Vikingov zadnji smuk

Alpsko smučanje 1. Mar. 202214:11
Delite:
Foto: Hans Bezard/Agence Zoom via Guliver

Hitrostni smučarski konec tedna v Kvitfjellu, ki ga bodo zaznamovali dva smuka in superveleslalom, bo imel tudi prizvok slovesa nekdanjega svetovnega in olimpijskega prvaka Kjetila Jansruda.

Ko si je decembra ob padcu na proge Ptice roparice v Bevacer Creeku poškodoval koleno, smo namignili na konec kariere. Kjetil Jansrud je sicer hitro okreval ter se pojavil celo na superveleslalomskem štartu olimpijskih iger v Pekingu. A ob slovesu od Kitajske, kjer je bil 23., je 36-letni Norvežan vendarle začutil, da je čas za dokončno slovo. V smučarski karavani bo še zadnjič nastopil ob koncu tega tedna v Kvitfjellu.

“Odločitev, da se umakneš od nečesa, kar si delal vse življenje, ni lahka. Vendar sem zelo vesel, da sem se odločil za upokojitev prav v Kvitfjellu, kjer sem leta 2012  prvič zmagal in kjer sem odtlej vsako leto nastopal pred družino in prijatelji. Tukaj sem odraščal in želim si, da bi lahko s slovesom izkazal hvaležnost, ki jo čutim,” je zapisal Jansrud in dodal, da se veseli časa, ki ga bo preživel z družino.

Kjetil Jansrud ob nesrečnem padcu v Beaver Creeku; Foto: AP Photo/Robert F. Bukaty via Guliver

Kjetil Jansrud je sicer več kot desetletje sooblikoval svetovni vrh v hitrih disciplinah, točke pa je zbiral tudi v veleslalomu. Pohvali se lahko s kar 23 zmagami v svetovnem pokalu, štirimi malimi kristalnimi globusi in kar osmimi kolajnami na velikih tekmovanjih. Med drugim je bil tudi olimpijski (Soči 2014, superveleslalom) in svetovni (Aare 2019, smuk) prvak. O tem, kako dolgo je bil na sceni, pa priča tudi podatek o tem, da je leta 2004 v Mariboru postal mladinski svetovni podprvak v veleslalomu.

Viking se je ob slovesu dotaknil tudi aktualnega dogajanja. Poudaril je namreč, da je njegova upokojitev trenutno nepomembna. “Moje misli so z ukrajinskim narodom. Ostanite močni,” je poudaril.

Komentari

Vaš komentar