Na klasiki v Oberstdorfu težave Lampičeve in Čebaškove

Foto: SZS

Četrto etapo 13. Tour de skija v nemškem Oberstdorfu, kjer je snežilo, je dobila Norvežanka Ingvild Flugstad Östberg, naši dve sta po težavah v smučini ostali izven trideseterice. Anamarija Lampič je bila 32., Alenka Čebašek pa je zasedla 37. mesto.

13. Tour de Ski se je po včerajšnjem sprintu v Val Müstairju danes brez premora nadaljeval v Oberstdorfu. Ob začetku druge polovice turneje se je zgodil pričakovan osip tekmovalk in tekmovalcev, tudi v naši ekipi, saj sta v Nemčijo od šesterice odpotovali le najvišje uvrščeni v skupnem seštevku, Alenka Čebašek in Anamarija Lampič

V skupnem seštevku po dveh sprintih in eni tekmi na razdalji je Čebaškova zasedala 14. mesto, Lampičeva pa 16., danes pa sta štartali še dve mesti višje, saj sta Tour zapustili Ida Ingemarsdotter in Sophie Caldwell. Že ob prvem krajšem vzponu takoj po štartu sta naši imeli nekaj težav z gnečo in tudi s smučmi. Lampičeva se je na zadnjem vzponu prvega kroga praktično povsem ustavila, ko je čistila sneg s smuči, zato je bil tudi velik zaostanek po četrtini proge jasen. 

Na zadnjem vzponu pred prihodom v cilj je na 9,4 km pospešila Neprijajeva, sledila ji je le še Östbergova, Sedova je na spustu odpadla in znova smo videli rusko-norveški dvoboj za zmago. Na koncu je za desetinko slavila Östbergova pred Neprijajevo, Sedova je zaostala 5,3 sekund na tretjem mestu. Vodilna do današnje etape, Digginsova je bila enajsta z zaostankom 58 sekund. Lampičeva žal ni uspela priteči med trideseterico, končala je na 32. mestu z zaostankom na tej etapi dveh minut in 10 sekund, Čebaškova je na 37. mestu zaostala še dodatnik 18 sekund.

Z današnjo zmago je Östbergova prevzela tudi vodstvo v seštevku Toura, 24 sekund zaostaja Neprijajeva, Julija Belorukova na tretjem mestu pa že minuto in 10 sekund. Lampičeva na 17. mestu zaostaja 4:36 minut, Čebaškova na 21. pa 4:50 za vodilno Norvežanko.