Fak želi znova postati svetovni prvak

Jakov Fak s srebrno kolajno. Foto: Getty Images

Slovenski biatlonci na čelu z najboljšim Jakovom Fakom nestrpno čakajo na novo sezono, ki se bo začela 2. decembra na Pokljuki. Slovenci se 24. oktobra odpravljajo na sneg v Sjusjoen na Norveško

Tam se jim bo pridružila tudi ukrajinska tekmovalka Julija Džima, ki od junija trenira s slovensko ekipo. Slovenski biatlonci so bili med poletnimi pripravami dvakrat v različnih baznih taborih v Franciji, nazadnje pa so rolkarske meje telesne vzdržljivosti preizkušali v Ruhpoldingu, kjer je Fak leta 2012 osvojil svoj prvi naslov svetovnega prvaka, v svoji drugi sezoni v slovenski reprezentanci.

Vodilni slovenski biatlonec je pohvalil sotekmovalce.“Mislim, da fantje kar napredujejo in da bodo zelo dobri. Velikokrat mi delajo težave, v pozitivnem smislu, kar je zelo pozitivno, in mislim, da na ta način vsi skupaj napredujemo,”je dejal srebrni olimpijec iz Pjeongčanga.

Biatlonci bodo sezono prvič po letu 2000 odprli na prizorišču v srednji, in ne severni Evropi. Sezonska premiera bo na Pokljuki, ko bo Slovenija od 2. do 9. decembra gostila svetovni pokal. Östersund na Švedskem, ki je od sezone 2005/06 gostil uvodne preizkušnje, bo namreč od 7. do 17. marca prizorišče svetovnega prvenstva.

“Na koledar nimam nobenega vpliva. Vedno smo pa veseli, ko lahko tekmujemo na domačem prizorišču svetovnega pokala. Ni pa to povezano z nobenim posebnim strahom. Ali je to prvi svetovni pokal, tretji, šesti, deveti …, je popolnoma nepomembno. Pomembno je, da sem zdrav, dobro pripravljen in potem je vse v mojih rokah,”pravi Fak, ki je trenutno z mislimi povsem v pripravah, tekmovalni cilji pa še niso del pogovorov.

“Sem zelo vesel, da imamo toliko priložnosti za kolajne in naslove. V bistvu na nobeno stvar ne gledam negativno, ampak kot novo priložnost, da narediš še nekaj več. Da neki svoj mejnik, ki si ga že postavil, premakneš navzgor,”si Fak tudi v prvi sezoni po olimpijskih igrah želi premikati mejnike.