V Lillehammerju tri Slovenke do točk

Getty Images

Na drugi sprinterski preizkušnji svetovnega pokala letošnje sezone svetovnega pokala v Lillehammerju so točke osvojile Alenka Čebašek, Vesna Fabjan in Anamarija Lampič.

V izločilne boje drugega sprinta sezone, prvega v prosti tehniki, so se uvrstile tri Slovenke, Alenka Čebašek, Vesna Fabjan in Anamarija Lampič, medtem ko so bile Eva Urevc, Katja Višnar, Anita Klemenčič in Manca Slabanja prepočasne v kvalifikacijah. Enako usodo kot zadnje štiri zapisane so med moškimi delili tudi Miha Šimenc, Janez Lampič in Luka Prosen.

V četrtfinalu je kot prva štartala Lampičeva v skupini skupaj s Charlotte Kalla, Ingvild Flugstad Östberg, Kristo Parmakoski, Tiril Udens Weng in Kathrine Rolsted Harsem. Lampičeva, ki je imela 28. čas kvalifikacij je v začetku 1,3 km proge tekla na četrtem mestu, na polovici proge je že imela nekaj zaostanka za vodilno trojico. Po drugem vzponu je naša tekmovalka padla na začelje skupine, priključka do najboljših pa žal ni več uspela ujeti in v cilj je prišla na zadnjem, šestem mestu.

Druga naša tekmovalka, Vesna Fabjan, je tekla v tretji četrtfinalni skupini ob Stini Nilsson, Sadie Bjornsen, Anni Dyvik, Lotto Udnes Weng in Natalijo Nerpjajevo. Fabjanova je začela odločno, vseskozi je držala stik s skupino tekmovalk, ki so dolgo tekla v strnjeni koloni, stik pa je začela izgubljati v drugi polovici proge. Dokončno ga je izgubila ob zadnjem vzponu, v cilj pa je tako pritekla na petem mestu in prav tako brez možnosti za polfinalni nastop.

Zadnje naše upanje za uvrstitev v polfinale je bila Čebaškova v zadnji četrtfinalni skupini, kjer je tekla ob Hanni Falk, Greti Laurent, Nadine Fähndrich, Moo Lundgren in Anno Svendsen. Tudi tretja Slovenka v izločilnih bojih je na začetku uspela držati stik s skupino v prvi polovici proge, nekaj časa je tekla tudi na tretjem mestu. V zelo izenačeni skupini je Čebaškova pred začetkom druge polovice proge tekla tudi na drugem mestu za Lundgrenovo, smuči pa ji enostavno niso stekle ob zadnjem vzponu oz. že pred njim. Čebaškova je bila na vrhu vzpona na petem mestu, s stikom s skupino, žal pa je pred samim zaključkom razlika do hitrejše četverice malce narasla in tudi ona je v cilj prišla na petem mestu ter brez drugega slovenskega polfinala v tej sezoni.

Zmage se je na koncu v “švedskem finalu”, nastopile so kar štiri Švedinje, veselila Jonna Sundling pred rojakinjo Stino Nilsson in Američanko Sadie Bjornsen. Čebaškova je bila na koncu 23., Fabjanova mesto za njo, Lampičeva pa je končala na 29. mestu. V moški konkurenci je slavil Italijan Federico Pellegrino pred Norvežanom Emilom Iversenom in Kanadčanom Alexom Harveyjem.

V drugem delu proge so tekmovalke zaostale za konkurentkami
Po tekmi je črto potegnil naš glavni trener Nejc Brodar: “Da bi ponovili uspeh iz Ruke, ko so vsi, ki so štartali, osvojili točke, danes niti ni bilo realno za pričakovati. Priložnost sem ponudil tudi tekmovalcem, ki so na treningu v Skandinaviji in so še mlajši, zato da malce spoznajo svetovni pokal. Moja želja pred tekmo je bila, da bi se štiri dekleta in en fant prebili do točk. Na koncu je to uspelo le trem dekletom. To ni uspešen dan. Mi moramo stremeti k boljšim in višjim rezultatom. Imeli smo nekaj težav z materialom, s smučmi. Upam, da se bomo s fanti v servisu o stvari pogovorili, ugotovili, analizirali kaj je danes šlo narobe, da se nam take napake v bodoče ne bodo ponavljale.” Je bila težava z materialom tudi glavni razlog, da se v izločilne boje ni prebila Višnarjeva? “Delno to lahko pripišemo tudi sami pripravi, a pri Katji je bila še ena druga težava. Izbrali smo napačne smuči. Katja je po tekmi rekla, da se je počutila dobro, tudi vmesni čas je bil dober, v drugem delu proge pa je izgubila. Tudi sami ste videli, da tekmovalci v prvem delu proge niso imeli težav, potem pa so se začele pojavljati težave na prvem spustu in do cilja, kjer smo začeli preveč izgubljati. Mogoče smo po kvalifikacijah na to težavo namenili premalo pozornosti. Ko se je finale začel, so imele vse tekmovalke enak problem. Napaka se je zgodila v drugem delu, tam je šlo nekaj hudo narobe kar se tiče smuči in maže. To moramo v popoldanskem času s servisom ugotoviti, da se nam to v bodoče ne bo več dogajalo.”

V soboto je na sporedu tekma na razdalji na 10 oz. 15 kilometrov, v slovenski ekipi pa bo samo ena sprememba, in sicer ne bo nastopila Manca Slabanja. (vir: sloski.si)