Za Klemna Kosija v slovenski reprezentanci ni več prostora

Alpsko smučanje 12. Maj. 202211:114 komentarji
Delite:
Klemen Kosi, kot vse kaže, ostaja brez reprezentančnega statusa. Foto: Aleš Fevžer

Obrisi slovenske smučarske reprezentance za prihodnjo sezono so vse bolj vidni. Poleg sprememb v taboru Ilke Štuhec in vrnitve trenerja Denisa Šteharnika, ki naj bi držal roko nad Meto Hrovat in Nejo Dvornik, je ena bolj vidnih sprememb "črtanje" dolgoletnega reprezentanta Klemna Kosija.

“Treniram in čakam. Zdrav sem,” pravi Klemen Kosi, ko se v domačem Mariboru vrača s kondicijskega treninga. Vseeno je jasno, da toliko negotovosti v svoji karieri že dolgo ni čutil. Na predlaganem seznamu reprezentantov, ki ga bo skupaj s programi in proračunom čez dva tedna obravnaval zbor panoge za alpsko smučanje, namreč ni njegovega imena, zato se je v zakulisju že sprožila smučarska diplomacija, ki jo narekuje njegov matični klub.

Da nanj ne računajo več, je sicer štajerski specialist za hitri disciplini izvedel po tem, ko se je o načrtih za prihodnost sam pozanimal pri vodstvu reprezentanc. “Ne morem razumeti pravilnika, na katerega se vodstvo sklicuje. Smučar naj bi imel status poškodovanega smučarja največ 15 mesecev. To pomeni, da bi imel jaz toliko časa, da izpolnim kriterije, za katere imajo zdravi na voljo 12 mesecev. To je zame povsem neetično in nemoralno. Poleg tega sem živel v prepričanju, da bom povsem rehabilitiran takrat, ko bom opravil vsa testiranja. To bi bilo smiselna interpretacija. Odpisati nekoga, v katerega si veliko vlagal, je nemoralno,” razočaranja ne skriva Kosi, ki je po slabi sezoni 2019/20 do zadnjih točk svetovnega pokala prišel 7. 3. 2020, slabih deset mesecev pozneje pa se je huje poškodoval.

“Naredili smo analizo. Klemen Kosi v zadnjih štirih letih ni skrbel za rezultate, ki bi bili na ravni svetovnega pokala. Strokovna ocena je, da ne spada v ekipo svetovnega pokala,” pravi vodja panoge Miha Verdnik in dodaja, da Kosiju zanesljivo ne bodo zapirali vrat, če se bo poskušal prebiti na tekme in v ekipo.

V pretekli zimi Kosi ni nastopal, saj je ohranjal status poškodovanega smučarja. “Celotno zimo sem izkoristil za pripravo. Tudi zdaj se pripravljam. Še vedno pričakujem podporo SZS, ki je v zadnjih dveh letih zame potrošila precej manj od načrtovanih zneskov,” vztraja dolgoletni član ekipe za hitri disciplini, v kateri pod vodstvom trenerja Gregorja Koštomaja zdaj, kot vse kaže, ostajajo le Miha Hrobat, Martin Čater, ki je zamenjal opremljevalca smuči (po novem Salomon), in Nejc Naraločnik, medtem ko pa Boštjana Klineta po poškodbi čaka dolgotrajna rehabilitacija, na račun katere utegne izpustiti večji del ali kar celotno sezono 2022/23.

Ilka Štuhec vztraja, da še ni rekla zadnje besede. Foto: Aleš Fevžer

Že pred časom smo poročali, da se je za nadaljevanje kariere odločila Ilka Štuhec. Formalno bo znova delovala v ženski ekipi za hitri disciplini, v praksi pa bo to samostojna ekipa. Vodila jo bo njena mama Darja Črnko. Odprti ostajata vprašanji priključevanja drugim ekipam in opreme. Po koncu sodelovanja s Stöcklijem naj bi dvakratna svetovna prvakinja stopila na Kästejeve smuči. “Pridno treniram. V nedeljo grem znova na sneg. Čaka pa nas tudi še nekaj pogovorov. Tako pri vprašanju trenerja in serviserja kot tudi opreme,” pravi Ilka.

Drugačen koncept dela se obeta tudi pri tehničnih disciplinah, kjer bo program prilagojen veleslalomskim ambicijam olimpijskega podprvaka Žana Kranjca, za katerega bo še naprej skrbel izkušeni trener Klemen Bergant. Kar nekaj negotovosti in nedorečenosti je okrog Štefana Hadalina, ki ga ob vrnitvi čaka slalomski trener. Kdo bo, še ni znano. Je pa jasno, da se njegov donedavni serviser/trener Rok Šalej seli na položaj šefa evropskega pokala. Več priložnosti bo po novem dobil Tijan Marovt, vodilna moža reprezentanc Miha Verdnik in Janez Slivnik pa ob hudi generacijski vrzeli vse glasneje zagovarjata delo v mlajših kategorijah.

Meta Hrovat. Foto: Aleš Fevžer

V ženski ekipi za tehnični disciplini glavni trener ostaja Sergej Poljšak. Že v pretekli sezoni je delal predvsem s Tino Robnik in Ano Bucik, medtem ko pa je roko nad Andrejo Slokar držal Boštjan Božič, s katerim sta odlično sodelovala že pred pridobitvijo reprezentančnega statusa. Ta koncept dela se ne bo bistveno menjal. To pa ne velja za Meto Hrovat, ki bo tudi v novo pripravljalno obdobje vstopila z novim trenerjem. Po odhodu Italijana Livia Magonija, ki je okrepil avstrijsko reprezentanco, bo to po vsej verjetnosti Denis Šteharnik. V načrtu vodstva reprezentance je predvideno, da se z njim v ekipo seli tudi Neja Dvornik. A zdi se, da bo pri tej točki potrebnih še nekaj krogov pogovorov. “Odprtih je še nekaj vprašanj. Kot primer lahko naveden vprašanje, kaj se bo zgodilo, ko bova z Meto trenirali ali tekmovali na različnih terenih. Ena oseba, torej Denis, pač ne more v celoti skrbeti za dve smučarki. Nismo več cicibani,” je vročo pomlad med vrsticami napovedala Neja Dvornik.

Smučarski ples za 3,3 milijona evrov

Zbor panoge za alpsko smučanje bi sicer mora zasedati že prihodnji teden, a je prišlo do enotedenskega zamika, saj člani odbora v sredo niso odobrili predlaganih predlogov. Zataknil se je pri mladinskem programu in C ekipah. “Del odbornikov je menil, da pri mlajših ni pravega napredka, zato so zahtevali spremembe v programih. To pomeni, da bo morala stroka storiti kompromis. Zakaj? Strokovni svet je razmišljal drugače. A potem bo moral nekdo drug prevzeti tudi odgovornost,” pravi vodja panoge Verdnik in razkriva, da bo proračun znašal 3,3 milijona evrov, kar je 400 tisočakov manj kot v olimpijski zimi.

Komentari

Vaš komentar