Čebaškova na razdalji prvič letos med dvajseterico

SZS

Druga preizkušnja tekačev in tekačic na smučeh v Lillehammerju je prinesla tekmo na razdalji v prostem slogu. Naša najboljša je bila Alenka Čebašek na 19. mestu.

Po včerajšnjem sprintu so se tekmovalke danes merile na 10 km razdalji v prosti tehniki. Z izjemno Mance Slabanje so tudi danes dobila priložnost vsa naša dekleta, ki so na severu Evrope. Do točk se je od šesterice uspelo prebiti le Alenki Čebašek, ki je osvojila zelo solidno 19. mesto z zaostankom ene minute in 55 sekund. Čebaškova je vseskozi tekla nekje okrog mest med najboljšo dvajseterico, s končnim 19. mestom pa je poskrbela za drugo slovensko uvrstitev med dvajseterico letos. Zmage se je znova veselila povratnica po suspenzu, Norvežanka Therese Johaug s časom 26:22.4. Preostala peterica Slovenk je bila daleč od točk. Anamarija Lampič je začela počasi in je na koncu zasedla 47. mesto z zaostankom dobrih treh minut, še slabih dvajset sekund več je na 51. mestu zaostala Vesna Fabjan, Katja Višnar je na 54. mestu zaostala 3 minute in 50 sekund, dobre štiri minute sta na 57. in 58. mestu zaostali mladi Anita Klemenčič in Eva Urevc.

Fantje so se merili na 15 km razdalji, za dvojno norveško zmago pa sta poskrbela Sjur Röthe (36:34,0), ki se veseli druge zmage v karieri in Didrik Tönseth, ki je zaostal 6 sekund. Tretji je bil Rus Denis Spitsov z zaostankom 28,6 sekund. Od trojice Slovencev je bil najboljši Miha Šimenc z zaostankom dobrih šestih minut na 93. mestu. Luka Prosem je zaostal dobrih sedem minut, Janez Lampič pa dobrih osem minut na 95. oz. 96. mestu.

Jutri se lilehammerski trojček tekem zaključuje z zasledovanjem v klasičnem koraku. Čebaškova po dveh tekmah zaseda 20. mesto, vodi Švedinja Charlotte Kalla.