskih pijač tako za Van Deer-Red Bull še vedno gori rdeča luč. Logo proizvajalca tako do nadaljnjega na smučeh ostaja prekrit. Kristoffersen zato nastopa na povsem črnih smučeh, le na delu konice ima zapisano “Van-deer”, medtem ko pa je uporaba blagovne znamke Van Deer-Red Bull nedovoljena, do nadaljnjega pa Norvežan proizvajalca ne bo imel niti na vseh uradnih FIS-ovih seznamih.

Norvežanove “prepovedane” smuči. Foto: Profimedia

Kristoffersen, ki je poleti zapustil Rossignol in sprejel Hirscherjev izziv, je sicer novo sezono odprl s tretjim mestom v Söldnu, ob koncu preteklega tedna pa je bil v Val d’Iseru peti in šesti.

Marcel Hirscher se je kot tekmovalec podpisal pod izjemno kariero, v kateri je slavil 67 zmag na tekmah svetovnega pokala, prejel osem velikih in ducat malih globusov, v domači vitrini pa ima tudi 14 kolajn z velikih tekmovanj, med katerimi sta dve zlati olimpijski in kar sedem zlatih s svetovnih prvenstev. Upokojil se je leta 2019. Velja za avstrijsko športno legendo. Po nekajmesečnih namigovanjih o tekmovani vrnitvi in prekinitvi pogodbe z Atomicom je na tržišče postavil smuči Van Deer. Gre za besedno igro. Van (od) je izbral zaradi nizozemske krvi, deer pa v angleščini pomeni jelen, s čimer je osvetlil svoj priimek (Hirsch v nemščini prav tako pomeni jelen). Pred sezono je novinca na smučarskem trgu povezal z Red Bullom. In prav blagovna znamka Van deer-Red Bull ostaja sporna.