Slovenci v Dresdnu pisali zgodovino

Getty Images

Na šestem sprintu letošnje sezone v teku na smučeh je Alenka Čebašek prvič v karieri tekla v finalu, Miha Šimenc pa v polfinalu. Na koncu je poleg njiju med deseterico končala tudi Katja Višnar!

V izločilne boje prvega sprinta po Tour de Skiju so se v zelenem Dresdnu uvrstilo štirje naši tekmovalci, Katja Višnar, Alenka Čebašek, Vesna Fabjan in Miha Šimenc, medtem ko so v kvalifikacijah obstali Eva Urevc, Janez Lampič, Luka Prosen in Andrej Jenko.

Kot prva je na beli 1,6 km stezi sredi dresdnškega zelenja v četrtfinalu nastopila Višnarjeva ob boku Laurien van der Graaff, Maiken Caspersen Falla, Elisabeth Schicho, Tatiano Alešino in Moniko Skinder. Naša izkušena tekmovalka je začela za začelju, skupina pa je vse do konca ostala skupaj, tako da je pričakovano odločalo zadnjih nekaj deset metrov. Katja je začela pospeševati po zadnji klančini in na ciljni ravnini je ob sprintu brez pomoči palic zaselda drugo mesto za Fallo, ugnala pa je Švicarko van der Graaffovo. S tem je tretjič letos prišla do polfinalnega boja.

V zadnji, peti skupini sta tekli preostali naši, Čebaškova in Fabjanova, v družbi Maje Dahlqvist, Victorie Carl, Marie Eide in Laure Gimmler. Naši sta začeli podobno kot prej Višnarjeva, žal pa je tik pred obratom in ob vstopu v drugi krog Fabjanovo zapeljala na smuči Gimmlerjeve ter padla in sanj o polfinalu je bilo konec. Čebaškova je držala stik z vodilnima Eidejevo in Dahlqvistovo, v zadnjih 100 metrih pa je zanesljivo tekla na drugem mestu in tudi ona si je zagotovila tretji letošnji polfinale.

Zgodovinski četrtfinalni nastop Šimenca
Šimenc je v petem letošnjem četrtfinalnem nastopu tekel v peti skupini ob Jamesu Clugnetu, Clementu Arnaultu, Renaudu Jayju, Johanu Häggströmu in Gustavu Nordströmu. Naš edini finalist je v drugi krog vstopil na petem mestu, a skupina je ostala zelo strnjena. Dobrih šesto metrov pred ciljem je Logatčan tekel na drugem mestu ob boku Clugneta, nato je oba prehitel Jay, a Šimenc se ni dal, odlično je zaključil in v cilj prišel na drugem mestu ter tako prvič v karieri pritekel tudi v polfinale!

Obe Slovenki, ki sta se uvrstili v polfinale, Višnarjeva in Čebaškova, sta tekli v drugi skupini ob treh Švedinjah, Evelini Settlin, Igi Ingemarsdotter in Dahlqvistovi ter domačinki Sandri Ringwald. Dekleta so tudi tokrat tekla skupaj vse do zadnjih metrov. Čebaškova si je priborila drugo mesto, za Dahlqvistovo pred ciljno ravnino in znova zanesljivo to pozicijo tudi obdržala ter se tako prvič v karieri uvrstila v veliki finale sprinta! Višnarjeva je osvojila peto mesto, potem ko je že pred ciljnim sprintom malce zaostala za skupino in višje tokrat ni mogla.

Čebaškova in Šimenc potrdila rezultata kariere, med 10 tudi Višnarjeva
Šimenc je ob prvem polfinalnem nastopu v karieri tekel v drugi skupini ob treh Francozih Arnaultu, Jayju in Lucasu Chanavatu ter ob Norvežanih Eririku Brandsdalu in Eriku Valnesu. Skupino so povedli Francozi, Šimenc je začel pred Norvežanoma. Po počasnem prvem krogu je naš sprinter v drugega vstopil na šestem mestu, a se je hitro znova prerinil pred Norvežana. Pred odločilnim delom sta pospešila prav slednja, Logatčan je ostal zaprt, na ciljni ravnini pa je v tesnem razpletu ostal na petem mestu in s tem lepo zaokrožil dosežek kariere, saj je prvič končal med najboljšo deseterico.

V svojem prvem finalu je Čebaškova tekla ob Švedinjah Jonni Sundling, Stini Nilsson in Dahlqvistovi ter ob Švicarki Nadine Fähndrich in Američanki Sophie Caldwell. Naša najboljša tekmovalka te sezone je začela v skladu s celotno skupino, taktično. Na obrat za drugi krog je prišla s preveliko hitrostjo, tako da je ob obratu žal padla in izgubila stik s skupino. Švedinje so poskrbele za trojno zmago, Nilssonova pred Dahlqvistovo in Sundlingovo, druga slovenska finalistka te sezone pa je zasedla 6. mesto, kar je njen rezultat kariere. Z 10. mestom je status druge najboljše države danes potrdila Višnarjeva, Fabjanova je zasedla končno 26. mesto.

V moški konkurenci se je zmage razveselil Norvežan Sindre Björnestad Skar pred Rusom Glebom Retivykhom in rojakom Erikom Valnesom, Šimenc pa je končal na izjemnem 10. mestu. (vir: sloski.si)