Pred Alta Badio: Skrita želja je mali kristalni globus

Alpsko smučanje 15. Dec 202218:16 0 komentarjev
Žan Kranjec. Foto: Aleš Fevžer

Pred vrnitvijo v Alta Badio, kjer je pred petimi leti prvič v karieri stopil na zmagovalne stopničke, smo se pogovarjali s trenutno najbolj vročim imenom slovenskega alpskega smučanja Žanom Kranjcem. Povedal nam je, kaj si misli o glavnemu konkurentu tekoče sezone, svojih skritih željah in tudi o tem, za koga navija na svetovnem prvenstvu v nogometu.

Vodičan, ki je v glasovanju za športnika leta v iztekajočem se letu zasedel tretje mesto, z nestrpnostjo pričakuje nadaljevanje sezone, ki se ta teden odvija v italijanski Alti Badii.

Kranjec ima na kraj v Dolomitih fantastične spomine, saj je pred točno petimi leti tam prvič stopil na oder za zmagovalce, ko sta bila od njega hitrejša le Marcel Hirscher in Henrik Kristoffersen.

Prvi je smučarsko upokojen, drugega je aktualni dobitnik olimpijskega srebra na obeh letošnjih veleslalomih prehitel, a pojavil se je nov “problem” – Marco Odermatt.

Z dežja pod kap

O čudežnem švicarskem dečku in predvsem merjenju mišic z njim je imel tačas najboljši slovenski smučar za povedati naslednje: “Predvsem bi rekel, da kaže izjemno konstantnost. Kdorkoli ga bo želel v veleslalomu letos premagati, bo moral pokazati najboljše, kar premore, imeti svoj dan. Če govorim iz svojega zornega kota: odvoziti moram dve takšni vožnji kot je bil moj drugi tek v Val d’Iseru ali pa recimo finalna vožnja na olimpijskih igrah v Pekingu. Še to včasih ni dovolj.”

Do sedaj je 10 veleslalomov končal na stopničkah, Novi priložnosti se ponujata v nedeljo in ponedeljek. Foto: Profimedia

Kranjec je dodal, da Odermatta ne posnema, ker ima svoj slog vijuganja med vratci. “Njegova dodana vrednost je psihična trdnost, ne zgodi se mu slaba vožnja. Saj se tudi njemu pripetijo napake, vendar gre za tako minorne zadeve, da prav veliko stotink ne izgublja. Ima občutek za zavoje, smuči ima ves čas obrnjene navzdol, t.i. “full line”. To za oko ni ravno najlepši slog, je pa zato izjemno učinkovit,” je trenutno prvemu v seštevku svetovnega pokala dal priznanje Žan.

Dodal je, da so se v svetovnem pokalu ravno oddahnili po dominantnosti Hirscherja, pa je prišel Odermatt, toda opozarja: “Verjamem v to, da bo prišla tekma, ko ga bo nekdo premagal in upam, da bom ta izzivalec jaz (smeh).”

Slaloma se letos praviloma član SD Novinar ne namerava udeleževati, z izjemo kasnejše faze svetovnega pokala, ko bi imel več kot 500 točk in bi mu to prineslo boljšo štartno številko.

V finalu mundiala za tango

Želja za nadaljevanje sezone je torej povezana s čim manj nihanji, da bi sestavil čim več dni, ko ne bi kazal bipolarnih tekov in bi se mu na prvi in drugi progi “poklopilo” vse.

“Čim večkrat stopničke, po možnosti prvo mesto na čim več tekmah. Osnovni cilj je biti ob koncu sezone vsaj med najboljših pet v veleslalomskem seštevku,” je dejal dvakrat četrti v končni veleslalomski razvrstitvi svetovnega pokala, potem pa, po kratkem premisleku, vendarle dodal besede, povezane z višjimi apetiti: “Seveda si želim biti med tremi najboljšimi, eden izmed skritih ciljev je celo mali kristalni globus, ampak o tem ne razmišljam, saj je Odermatt izjemno močan.”

Žan Kranjec na sprejemu pri predsedniku države; FOTO: Aleš Fevžer

Kranjec je kot glavno konkurenco Švicarju v veleslalomu za naslednje sezone omenil Lucasa Braathna, Atleja Lieja McGratha in Filippa Della Viteja.

Ob koncu pogovora nam je razkril, za koga bo stiskal pesti v nedeljo, ko bo v Katarju potekal finale SP v nogometu: “Načeloma sem bil vedno simpatizer Barcelone, nisem pa že dolgo tako zelo strasten navijač, da bi čepel pred televizijo in bil denimo potrt, če moja ekipa izgubi. Izločilne boje si pogledam, takšna je praksa tudi na tem SP. V finalu bom za Argentino, privoščim naslov Lionelu Messiju.”

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!